Flere kjører på vilt

Advarer: - Skru ned lyset på skjermen

Antallet viltpåkjørsler øker kraftig. En av årsakene kan være de store skjermene i nye biler, advarer Naf.

Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå ble det påkjørt nesten 9000 hjortedyr i perioden 2021 til 2022. Flest påkjørsler var det i Viken, Innlandet og Trøndelag.

Og høsten er «høysesong» for viltpåkjørsler. Det er mørkt og oftere tåke og regn, noe som reduserer sikten og dermed også øker faren for at man ikke får med seg tidsnok at dyrene plutselig befinner seg foran bilen.

Advarer mot lys fra skjermene

Men det er også en annen faktor som kan gjøre sikten dårligere, advarer Naf: Sterkt lys fra store berøringsskjermer. Mange skjermer og apper endrer til mørkt oppsett når det er mørkt ute, men ikke alle. Er det lyst i kupeen, krymper pupillen og nattsynet reduseres.

Naf-rådgiver Jan Harry Svendsen har flere anbefalinger.

- Bruk blikket aktivt når du kjører på strekninger med stor viltfare. Følg godt med langs veikantene og se etter vilt når du er ute og kjører. Møter du en annen bil bør du heller ikke se inn i lysene, men la blikket følge veien, sier Svendsen.

- Kommer gjerne i flokk

Han anbefaler også å redusere farten i områder der det går dyretråkk. Disse områdene er ofte skiltet. Og ser du ett dyr, bør du være forberedt på at det kommer flere.

- Hjortedyr kommer fort og i mange tilfeller kommer de i samlet flokk, sier Svendsen.

I videoen øverst får du gode råd om hvordan du skal gå fram dersom du er så uheldig å kjøre på vilt. Se videoen nå, så er du forberedt dersom du skulle være uheldig neste gang du skal på kjøretur.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.