Årets Bil 2022:

Årets Bil 2022 - blir det en elbil?

Av 28 nominerte biler er 22 biler fullelektriske. Her kan du stemme frem din favoritt.

Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Velkommen tilbake. Dagbladet, Dinside og Elbil 24 skal nok en gang kåre Årets Bil i Norge - for 14. året på rad. I fjor var det den svensk-kinesiske elbilen Polestar 2 som dro det lengste strået.

Du kan også være med å delta i avstemningen. Gå nederst i artikkelen, og gi din stemme. Denne publikumsavstemningen er kun veiledende for den bredt sammensatte juryen.

Denne gangen er det hele 28 kandidater til å vinne Norges gjeveste bilkåring. 22 (!) av dem er helelektriske - hele 77 prosent - noe som minner oss på hvor langt elbil-teknologien faktisk har kommet.

Og det kan være bra, med tanke på Stortingets offensive mål om kun å selge elbiler fra og med 2025.

Mange favoritter

Mange av kandidatene har fått mye oppmerksomhet - rimelige elektriske folke-SUV-er fra Sør-Korea, Frankrike og Tyskland, enda rimeligere «Kina-biler», kinesisk «Rolls-Royce»-luksus (Hongqi E-HS9 rakk ikke finalen likevel), nye tyske og én svensk premiumelbil, elektrisk Mustang, japansk hybrid og én hydrogenbil.

Valgene er med andre ord mange, selv om det minker i antall biler med bensin- og dieselmotorer.Tar vi med hydrogen-elektriske Toyota Mirai er hele 22 av 28 kandidater helelektriske. Fire av bilene er ladbare, mens to er ikke-ladbare hybrider.

Dette er kandidatene:

PS: For elektriske biler er det ikke nødvendigvis samsvar mellom frapris og rekkevidde opptil, siden utgavene med lengst rekkevidde kan koste mer. Tall for rekkevidde og pris er hentet fra produsentene og Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Audi e-tron GT - elektrisk

Volkswagen-konsernets egen interne konkurrent av sports-elbilen Porsche Taycan, som ble lansert i fjor, e-tron GT er også bygd på samme teknologi som Porschen, men designet av Audi utvendig og innvendig. Et råskinn av en sportslig Grant Tourer, derav navnet GT.

Rekkevidde: Opptil 483 kmPris fra: 913 400,-

Audi e-tron GT - Foto: Fred Magne Skillebæk
Audi e-tron GT - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Audi Q4 e-tron - elektrisk

Audis nye og mindre helelektriske SUV er både kompakt og sportslig. Den er blitt 31 centimeter kortere enn e-tron, men det merker du lite til når du setter deg i baksetet. Her er plassen minst like stor som i storebror.

Rekkevidde: Opptil 520 kmPris fra: 430 100,-

Audi Q4 e-tron - Foto: Fred Magne Skillebæk
Audi Q4 e-tron - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

BMW i4

Bilen var først ikke med, da den ikke ville rekke frem i tiden. Nå er den likevel bekreftet, og er med på listen over de nå 28 nominerte bilene. BMW i4 er en av de mest omtalte nykommerne i år, og kan leveres i to versjoner. Med eller uten firehjulsdrift. Utgaven med drift på alle fire er også merkets første bil fra deres M-divisjon, som betyr heftige ytelser og rå kjøreegenskaper. Prisene har gjort den svært interessant, for til rett over 500.000 byr den også på 59 mil rekkevidde.

Rekkevidde: Opptil 590 kilometer

Pris: Fra kr. 523.000

BMW i4 M50, Foto: Produsenten
BMW i4 M50, Foto: Produsenten Vis mer

BMW iX - elektrisk

Nesten fem meter lang, med et batteri på 105 kWt og en rekkevidde som setter en ny standard i klassen. En rimeligere xDrive40 får en rekkevidde på 425 kilometer. Begge modellene har to motorer og xDrive firehjulsdrift som standard. Bagasjerommet er på 500 liter og maksimal tilhengerkapasitet er 2500 kilo.

Rekkevidde: Opptil 630 km (WLTP)Pris fra: 659 000,-

BMW iX - Foto: Fred Magne Skillebæk
BMW iX - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

BYD Tang - elektrisk

Kinesiske BYD har laget elektriske biler siden 2004. Nå er de første bilene i Norge. Dette er en stor og luksuriøs SUV med firehjulstrekk, sju seter og et stort bagasjerom. Den har et batteri på 86,4 kWt.

