Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?
(Elbil24): De klimatiske forholdene har denne vinteren gitt rekordlave strømpriser – de laveste på 27 år. Nettoprisen per kilowatt-time i Oslo-området var i mars 9 øre, før moms og påslag, ifølge Nordpool. Dette betyr en pris på rundt 17 øre ut til sluttbruker, avhengig av hver enkelts strømavtale.

Slik lader du elbilen sikkert
I skrivende stund ligger nettoprisen i april på det halve av mars-prisene igjen, med 4,57 øre per kWt – pluss moms og påslag.
Disse prisene gjør det billigere enn noen gang å kjøre elbil, vel og merke for de som lader hjemme eller andre steder der de kun betaler den opprinnelige kraftprisen. Men vi skal ikke glemme nettleien, som for energileddet er 48,33 øre/kWt, inklusive moms.
Totalt hadde man dermed en kostnad på 63 øre per kilowatt-time man ladet elbilen med i Oslo-området i mars måned. April ligger så langt an til 60 øre, med søkke og snøre. Ikke siden 1993 har altså strømprisene vært nede på tilsvarende nivå, men den gang fantes det ikke elbiler å snakke om. Dermed har det aldri vært billigere å kjøre elbil enn nettopp nå.
Hvor billig?
Forbruket for en normal kompakt elbil ligger godt under 2 kWh per mil på sommertid, og endel over på vintertid. Rundt regnet kan vi derfor anslå 2 kWh per mil som en middelverdi for kompaktbilene.

For de større bilene er det fullt mulig å anslå et snitt på 2,5 kWh i snitt, men med ærlige briller er nok sannheten for året i sin helhet nærmere 3 kWh er mil.
Når strømprisen for mars (63 øre) legges til grunn, koster det altså mellom 1,26 og 1,89 kroner per mil i «drivstoffkostnader» å kjøre elbil om dagen.
Besparelsen
Til sammenligning oppgir Circle K i dag (2.april 2020) en bensinpris på kr. 15,60 for literen med 95 oktan, og en dieselpris på 15,41 kroner per liter, tross tidenes laveste oljepris. Da er det naturligvis fristende å regne seg frem til besparelsen ved å kjøre elbil.

Vinneren imponerer: Rett og slett lett å bli glad i
I følge nye tall fra Statistisk Sentralbyrå, kjøres en elbil i gjennomsnitt rundt 12.600 km i året.
Dersom vi legger strømprisen fra mars til grunn, og de nevnte bensin/dieselprisene, så gir dette følgende forskjeller.
En kompakt elbil vil ha en samlet «drivstoffkostnad» på 1.588 kroner i året, mens en stor elbil vil kreve strøm for 2.381 kroner i året.
Kjøper du en kompakt bensin- eller dieselbil med et forbruk på en halvliter, så ender du opp med en drivstoffkostnad på rundt 9.765 kroner i året. Dersom du har en stor bil med et forbruk på rundt literen, så havner du på rundt 19.530 kroner i drivstoffkostnader per år.
For å gjøre det litt mer oversiktlig:
Biltype | Bensin/diesel | Elbil | Besparelse |
Kompakt bil | 9765 | 1588 | 8177 |
Stor bil | 19530 | 2381 | 17149 |
Og dette er kun "drivstoffet". Når du først har funnet din besparelse for drivstoffet gjenstår bompengene. Her er hver enkelts bruker så forskjellige at det er umulig å eksemplifisere med enkle metoder.
Et eksempel er likevel en typisk helgetur fra Oslo sentrum til Trysilfjellet. Utenfor rushtid vil dette koste 302 kroner med en bensinbil, 311 kroner med en dieselbil, og 62 kroner med en elbil. Sistnevnte kan du med andre ord kjøre Oslo - Trysil tur/retur med fem ganger for samme prisen som en dieselbil. Hva du kan spare ved din type kjøring finner du på bompengekalkulator.no. Lykke til med å spare penger.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.