Skifte til sommerdekk

Advarer: - Vent til etter påsken

Forsikringsselskap med klar oppfordring til bileiere.

SNART PÅ TIDE: Sommersesongen er rett rundt hjørnet, men det kan være en tabbe å legge om for tidlig. Foto: Shutterstock / NTB
SNART PÅ TIDE: Sommersesongen er rett rundt hjørnet, men det kan være en tabbe å legge om for tidlig. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

– Noen bilister er for tidlig ute med sommerdekk. Det fører til ulykker og skader som kunne vært unngått. Så la vinterdekkene stå på til etter påsken, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Forsikringsselskapet melder om at de skiftende værforholdene den siste tiden har gitt en økning i bilskader. I fjor ble det satt rekord i erstatninger – totalt betalte norske forsikringsselskap 18,5 milliarder kroner for skader på biler og andre kjøretøy.

Når du legger om dekk må verktøyet brukes riktig. Vår ekspert går igjennom sjekklista for vårens dekkskift. Vis mer

Fremtind minner om at det er førers ansvar å ha tilstrekkelig veigrep, og at man risikerer avkortning dersom man har opptrådt uaktsomt, for eksempel ved å kjøre med sommerdekk når føret tilsier noe annet.

I Sør-Norge regnes vintersesongen fra 1. november til første mandag etter andre påskedag (17. april i år). I dette tidsrommet er det tillatt med piggdekk. I Nord-Norge gjelder det frem til 1. mai.

Kravet til mønsterdybde er 3 mm på vinterdekkene og 1,6 mm på sommerdekkene, selv om de fleste anbefaler henholdsvis 4 og 3 mm.

Burde du ha nye sommerdekk i år? Sjekk Elbil24s store test her:

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.