Quattro-kurs 8. mars

Arrangerer eget kjørekurs forbeholdt kvinner

- Vi har arrangert quattro-kurs i over 20 år, men sliter med å få kvinner til å melde seg på, sier Audi-direktøren. Men nå tar bilprodusenten grep.

VIL SKAPE TRYGGE SJÅFØRER: Audis initiativ skal bidra til at flere kvinner finner kjøreglede, ifølge Audis direktør. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VIL SKAPE TRYGGE SJÅFØRER: Audis initiativ skal bidra til at flere kvinner finner kjøreglede, ifølge Audis direktør. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

- Kjøreglede er ikke bare forbeholdt menn. Nå ønsker vi å utfordre tradisjonelle kjønnsroller, forteller Audi-direktør Elin Sinervo.

Den 8. mars arrangerer selskapet derfor et eget quattro-kurs - kun for kvinner - på isen på Tisleifjorden på Golsfjellet.

Sliter med å få med kvinner

Audi har lang tradisjon i å arrangere slike kurs, men det viser seg hver gang at det nesten ikke er noen kvinner som melder seg på. Det er bakgrunnen for arrangementet, som altså legges til selveste kvinnedagen, 8. mars.

- Tiden er definitivt moden for å utfordre utdaterte og satte roller. Det ligger helt naturlig i merkevaren Audi, som alltid skal være en pådriver for innovasjon.

Sinervo trekker fram et annet eksempel: Da Audi viste elbilnyheten A6 Avant e-tron for norsk publikum i mai 2022, satte flere tusen seg på interesselisten - men kun 1,5 prosent av dem var kvinner.

- Det var en påminnelse om at vi har et ansvar for å sikre mer mangfold inn i en bransje som står midt i vanvittige endringer innen bærekraft, innovasjon og fremtidens mobilitet.

Fortsatt sterkt mannsdominert

Tradisjonelle kjønnsrollemønstre virker nemlig fortsatt å være gjeldende når det kommer til bil. Også blant Elbil24s lesere det er en stor overvekt av menn, til tross for at vi skriver om mange temaer som bør interessere og fenge begge kjønn.

Dette gjenspeiles også når det gjelder kjøring og eierskap. I en undersøkelse fra Kantar kommer det blant annet fram at kun 4 av 10 kvinner liker å ta rattet når familien skal på langtur, mens mer enn 7 av 10 menn sier det samme. Det viser seg også at menn står som eier av 3 av 4 biler i norske familier og par.

IT'S A YOKE: Tesla Model S og X kommer nå med et helt nytt ratt. Det skaper ikke bare begeistring. Video: Elbil24.no Vis mer

- Mer kjøretrening kan bety bekymringer

I en undersøkelse som Respons analyse gjennomførte for Fremtind i 2021, kom det fram at kvinner samtidig bekymrer seg langt mer i trafikken enn menn.

Dette tror skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind kan reduseres, dersom kvinnene får kjøre mer.

- I parforhold er det en sterk overvekt av menn som kjører. Det er mulig kvinner er mer bekymret i trafikken enn menn fordi de får for lite kjøretrening. La kvinnene kjøre mer – da blir de mindre bekymret og enda tryggere bak rattet, uttalte hun i forbindelse med offentliggjøringen av undersøkelsen.

I samme undersøkelse oppgav halvparten av mennene at de ikke bekymrer seg for noe som helst i trafikken.

- Vi tror menn bekymrer seg mindre i trafikken, rett og slett fordi mange menn tror de er veldig flinke til å kjøre. Høy selvtillit bak rattet reduserer frykten for at noe skal skje, sa Nielsen.

- Gleder oss

- Vi ønsker å bidra til å skape enda flere trygge sjåfører som tar rattet, og vi gleder oss til å ha det ordentlig gøy med å teste bilenes egenskaper på vinterføre, avslutter Sinervo.

Invitasjon er sendt til kunder, i tillegg vil det arrangeres det konkurranser i sosiale medier der premiene er billetter til kurset.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.