Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?
Saken oppdateres.
(Elbil24): Ford Mustang Mach-E ble avduket på et arrangement i Los Angeles i natt, norsk tid. Elbil24 var til stede, og har allerede stiftet bekjentskap med bilen gjennom et par dager.
For 412.000 kroner kan du om et års tid hente deg ut en sprell ny Ford Mustang, og for aller første gang er den fullelektrisk.

Nyhet: Billig forsikring for elbil
Designen er utvilsomt hentet fra Mustang, tross at bilen nå er hevet, blåst opp, og definert som en SUV. Med vel viten om at de ikke er alene om å lansere biler i dette segmentet neste år, ser det virkelig ut til at Ford har lagt seg i selen.
-Det var naturligvis diskusjoner når ideen med å bruke mustangnavnet kom opp, men vi ønsket å forankre bilen i de tradisjonene vi har bygget opp, sa Paul Fratter, sjef for elektrifisering i Europa, til Elbil24.
De har helt klart siktet på rekkevidde som et av de store målene, og kan nå bekrefte at utgaven som går lengst skal klare over 600 kilometer, etter den nye WLTP-normen.

To alternative batterier
Mach-E kommer med to alternative batteri-størrelser. Mens Standard Range har et energilager på 75,7 kWh, byr Extended Range på 98,8 kWh. Begge deler er de offisielle tallene for brutto batterikapasitet.
Ford ønsker i utgangspunktet ikke kommunisere netto kapasitet, altså den delen av batteriet som man kan anvende, men vi fikk lirket ut av Fratter at de har lagt inn 10 prosent som buffer. Fratter er forøvrig en del av Team Edison, som er Fords dedikerte team for elektrifisering.

Med ti prosent buffer, ender vi opp med henholdsvis 68 og 89 kWh anvendelig kapasitet.
I Mach-E benyttes det lommeceller, produsert av LG Chem. Hver celle har en kapasitet på ca. 70 Ah per stykk, og det minste batteriet har 288 celler, mens det største har 376 celler.
Når Ford nå bekrefter at de runder 60 mil, så er dette naturligvis på modellen med lengst rekkevidde, som betyr største batteripakke, enkleste utgave, med bakhjulsdrift og 18-tomshjul. Dette fordi større hjul, mer utstyr, og mer vekt naturlig nok trekker rekkevidden ned.
For å lade batteriene opp igjen, har Mach-E en 11 kW 3-fas ombordlader (7,4 kW 1-fas), og støtter 150 kW lynlading, uavhengig av om du har det store eller mindre batteriet. Noen ladekurve som viser hvor lenge bilen kan ta denne effekten fikk vi ikke se, men det er ikke å forvente at de har en like høy ladehastighet over tid som eksempelvis Audi e-tron, som er i særklasse. Ford er forøvrig en av aktørene og eierne av Ionity, og Mach-E kommer naturligvis med CCS som ladestandard.

I grove trekk har du fire modeller å velge mellom av Mach-E:
- Standard Range (75 kWh) med tohjulsdrift – 450 km rekkevidde – kr. 412.000
- Standard Range (75 kWh) med firehjulsdrift – 420 km rekkevidde – kr. 482.000
- Extended Range (99 kWh) med tohjulsdrift – 600 km rekkevidde – kr. 463.400
- Extended Range (99 kWh) med firehjulsdrift – 540 km rekkevidde – kr. 544.000

Skal gjøre bilen lydløs
Hver av disse kan du få med to alternative utstyrspakker, Teknologipakke og Teknologipakke+. Disse er priset til henholdsvis 22.000 / 40.000 kroner på de tohjulsdrevne utgavene, og 22.000 / 34.500 kroner på de firehjulsdrevne.
Når du har valgt pakke, må du også velge blant en av de åtte eksteriørfargene. Prisene for metallikk er mellom 7.000 til 10.500 kroner.
Foruten de nevnte utgavene, kommer det også en ferdig spesifisert First Edition, som har alt av utstyr som standard. Denne er priset til 589.000, men da har du også søkke og snøre.
Smørøyet, men ikke alene
Ford har gjort veldig mye riktig med Mach-E, og de har satset i et segment som kommer til å bli stort fremover. Det har vært godt tilbud med små og kompakte elbiler til nå, men mellomstore biler, og da gjerne som SUV, har glimret med sitt fravær. Når bilen dukker opp godt ut i 2020, vil den ikke være alene. Den kommer samtidig som Volvo XC40, Polestar 2, VW ID.4, Skoda Vision iV, og Tesla Model Y. Kundene får med andre ord et stort utvalg.

