Andre biler lader gratis på Tesla-laderne

Dette ifølge en tysk test. Vi testet derfor selv, og her er hva vi fant ut.

Vi tester om det er mulig å lade biler fra andre merker på Teslas ladenettverk. Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir deg tilgang til de beste sakene, og en rekke andre medlemsfordeler.

(Elbil24:) På sosiale medier spres det nå rykter og videoer som forteller at man kan lade gratis på Tesla sitt ladenettverk med elbiler fra andre merker. Eneste krav ser ut til å være at de støtter ladekontakten fra CCS-standarden.

Tesla endret som kjent ladekontakt til CCS da Model 3 kom på markedet i Europa, og innførte nylig sine V3-ladere, eller versjon 3 om du vil.

Disse har da fått den samme ladekontakten som de fleste andre modeller i Europa har, nettopp for at bilene skal kunne være kompatible med resten av markedet, og for å kunne lade på andre ladere enn bare Tesla sine egne. At andre merker og modeller skulle kunne lade på Tesla sine ladere var ikke en del av planen.

Elbil24 har naturligvis sjekket om dette er mulig, og her er hva vi fant ut.

NYE VW ID.3: Ryktene vil ha det til at bilen kan lades gratis, men myten er "busted". Foto: Fred Magne Skillebæk
NYE VW ID.3: Ryktene vil ha det til at bilen kan lades gratis, men myten er "busted". Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Tre biler, to ladere

To av bilene som skal ha latt seg lade på Tesla-ladere er VW ID.3 og Opel Ampera-e. Vi tok derfor begge disse med til ladeparken på Nebbenes, og ga dem et forsøk. I tillegg reiste vil til de nye laderne ved Liertoppen kjøpesenter, og koblet til med en Polestar 2.

Resultatet ble det samme, for ingen av bilene lot seg lade fra CCS-kontakten på Tesla-laderne.

  • På VW ID.3 fikk vi fra displayet i bilen beskjed om å ta frem brukermanualen – eventuelt lese på ladestolpen. Bilen lot seg ikke lade.
  • På Polestar 2 fikk vi opp meldingen «Feil» i displayet, og den lysringen som omkranser displayet vistes i fargen rødt. Bilen lot seg ikke lade.
  • På Opel Ampera-e fikk vi beskjed om at vi var tilkoblet, men ingen ladeprosess ble startet. Bilen lot seg altså ikke lade.
NE TAKK: Heller ikke Polestar 2 var spesielt velkommen hos Tesla-laderne. Foto: Andreas Carlsen
NE TAKK: Heller ikke Polestar 2 var spesielt velkommen hos Tesla-laderne. Foto: Andreas Carlsen Vis mer

Dette kan enten skyldes at det aldri har vært mulig, eller at Tesla har tettet et hull i sine sikkerhetssystemer. Uansett skal det naturligvis ikke gjøres, så lenge det ikke har vært en tenkt tjeneste fra Tesla.

Gratis

Laderne til Tesla har som kjent ingen betalingsløsning, verken i form av app eller støtte for ladebrikke. Her er det en direkte kommunikasjon mellom bilen og ladestasjonen som håndterer ladingen, og som trekker kostnaden fra det kortet eieren har lagt inn i sin profil hos Tesla.

Bilene som sies å ha ladet fra Tesla-laderne har ikke denne kommunikasjonen, og har rett og slett ladet gratis.

Vi ville under ingen omstendigheter anbefalt noen å benytte seg av muligheten om det hadde virket. Det er i praksis å anse som stjeling. Vi ønsket derimot å sjekke påstanden, og Elbil24 kan herved fortelle at myten er «busted».

Andre bilmerker lar seg fortsatt ikke lade på Tesla sitt ladenettverk.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.