Fartsgrenser i Norge

Aldri tidligere har så få brutt fartsgrensen

Rekordmange nordmenn holder seg innenfor fartsgrensen. Kan overgangen til elbil være forklaringen?

I denne videoen sjekker vi avviket på speedometeret i vår bil – det kan du enkelt gjøre med din også. Video: Pål Joakim Pollen / Elbil24 Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): 62,7 prosent av norske bilister holdt seg innenfor fartsgrensene i fjor. Det viser tall fra Statens vegvesen, ifølge P4.

Aldri tidligere har denne andelen vært høyere. Nordmenn er med andre ord snillere på gasspedalen.

Kanskje kan forklaringen være at stadig flere kjører elbil?

Sparer på strømmen

Det er ingen tvil om at elbiler bruker mer energi om hastigheten er høy.

Det betyr igjen at mange foretrekker å spare på strømmen fremfor å tråkke gasspedalen i bånn. Dermed er det mange som rett og slett kjører roligere.

- Skal man på lengre turer, så vil det for mange elbilister være naturlig å senke farta for å komme lengre uten å lade, sier Christoffer Solstad Steen i Trygg Trafikk til P4.

Vil se flere holde fartsgrensen

UP mener hyppige fartskontroller og bedre holdninger blant bilister har bidratt til rekordtallene.

Samtidig mener UP at det er en interessant teori at flere elbiler bidrar til at flere holder seg i skinnet.

- Det er en hypotese som det kunne vært interessant å undersøke nærmere, sier assisterende sjef Roar Skjeldbred Larsen i Utrykningspolitiet til P4.

I 2021 var det 60,1 prosent av bilistene som holdt seg innenfor fartsgrensene. Målet er at andelen skal stige til 72 prosent innen 2026.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.