Disse 28 nye elbilene kommer i 2020
Men Mustang har gjort mye riktig, likevel også noe ikke fullt så riktig.
På pluss-siden skal de ha for å ha tenkt nytt. De har lært av andre aktører, og ser at bil i fremtiden ikke handler veldig mye om drivlinje. Et batteri er i grunnen et batteri, og en elmotor er også en elmotor. Teknologien er rimelig enkel, og det er ikke her man skiller den ene fra den andre.
-I fremtiden vil kundene velge bil på helt andre kriterier enn i dag, mener Paul Fratter, og vi forstår hva han mener.
Derfor har Ford lagt seg i selen og gjort som Tesla. De har prioritert brukeropplevelsen, og UX’et som det så fint heter - eller brukergrensesnittet, om du vil.
Innvendig har de en skjerm i høydeformat som er på 15,5 tommer. Denne er i tillegg til skjermen foran det 3-eikede rattet, som er på 10,5 tommer. Her vises de elementære detaljene som hastighet, gjenværende batterikapasitet, og slike ting. Resten gjøres på den store skjermen.

Fratter trekker stadig frem at de kontinuerlig skal jobbe frem nye løsninger, tjenester og funksjoner, som oppdateres via nettet – såkalt OTA (Over The Air). Bilen skal også bli stemmestyrt, men Fratter ønsker ikke oppgi hvem deres samarbeidspartner på løsningene er.
I pressematerialet til Ford Motor Norge står det likevel at det er Alexa som gjør jobben. Det ønsker ikke Fratter å bekrefte, og legger til at dette ikke er spikret ennå. Det som derimot er klart er at det er Garmin som viser deg vei gjennom navigasjonssystemet.
I tillegg har Ford tatt i bruk kunstig intelligens som leser deg som en åpen dagbok. Antagelig vil systemet se et mønster i bruken din som ikke engang du selv har lagt merke til.
Gjennom AI-funksjoner kan bilen se lademønsteret ditt, hvor du reiser og når, og jo mer du bruker bilen, jo sikrere datagrunnlag har bilen for å bidra til at du får en enklere hverdag.

Ingen håndtak
For å vise at de tenker nytt, har Ford også kuttet ut dørhåndtakene. De er rett og slett borte, og erstattet med en slags berøringsbryter på dørstolpene. Da skvetter døren opp 40 millimeter, nok til å åpne den videre. Men heller ikke denne skal du trenge å bruke, dersom det er din bil. For gjennom bilens app er det bare å nærme seg bilen, og den kommuniserer med mobiltelefonen. I det du nærmer deg bilen, åpnes døren og du kan sette deg inn og kjøre avsted.
Vel på plass innvendig er det godt med plass, og bilen er bygget som en elbil fra bunnen av.
Det betyr at du slipper tunneler til eksos og mellomaksler, og en diger boks der girkassa normalt sitter. All denne plassen kan nå utnyttes til andre ting, og du får derfor et stort lagringsrom under midtarmlenet, og du har en hylle i to nivåer i midten under dashbordet. I den øverste hyllen er det trådløs lademulighet for mobiltelefonen. I baksetet er det nok av plass, takket være den lange akselavstanden. Også i høyden, spesielt med panorama glasstak, som ikke bygger noen verdens ting.

Bagasjerommet byr på 402 liter før stolleken har begynt. Seteryggene legges ned i 60/40-splitt, og du får maksimalt 1420 liter å fylle på det meste.
Under panseret har de gjort plass til en frunk på 100 liter, som i tillegg har fått en ventil som gjør at du kan bruke det til å lagre skitne ting som støvler eller annet, og deretter spyle av dem i dette trauet. Heldigvis har de også lagt tetningslisten til frunken oppunder panseret, uten å bruke et ekstra deksel, slik flere andre har gjort. Det krever flere hender og armer for å åpne.