Rekkevidde: Opptil 400 km (WLTP)Pris fra: 599 900,-

BYD Tang - Foto: Fred Magne Skillebæk
BYD Tang - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Citroën e-C4 - elektrisk

Med like mye plass som i VW ID.3, til en god pris, er Citroën ë-C4 en aktuell bil. Bilen har en motor på 136 hester og et 50 kWt-batteri. Standard er blant annet hydrauliske støtdempere og spesielle komfortseter. Prisen er etter vår oppfatning svært konkurransedyktig.

Rekkevidde: Opptil 350 km (WLTP)Pris fra: 277 000,-

Citroën e-C4 - Foto: Fred Magne Skillebæk
Citroën e-C4 - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Cupra Born - elektrisk

Spanske Seat skilte nylig ut bilene med elektrisk motor i et nytt merke. Deres første helelektriske bil i Norge er egentlig en tvilling av VW ID.3, og blir blant annet levert med de samme batteri-alternativene. Cupra satser mer på design og yngre sjåfører, enn både VW og Seat.

Rekkevidde: Opptil 424 km (WLTP)Pris fra: 298 280,-

Cupra Born - Foto: Fred Magne Skillebæk
Cupra Born - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Cupra Formentor - ladbar hybrid

Vi har latt oss imponere av designbomben Cupra Formentor - en stilig ladbar hybrid, som legges merke til. Det har ennå ikke blitt levert noen kundebiler i Norge, men det er ifølge importør Harald A. Møller knyttet til leveranseproblemer på deler. I Norge er det uansett synd at Formentor ikke har et helelektrisk alternativ.

Cupra Formentor - Foto: Fred Magne Skillebæk
Cupra Formentor - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Elektrisk rekkevidde: Opptil 59 km (WLTP)Pris fra: 387 500,-

Fiat 500 - elektrisk

Det er lenge siden Fiat ble allemannseie i Norge. Lille 500 fikk folk til å smile da den kom, solgte en del, men så ble det stille. I år kan nye elektriske 500e få kultstatus blant småbilene. Med mulighet til å slå ned taket og rekkevidde på inntil 320 kilometer blir dette den ultimate bybilen.

Rekkevidde: Opptil 320 km (WLTP)Pris fra: 216 780,-

Fiat 500 - Foto: Fred Magne Skillebæk
Fiat 500 - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Ford Mustang Mach-E - elektrisk

Nok en bil det har vært knyttet store forventninger til i Norge. Ford har lånt vekk «Mustang»-navnet til sin første elbil, som nordmenn later til å elske. Mustang Mach-E er ved utgangen av september én av Norges mest populære biler i 2021.

Rekkevidde: Opptil 610 km (WLTP)Pris fra: 412 000,-

Ford Mustang Mach-E - Foto: Fred Magne Skillebæk
Ford Mustang Mach-E - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Hyundai Santa Fe - ladbar hybrid

Santa Fe er Tucsons storebror. Også denne er en ladbar hybrid med kombinert 265 hestekrefter. Også denne har firehjulsdrift, men den er hakket større, og kan blant annet by på syv seter.

Elektrisk rekkevidde: Opptil 58 km (WLTP)

Pris fra: 649 900,-

Hyundai Santa Fe - Foto: Hyundai
Hyundai Santa Fe - Foto: Hyundai Vis mer

Hyundai Tucson - ladbar hybrid

Nye Tucson er en ladbar hybrid i SUV-drakt, som kombinert kan levere opptil 265 hestekrefter, og den kan kjøre elektrisk inntil 62 kilometer. Den har mekanisk firehjulsdrift, god plass, og er i utgangspunktet en god norgespakke.

Elektrisk rekkevidde: Opptil 62 km (WLPT)Pris fra: 474 900,-

Hyundai Tucson - Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - Foto: Hyundai Vis mer

Ioniq 5 - elektrisk

Stor innvendig plass, lite støy og bra rekkevidde. Det er konklusjonen etter at vi har kjørt nye Ioniq 5 – den første modellen ut i Hyundais nye elbilmerke. Bilen har fått et design som skiller seg klart ut i mengden. Med 800 volts elektrisk anlegg kan Ioniq 5 lade raskere enn de fleste. Bilen deler teknologi med Kia EV6.

