Ny elbil fra Lexus:

Avduket: Slik blir Lexus RZ 450e

Merket skal bli helelektrisk. Her er deres første virkelige bidrag på veien.

Publisert
Sist oppdatert

Bli medlem av Elbil24 PRO i dag, og få tilgang til alle de viktigste sakene og en rekke gode medlemstilbud!

(Elbil24): Lexus er premium-merket fra Toyota-konsernet, på samme måte som Audi er det fra Volkswagen. Tidligere i år var vi og testet den nye Toyota bZ4X, og nå har vi fått en snikktitt på søstermodellen - den helt nye og fullelektriske Lexus RZ 450e.

Bilen bygger på den samme plattformen, og deler mange av de samme komponentene. Likevel skiller RZ 450e seg ganske mye fra Toyota bZ4X.

En fellesnevner for begge er at de er ment å være energieffektive, og gi brukerne akkurat det de trenger. Ikke mer, og ikke mindre. For overflod er med på å trekke vekten opp, noe som er med på å trekke forbruket opp. Det trekker også rekkevidden ned, så sant man ikke putter på enda mer batteri, men i så tilfelle er man i gang med den onde spiralen som gir et mindre effektivt resultat. Det har Lexus valgt å avstå fra.

Delte komponenter

Lexus har valgt å gi RZ 450e et sportslig preg. Den er senket lavere mot moder jord enn for eksempel det Toyota bZ4X er, som heller et knepp mer mot et røffere bruk – om ikke helt offroad. Sistnevnte har for eksempel en bakkeklaring på rundt 21 centimeter, mens RZ 450e fra Lexus er nede på 16 centimeter.

RZ 450e er som sagt bygget på den samme e-TNGA plattformen fra Toyota, og har den samme batteripakken på 71,4 kWh brutto. Lexus har likevel valgt å sette inn større elmotorer i sin RZ 450e, noe som gir deg et friskere fraspark, og mer sportslige ytelser.

Hvor sportslig det er blitt skal vi snart teste, men ytelsene skal uansett være bedre enn på søstermodellen.

For mens Toyota har en samlet effekt på sin firehjulsdrevne utgave på 217,4 hestekrefter, så kan Lexus RZ 450e skryte på seg 313 hestekrefter. Dette takket være en større elmotor foran enn det Toyota leverer.

I utgangspunktet er RZ450e kun annonsert som en firehjulsdreven bil. Vi tør likevel påstå at denne også kommer med tohjulsdrift på sikt, der bakre motor mangler. Det vil i så tilfelle gi en bil med en effekt på 204 hestekrefter, noe som vil være en fin innstegsmodell i en bil som dette. Lexus har ikke bekreftet dette, annet enn at de ikke ønsket å avkrefte det heller.

Et ryddig indre

Japansk designspråk er som det verbale språket – noe helt annet! Dette har vi spesielt fått oppleve med Toyota bZ4X, som ikke bare skiller seg ut utvendig, men i minst like stor grad også innvendig.

Mens vi i deler av verden liker det minimalistisk og det vi kanskje forbinder med stilfullt, tar japanerne oss helt motsatt vei.

Det blir feil å si at det ene er noe bedre enn det andre, men i bZ4X må vi tillate oss å si vi fant det vel rotete og ulogisk, men knapper både her og der, og vinkler og paneler som ikke hadde annen funksjon enn å rote til det ryddige. I Lexus RZ 450e er dette kraftig bedret. Den har også fått en 14-toms skjerm, et par tommer større enn det vi finner i Toyota-utgaven. I tillegg er det langt ryddigere oppsett på knapper og funksjoner.

Den faktiske plassen i bilen er omtrent som i bZ4X, som igjen er anstendig god. Akselavstanden i bilene er like, noe som på mange måter er giveren for hvor stort spillerom produsenten har til å forvalte innvendig plass. Spesielt i baksetet er det masse beinplass i lengden. Ettersom man da kan strekke beina langt frem, føles også lårstøtten i baksetet god ut.

Helt bakerst, i bagasjerommet, har Lexus foreløpig ikke kommet med noen uttalelser om volum. Vi kjenner likevel til at Toyota oppgir 452 liter for bZ4X. Ettersom Lexus RZ 450e er 16 centimeter lenger, er det å anta at det i denne er et større litervolum. For de ekstra centimeterne i lengde er ikke hentet ut mellom akslingene, og bilen har heller ingen nevneverdig lengre front. Da er det til slutt hekken som får den ekstra plassen.

Først i verden

Lexus RZ 450e kommer som allerede meldt med markedets første fullverdige «steer-by-wire». Dette handler først og fremst om at rattet kun er en elektronisk giver til en motor som deretter vrir hjulene til venstre eller høyre. Det er med andre ord ingen mekanisk forbindelse mellom rattet og hjulene, noe RZ 450e er først med i verden.

Hovedårsaken til at dette er en høyst nødvendig vei å gå er fordi det er et viktig skritt på veien til selvkjørende biler.

Dette betyr også at bilprodusentene kan programmere hvor mye utslag du skal ha på rattet får å få fullt utslag. Lexus forteller at de ved å vri rattet 75 grader hver vei – 150 grader til sammen – får fullt utslag fra ene til andre siden. Normalt for mekaniske løsninger, slik vi har kjent det i generasjoner, er ofte 2,5 runder fra ende til annen. Det nye bevegelsesmønsteret på 150 grader gjør at man ikke lenger trenger det runde rattet, og Lexus tilbyr derfor det såkalte Yoke-rattet, der man egentlig bare sitter igjen med et håndgrep på hver side.

Fordelen med dette er at rattet ikke sitter i veien for instrumentene. Det blir ingen rattring i veien, og man ser alt. Dette har gjort at Lexus også har senket instrumentene lenger ned enn normalt, rett og slett for at man igjen skal få enda bedre sikt ut av frontruten. Nå skal det sies at dette blir såkalt opsjon, fra tilbehørslisten, og prisen på det er naturligvis ikke kjent – ei heller prisen på bilen.

I salg

Lexus RZ450e legges ut med reservasjonslister fra 20. april. Da kan du velge mellom blant annet to utstyrsgrader, der den ene har totonet fargevalg. Panseret og taket, samt hjulbuelistene er lakkert i sort høyglans. På den enklere modellen er hele karosseriet i samme farge, bortsett fra hjulbuene. Her er disse i en typisk ulakkert sort farge.

Elbil24 kommer tilbake med mer info om RZ 450e etter at vi har prøvekjørt den i slutten av april. De første kundebilene dukker først opp på markedet i første kvartal 2023, men bilkunder har etter hvert blitt svært så vant med ventetider, og dette er langt fra det verste.

Fra 2030 har Lexus meldt at de kun skal lansere elbiler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.