Innbrudd i bil

Advarer: - Ta med deg gavene inn

Forsikringsselskap kommer med klar oppfordring i julestria.

Rundt juletider er det ofte store verdier i kupeer og bagasjerom ved innkjøp av julegaver. Tøm bilen selv før tyven gjør det, er oppfordringen fra forsikringsselskapet If. (Foto: If)
Rundt juletider er det ofte store verdier i kupeer og bagasjerom ved innkjøp av julegaver. Tøm bilen selv før tyven gjør det, er oppfordringen fra forsikringsselskapet If. (Foto: If) Vis mer
Publisert

(Elbil24): Tiden før jul er nærmest en gavepakke til de vinningskriminelle, mener forsikringsselskapet If.

Der antall biltyverier har gått ned i Norge de siste årene, hovedsakelig på grunn av ny teknologi som gjør bilene vanskeligere å selge, er tyveri fra bilene en helt annen historie.

Antallet bilinnbrudd har økt med mer enn 33 prosent de siste tre årene, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Dyre gjenstander i originalesker er svært attraktive for tyver som forsyner seg fra bilenes bakseter og bagasjerom.

Stjeles fra biler

De tre første månedene i år ble det meldt inn 4464 innbrudd i bil til norske forsikringsselskaper. Det ble stjålet verdier og gjort skader for over 88 millioner kroner ved disse bilinnbruddene.

- Du kan se knuste ruter etter bilinnbrudd hele året. Men det spesielle ved tiden før jul er at tyvene oftere finner forbrukerelektronikk som nettbrett, PC-er og pulsklokker i originalpakninger.

- Pakningene gjør det vesentlig lettere å få solgt tyvgodset og få omsatt tyveriet i rene penger, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Han understreker at bilinbrudd kan skje nærmest hvor som helst.

ENKELT: På de fleste biler med elektrisk bakluke, kan du enkelt justere åpningshøyden. Her viser vi deg hvordan. Video: Bjørn Eirik Loftås, Elbil24 Vis mer

Ta med verdisakene inn

- Tyvene er ofte ganske så drevne, og er ikke avhengige av en folketom bakgate uten lys for å kunne begå innbrudd. Vi får inn tyverier fra biler som står i parkeringshus på kjøpesentre, i eierens egen oppkjørsel og fra godt belyste gater. Hemmeligehten bak å slippe bilinnbrudd er så enkel som ikke å oppbevare verdisaker i bilen, sier Clementz.

Julegaver med gavepapir rundt blir som forundringsposer for vinningskriminelle, mener han.

Bruker hettegenser

Tyvene skyr heller ikke kameraovervåkning av parkeringsplasser og p-hus.

En skyggelue eller hettegenser er som oftest alt som skal til for å maskere identiteten sin.

- Skal du stoppe på kafé, ta med deg handleposene inn og pass godt på dem. Hvis du er på gaverunde til familie og venner før jul, ikke forlat bilen med gaver som skal til de neste du besøker. Ta med alt inn, alltid, sier kommunikasjonssjefen i If.

Tesla-funksjon

Er du blant de mange tusen Tesla-eierne i Norge? I så fall kan deres kamera-funksjon kalt Sentry Mode være fin å ha aktivert i disse hektiske juletider.

Sentry Mode overvåker bilens omgivelser når noen oppholder seg ved bilen og bilen står låst. Ved hjelp av kameraer fanger Sentry Mode opp det som skjer og lagrer det på film.

Tidligere ble Sentry Mode fremhevet som en funksjon som beskytter mot hærverk og tyveri. Tesla har sluttet med slik annonsering av hensyn til personvernlovgivning og overvåking, men selve funksjonen fungerer som tidligere.

PS! Sentry Mode krever krever strøm fra batteriet og kan bruke pluss-minus 10 prosent i døgnet når påslått.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.