Rekkevidde: Opptil 481 km (WLTP)Pris fra: 449 000,-

Ioniq 5 - Foto: Fred Magne Skillebæk
Ioniq 5 - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Kia EV6 - elektrisk

Kia EV6 er broren til Ioniq 5 og bygger på den samme teknologien, men framstår som ganske forskjellig. Ikke minst utseendet er enda frekkere. Elbilen har lang akselavstand, som betyr at den innvendige plassen, spesielt i baksetet, er svært god. Som sin koreanske bror har EV6 et 800 volts elektrisk anlegg, som gjør at den lader raskt. Ifølge Kia skal batteriet kunne lades fra 10 til 80 prosent på 18 minutter. Bilen deler teknologi med Ioniq 5.

Rekkevidde: Opptil 528 km (WLTP)Pris fra: 411 900,-

Kia EV6 - Foto: Fred Magne Skillebæk
Kia EV6 - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Mercedes-Benz EQA - elektrisk

Den andre helelektriske SUV-en til Mercedes er en mer kompakt versjon av bestselgeren EQC, som kom for to år siden. Som en tett konkurrent med blant andre Audi Q4 e-tron byr EQA på komfort og premium elbil-følelse.

Rekkevidde: Opptil 432 km (WLTP)Pris fra: 408 000,-

Mercedes-Benz EQA - Foto: Fred Magne Skillebæk
Mercedes-Benz EQA - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Mercedes-Benz EQS - elektrisk

Her blir Tesla Model S forbikjørt av 5,2 meter lange Mercedes EQS, når det gjelder rekkevidde. Mercedesen skal klare opp mot 770 kilometer med det største batteriet (107,8 kWt). Dette er fabrikkens luksus-elbil som slett ikke er for alle, men er et teknologisk flaggskip fra Mercedes-Benz.

Rekkevidde: Opptil 780 km (WLTP)Pris fra: 935 000,-

Mercedes-Benz EQS - Foto: Daimler
Mercedes-Benz EQS - Foto: Daimler Vis mer

MG Marvel R - elektrisk

Marvel R Electric er en direkte konkurrent til blant andre VW ID.4 og Skoda Enyaq. Fra start får du en bil med bakhjulstrekk og 70 kWt batteri, som gir en oppgitt rekkevidde på rundt 400 kilometer. Bilen er 4,67 meter lang, har et bagasjerom på 357 liter, pluss et rom foran på 150 liter på bilene med bakhjulstrekk. Bilen kommer også med firehjulstrekk og mye utstyr fra rundt 418 000 kroner.

Rekkevidde: Opptil 402 km (WLTP)Pris fra: 339 990,-

MG Marvel R - Foto: Fred Magne Skillebæk
MG Marvel R - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Nio ES8 - elektrisk

Nio er et nytt kinesisk elbil-merke i Norge. Den store SUV-en ES8 er den første bilen i Norge. Den får et batteri på 100 kWt og en rekkevidde på nesten 500 kilometer. Nio bygger opp et nettverk med stasjoner der du kan bytte batteri på bilene, i stedet for å lade. På en byttestasjon skal du kunne få et nytt, fulladet batteri på bare tre minutter.

Rekkevidde: Opptil 460 km (WLTP)Pris fra: 519 000,-

NIO ES8 - Foto: Fred Magne Skillebæk
NIO ES8 - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Nissan Qashqai - hybrid

Nye Nissan Qashqai kommer bare som såkalt mild-hybrid, med en liten elmotor og et lite batteri, som blant annet skal hjelpe til under akselerasjoner og bidra til å senke forbruket. Bagasjerommet har blitt 50 liter større og plassen i baksetet bedre, Neste år kommer E.power-utgaven som drives av en elmotor, med strøm fra et batteri, som igjen lades kontinuerlig av en bensinmotor.

Pris fra: 347 000,-

Nissan Qashqai - Foto: Nissan
Nissan Qashqai - Foto: Nissan Vis mer

Opel Mokka-e - elektrisk

Opels kompakte SUV, Mokka-e, har samme teknologien som Peugeot e-2008. Det vil si forhjulstrekk, 50 kWt batteri og en rekkevidde på under 350 kilometer. Først og fremst er dette en bil som passer godt for yngre eller eldre par. Alle kan like det spennende utseendet og de kule fargene.

