Bil og vann:

Advarer mot underlaget: - Ikke kjør i vannet

Forsikringsselskapene ber bileiere ta ansvar og unngå dumme valg.

ET FORSØK: Her tok bilisten sjansen og kjørte ut i flomvannet. Det skulle han ikke gjort. Episoden er fra et tidligere år. Foto: Freddie Larsen / NTB
ET FORSØK: Her tok bilisten sjansen og kjørte ut i flomvannet. Det skulle han ikke gjort. Episoden er fra et tidligere år. Foto: Freddie Larsen / NTB Vis mer
Publisert

(Elbil24): Myndigheter og meteorologer advarer kraftig når ekstremvær skyller inn over Norge. Flere kommuner har satt krisestab det siste døgnet på grunn av massive nedbørsmengder.

Vær og føreforhold tilsier at du strengt tatt bør holde deg hjemme. Men ikke alle har denne muligheten, og må ut – og det med bil.

Nå advarer If Skadeforsikring, og forteller at bilen har lite i overflatevann å gjøre.

- Det er alltid noen som tar sjansen på å kjøre gjennom vannfylte kulverter under vei og jernbane. En del feilberegner hvor høyt vannet går, og får store skader på bilen. En del har overdrevne forestillinger om hva en bil tåler og ikke, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

- Ikke kjør i vannet

Clementz forteller at det ikke bare er vann og kortslutninger som er problemet. Noen av skadene kan også være langsiktige.

- Er du i tvil, ikke kjør i vannet. Den lille vannpytten kan vise seg å være nærmest en innsjø. Det er ikke så mye som skal til for å ødelegge for eksempel elektronikk i en bil, sier Clementz. Han fortsetter:

- Vannet trenger raskt inn i kanaler, motor og kupé. På vinteren er det også mye salt i vannet. Saltet får bilen til å ruste på de mest usannsynlige steder hvis vannet trenger inn i bilen, sier han.

VIS FORSIKTIGHET: Det ser kanskje morsomt ut, men er langt fra heldig for både bil og omgivelser. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
VIS FORSIKTIGHET: Det ser kanskje morsomt ut, men er langt fra heldig for både bil og omgivelser. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Underlaget kan overraske

Vær også klar over at det kan være et underlag under overvannet som er mer skummelt enn det kan virke fra utsiden. Det kan være is og glatt, selv om det ligger overvann på toppen.

Clementz oppfordrer også til å holde lavere fart enn vanlig og sørge for god avstand til bilen foran. Det er svært glatt på mange veier.

If melder at det er særlig ved styrtregn og andre store regnværshendelser om sommeren da forsikringsselskapene får inn meldinger om biler som blir ødelagt av vanninntrengning.

En del blir også skadet under skadeflom i vassdrag. Vannansamlinger om vinteren skaper også trøbbel.

Advart i god tid

I alt fra nyheter og nettaviser er det tydelig meldt om disse dagers uvær. Dette må også anses som advarsler om at man skal sikre materiell i god tid.

Det er med andre ord ingen god løsning å parkere bilen i kjellergarasjer, eller annet som er av en slik karakter at det er fare for skade. Rådet er derfor å sikre i god tid.

- Dersom bilen står utsatt til for overvann, flytt den til et tryggere sted. Du har plikt etter forsikringsavtaleloven, vilkårene til forsikringsselskapet og sikkerhetsforskriftene å gjøre det du kan for å forebygge skader.

- Dersom du opptrer grovt uaktsomt, har forsikringsselskapet anledning til å si at du må ta en større eller mindre del av regningen selv, sier kommunikasjonssjefen i If.

Om vinteren er det frost i bakken og veirister som er tettet igjen av snø og is. Dreneringen av veibanen blir derfor vanskeligere enn ellers. Det betyr at på en dag som denne kommer det til å være mye vann på mange veier.

- Vi tror dessverre at en del biler kan få store skader under disse forholdene, avslutter Clementz.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.