Bompenger

Aldri har vi betalt mer enn nå. Og verre skal det bli

- Dette er et rekordhøyt tall, sier pressesjef Ingunn Handagard i NAF.

Bompenger er viktig for vedlikehold av veier og nye veiprosjekter. Men hvor mye av regningen bør bilistene egentlig ta? NAF er hvert fall klar i sin tale. Foto: Annika Byrde / NTB
Bompenger er viktig for vedlikehold av veier og nye veiprosjekter. Men hvor mye av regningen bør bilistene egentlig ta? NAF er hvert fall klar i sin tale. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

(Elbil24): Ifølge prognoser fra Statens vegvesen betalte norske bilister 15,2 milliarder kroner i bompenger i 2023. Det er ny rekord.

Og mer bompenger skal betales i år, ifølge vegvesenet. Prognosene for 2024 er på hele 16 milliarder kroner, ifølge P4.

Utviklingen bekymrer flere, deriblant NAF.

- Stor belastning for folk

- Flere betaler mer i bompenger, og det er ingen tegn til at politikerne tar inn over seg hvor stor belastning dette utgjør i økonomien til folk, sier pressesjef Ingunn Handagard i NAF i en pressemelding.

Hun viser til NAFs Trafikantbarometer der folk oppgir hvor mye de betaler i bompenger i måneden

- For to år siden hadde 60 prosent en bompengeregning på under 500 kroner i måneden. Dette synker til 51 prosent i år. Det er en utvikling som bekymrer oss, sier Handagard.

Varmetråder og sensorer i frontruten kan lage trøbbel for bombrikken. Slik plasserer du den riktig. Vis mer

Stadig flere bomstasjoner

De siste årene er har en rekke nye bompengeprosjekter startet innkreving, og det har kommet bomring rundt stadig flere byer.

Forventingen om enda høyere bompengeinntekter i 2024 kommer blant annet av økte takster i Oslo-bomringen, i tillegg Bypakke Ålesund, Bypakke Tenk Tromsø, Bypakke Nedre Glomma fase 2 og flere riksveg-prosjekter.

- Slik som det er nå kan vi vente at bompengeregningene bare øker og øker fremover, sukker Handagard.

Nå etterlyser hun og NAF politisk vilje til å se på alternative måter å finansiere samferdsel på.

- I dag skyves regningen over på bilistene i mange år frem i tid. I bypakkene ligger det an til bompenger i all fremtid, avslutter Handagard.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.