Rekkevidde: Opptil 324 km (WLTP)Pris fra: 277 900,-

Opel Mokka - Foto: Fred Magne Skillebæk
Opel Mokka - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Peugeot 308 - ladbar hybrid

De første bilene av en ny generasjon 308 er akkurat kommet til landet, i første omgang som ladbar hybrid. Senere vil den også komme i fullelektrisk utgave. Bilen tilhører kompaktklassen, som historisk sett har hatt de mest populære bilene gjennom tidene. 308 kommer også som stasjonsvogn om ikke lenge.

Elektrisk rekkevidde: Opptil 60 km (WLTP)Pris fra: 359 900,-

Peugeot 308 - Foto: Produsenten
Peugeot 308 - Foto: Produsenten Vis mer

Skoda Enyaq - elektrisk

Familie-SUV som har fått mye oppmerksomhet. Kanskje den bilen som har hatt størst forventninger knyttet til seg. Skoda sliter imidlertid med store leveringsutfordringer (som flere andre). Elbilen er i nær slekt med VW ID.4 og Audi Q4 e-tron, og er en fullelektrisk, fullverdig familiebil. Fås med valgfri to-, eller firehjulsdrift.

Rekkevidde: Opptil 528 km (WLTP)Pris fra: 339 000,-

Skoda Enyaq - Foto: Fred Magne Skillebæk
Skoda Enyaq - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Tesla Model Y - elektrisk

Teslas fjerde (femte) fullbårne produksjonsbil, som endelig treffer familiesegmentet, uten å koste oppunder millionen. Fortsatt ikke billig, men den forstørrede utgaven av «folke-Teslaen» Model 3 gir mye elbil for pengene. I sin første måned gikk Model Y suverent rett til topps på registreringsstatistikken i Norge, men er ikke ventet å nå helt opp på året, ettersom den kom sent til festen.

Rekkevidde: Opptil 507 km (WLTP)Pris fra: 534 900,-

Tesla Model Y - Foto: Fred Magne Skillebæk
Tesla Model Y - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Toyota Mirai - hydrogen-elektrisk

Det er ikke første gang Mirai er med i denne konkurransen. Forrige generasjon av hydrogenbilen var blant de ti finalistene i Årets Bil. Her til lands er imidlertid utfordringen å få tak i hydrogen. Nå har japanerne fornyet både bilen og teknologien.

Rekkevidde: Opptil 650 km (WLTP)Pris fra: 540 001,-

Toyota Mirai - Foto: Fred Magne Skillebæk
Toyota Mirai - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Toyota Yaris Cross - hybrid

Toyota har forvandlet småbilen Yaris til en spennende SUV. Større, med høyere bakkeklaring og firehjulstrekk. Bensinmotor og el-motor gir til sammen 116 hester, mens trinnløst automatgir er standard (alle hybrider). Sammen med et oversiktlig interiør og en litt høyere sitteposisjon, bidrar dette til en lettkjørt bil fra Toyota.

Pris fra: 314 000,-

Toyota Yaris Cross - Foto: Produsenten
Toyota Yaris Cross - Foto: Produsenten Vis mer

Volvo XC40/C40 - elektrisk

Det har vært store forventninger knyttet til Volvos første helelektriske bil, XC40, som først ble lansert med ikke elektriske-versjoner. Ikke overraskende har nordmenn knyttet den lille SUV-en tett til sitt bryst, og den er i skrivende stund én av Norges mest solgte biler i 2021.

Rekkevidde: Opptil 420 km (WLTP)Pris fra: 440 000,-

Volvo XC40/C40 - Foto: Fred Magne Skillebæk
Volvo XC40/C40 - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

VW ID.4 - elektrisk

Nær beslektet trilling (ikke enegget) av Volkswagen Groups egne Skoda Enyaq og Audi Q4 e-tron. Ettertraktet familie-SUV som per i dag er en av Norges mest solgte elbiler.

Rekkevidde: Opptil 513 km (WLTP)Pris fra: 336 600,-

VW ID.4 - Foto: Fred Magne Skillebæk
VW ID.4 - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Xpeng P7 - elektrisk

Dette nye, kinesiske bilmerket har allerede SUV-en G3 på plass i Norge, som også var finalist i Årets Bil da den kom. Nå kommer Xpeng P7, som blir en direkte konkurrent til Tesla Model 3. Ifølge den norske importøren er bilen fullpakket med nytt utstyr og ny teknologi.

Xpeng P7 - Foto: Fred Magne Skillebæk
Xpeng P7 - Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Rekkevidde: Opptil 530 km (WLTP)Pris fra: 447 820,-

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.