En hake
Ford har som sagt gjort veldig mye riktig, men ingen ting er perfekt. Mustang Mach-E har nemlig ikke varmepumpe, noe som er svært energieffektivt – spesielt om vinteren. Her har Ford muligens tatt en snarvei, og Fratter innrømmer at det har vært store diskusjoner internt om temaet. Han er likevel blitt lovet at bilen skal klare kulde på en like god måte som konkurrentene, selv med et varme- og kjølesystem som må bruke energien 1-1 i effektivitetsgrad. Det blir som om å bytte bort varmepumpa i et hus, til fordel for ordinære panelovner.

Elon Musk: - Her skal vi bygge den nye fabrikken
Ja, du kan få det like varmt, men ikke like effektivt. Det endelige resultatet gjenstår å teste.
Firehjulsdrift er som sagt på plass, for de som ønsker det. Det samme er mulighet for hengerfeste, men her er det også en midlertidig hake. Foreløpig er bilen satt opp til å kunne trekke kun 750 kg., og ha en vekt på kroken på 30 kg. Fratter ønsker ikke å love noe, men han forteller at han jobber med å sjekke muligheten for å kunne trekke tyngre henger enn som så. VW ID.4 og Skoda Vision iV skal kunne trekke 1.600 kg, når disse kommer på markedet, mens Volvo og Polestar har annonsert 1.500 kg på sine kommende modeller.
Ford forteller at de har lagt stor vekt på regenerering, og bilen har blant annet derfor fått tre forskjellige kjøreprogram. Disse endrer hvor aggressiv regenereringen skal være, de endrer gassresponsen, og de endrer motstand i rattet, uten å endre utvekslingen i styringen.

I programmet der regenereringen er størst, oppnås en funksjon tilsvarende det Nissan kaller e-pedal.
Vi forsøkte å få ut av Ford hvor hard regenerering de la på, eller hvor høy effekt de har klart å tilbakeføre gjennom regenerering, uten å lykkes. I de fleste elbiler trer de mekaniske bremsene inn når man når mer enn 0,3G bremsekraft, men det kan virke som Ford har valgt enda mer.
Vi har ikke fått testet bilen ennå, men fått en kort demo-tur som passasjer. Det meste virker bra, men vi kommer tilbake med mer og bedre informasjon når vi har kjørt bilen selv.
De første bilene vil rulle inn over landegrensen andre halvdel neste år, mens det i 2021 kommer nok en modell, en råsprek Ford Mustang Mach-E GT. Denne byr på 0-100 km/t på et sted under 4 sekunder, og selv om den har det samme 99 kWh batteriet som Extended Range, så har den kraftigere motorer, som yter bedre.
Uavhengig av hvilken modell du velger, så lover Ford at det ikke skal stå på levering.
Tekniske spesfikasjoner:
Mach-E Std Range 2WD | Mach-E Ext.Range 4WD | |
Motor | Elektrisk | 2 x Elektrisk |
Type: | Synkron, permanent magnet | Synkron, permanent magnet |
Effekt | 190 kW (258 hk) | 248 kW (337 hk) |
Dreiemoment | 415 Nm | 565 Nm |
Batteri: | Litium-ion | Litium-ion |
Batterikapasitet: | 75,7 kWh | 98,9 kWh |
Rekkevidde: | 450 km | 540 km |
Ombordlader: | 11 kW (3-fas) / 7,4 kW (1-fas) | 11 kW (3-fas) / 7,4 kW (1-fas) |
Hurtiglading: | 150 kW | 150 kW |
Ladestandard: | CCS | CCS |
Hjuldrift: | Bak | Alle fire |
0-100 km/t: | Under 8 sek. | Under 7 sek. |
Toppfart: | Ikke kjent | Ikke kjent |
L x B x H (mm): | 4712x1881x1597 | 4712x1881x1597 |
Akselavstand (mm): | 2984 | 2984 |
Bakkeklaring (mm): | 145 | 145 |
Bagasjerom (VDA): | 402 / 1420 liter + 100 (frunk) | 402 / 1420 liter + 100 (frunk) |
Garanti bil: | 5 år | 5 år |
Garanti batteri: | Over 70 % i 8 år / 160.000 km | Over 70 % i 8 år / 160.000 km |
Pris fra kr.: | 412.000 | 544.000 |
Teknopakke: | 22.000 | 22.000 |
Teknopakke+: | 40.000 | 34.500 |
Metalikk lakk: | 7.000 - 10.500 | 7.000 - 10.500 |

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.