Lade elbil på hytta

Advarer om skrekkpriser på hyttelading

Norsk hyttelag med klar advarsel: - Ikke lad elbilen på hytta!

SAKTELADING: Enten du har dedikert ladeboks eller sverger til saktelading i vanlig stikkontakt, vil det bli en svært kostbar fornøyelse å lade elbilen på hytta denne høsten og vinteren, advarer Norsk Hyttelag. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SAKTELADING: Enten du har dedikert ladeboks eller sverger til saktelading i vanlig stikkontakt, vil det bli en svært kostbar fornøyelse å lade elbilen på hytta denne høsten og vinteren, advarer Norsk Hyttelag. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Høstferien nærmer seg for mange av oss, og den ligger an til å bli vesentlig dyrere for mange - særlig dersom det innebærer kjøring i bil med forbrenningsmotor. En ting er høye drivstoffpriser, en annen er bompengesatsene har økt mange steder.

Men også du som har elbil og bor i Sør-Norge, har fått noen flere økonomiske faktorer å ta hensyn til enn tidligere. Takket være strømstøtten er det fortsatt billig å lade elbilen hjemme, men dersom du må hurtiglade underveis til hytta, har dette blitt vesentlig dyrere den siste tiden.

Presenterer skrekkeksempel

Mange har dessuten installert ladeboks på hytta, men å lade når du kommer fram kan fort vise seg å bli svært kostbart denne vinteren, advarer Norsk Hyttelag.

BLIR DYRE HYTTETURER: Norsk Hyttelag, her representert ved generalsekretær Audun Bringsvor, tror mange dropper hytteturene denne høsten og vinteren. Foto: Leif Magne Flemmen
BLIR DYRE HYTTETURER: Norsk Hyttelag, her representert ved generalsekretær Audun Bringsvor, tror mange dropper hytteturene denne høsten og vinteren. Foto: Leif Magne Flemmen Vis mer

Flere har lansert et scenario med en snittpris på strøm som på det verste kan komme opp i mer enn 10 kroner pr kWh denne høsten og vinteren. Siden hytter ikke omfattes av strømstøtteordningen, vil det i så fall bety at hundrelappene flyr fort dersom du kobler til elbilen når du kommer fram.

Norsk Hyttelag har regnet seg fram til at det vil koste 693 kroner å lade en Tesla Model Y fra 10 til 80 prosent på hytta, med en pris pr kilowattime på 10 kroner + moms og nettleie. I tillegg risikerer man at nettleia øker ytterligere, dersom man bruker mye strøm samtidig.

Tror mange blir hjemme

Lader man hjemme, vil strømstøtten sørge for at ladingen vil koste 144 kroner - altså vil det være fem ganger dyrere å lade på hytta. I tillegg kommer kostnadene knyttet til alt det andre man bruker strøm til på hytta.

- Det blir nok mange som velger å holde seg hjemme i vinter, sier generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag, og kommer med et lite hjertesukk til slutt:

- Men hvorfor regjeringen synes det er så mye bedre at vi lader elbilen og dusjer hjemme i stedet for på hytta, det er vanskelig å forstå.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.