Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?
(Elbil24): Mens Ola Nordmann tar fellesferie er det stort sett stille på de fleste asfaltbaner rundt om i landet – også på Våler-banen.
Sånn ble det ikke i år, for når Audi ringer og vil leie hele baneanlegget er det bare å brette opp skjorteermene. Mye arbeid måtte gjøres før de kunne komme.
Med et langt opptog av trailere og utstyr, invaderte Audi hele anlegget, som for anledningen nærmest ble hermetisk lukket. Audi hadde i tillegg eget sikkerhetspersonell tilstede for at ikke uvedkommende skulle slippe til.
Sesongavslutningen for forrige sesong fant sted i New York i juli, og Elbil24 var naturligvis tilstede. Etter at teamene hadde kommet seg tilbake til sine respektive hjemland, startet planleggingen for neste sesong, som finner sted nå i november. Testene på Våler etter sommerferien var en del av disse forberedelsene.
En god idé

Rekkevidde, forbruk og ladehastighet
Ideen ble sådd da Aleksander Schjerpen fra Våler-banen var på besøk hos Audi i Ingolstadt i et annet ærend, forteller Bilsport.no. Samtidig fikk han presentert banen, og etter å ha fått alle data på banen ble Audi oppriktig interessert. Det ene dro det andre med seg, og etter mye frem og tilbake ble det gjort en avtale om at teamet skulle komme og teste.
Foruten den eksisterende baneprofilen, ble det også bygget om slik at man kunne simulere fire av baneprofilene som blir å finne i den kommende sesongen. For et Formel E-team har dette en nærmest uvurderlig nytteverdi.
Og nettopp disse løsningen ga oss svaret som alle spurte seg da Audi hadde forlatt åstedet igjen. Hva i all verden gjorde et team som Audi på akkurat Vålerbanen?
Kommer til Norge?
Det spekuleres mye i hvorvidt Formel E-sirkuset lukter på Norge som destinasjon, men én ting er sikkert. Et løp kommer aldri til å finne sted på Våler. Hele konseptet med Formel E er å bringe racing til folket, ikke bringe folket til racing.
Med et så lavt støynivå som Formel E har, så kan det legges i bynære strøk, der folket befinner seg, og banene blir alltid midlertidig satt opp i gater eller på industriområder, som i Brooklyn, New York. Eller på Tempelhof i Berlin, og så videre.
Det ligger med andre ord i kortene at løpet i så tilfelle må trekkes til en av de største byene, og foruten Oslo er det lov å spørre seg hvorvidt vi egentlig har en by som er stor nok.

Men teamsjefen i Audi, Allan McNish, er ikke snau i sine ønsker. I videoen over gir han svar på mye av det folk gjerne vil vite om Formel E, hvorfor Formel E, og hva en produsent som Audi får ut av Formel E, men han forteller også en slags fantasi om hvor han gjerne skulle sett et løp – et løp der biler og førere kan gjøre opp seg imellom, mens midnattssola speiler seg i vannskorpa. Vakrere tv-bilder ville det antagelig ikke være mulig å skape.
Manglende politisk vilje
Det har vært mye lobbyvirksomhet for å få Formel E til en av de norske storbyene. Oslo er politisk ei hard nøtt å knekke, selv om det ville vært det opplagte stedet. Bergen og Trondheim kan være andre alternativer, men det hele handler om spesielt to ting – politisk vilje og økonomi.

At McNish får drømmene om et midnattsløp oppfyllt, henger i en enda tynnere tråd. For er Tromsø stor nok til å fylle et sirkus som dette? Da er antagelig verden full av mer innbringende destinasjoner, selv om Norge som elbil-land nummer én ville passet perfekt.
Men ilden er ikke slukket. Det er fortsatt krefter som jobber for saken, og hvem vet? Skulle det åpne seg muligheter i Oslo, så kan Formel E-sirkuset være på vei til Norge før vi aner det.
I november starter en ny sesong, og denne gangen er det flere nye bilprodusenter som har kastet seg med. De fleste ønsker å hente den verdifulle erfaringen de kan få med seg fra satsingen, noe Allan McNish forteller grundig i videoen over.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.