Kia EV9

Avlsører detaljer: Nå vet vi rekkevidden på det nye flaggskipet

EV9 blir Kias klart største elbil. Og den skal gå langt - og trekker tungt.

SLIK BLIR DEN SEENDE UT: Kia viser for første gang både eksteriør og interiør på Kia EV9. Video: Kia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Kia har et mål om å selge 100.000 eksemplarer av Kia EV9 i løpet av 2024. Den fysiske fremvisningen av den store modellen i Seoul er rett rundt hjørnet, men allerede i går ble modellen presentert digitalt. Og presentasjonen satte sine spor.

For Kia kommer her med det som blir blant markedets største elbiler. Mercedes EQS SUV er riktignok lengre, men 4,5 cm lavere.

Med en lengde på 5,01 meter, en bredde på 1,98 meter og en høyde på 1,755 meter, blir Kia EV9 en bil som ruver. Akselavstanden på 3,1 meter baner vei for god innvendig plass.

Rekkevidde

Ettersom Kias kommende SUV er så stor, er det nok mange som er spente på om størrelsen vil være et hinder for rekkevidden.

Den bakhjulsdrevne utgaven av Kia EV9 vil produseres med to forskjellige batteristørrelser; 76,1 kWh og 99,8 kWh. Det er imidlertid kun utgaven med den største batteripakken som kommer til Norge.

Kia opplyser at EV9 med bakhjulsdrift, den største batteripakka og 19-tommers hjul får en WLTP-rekkevidde på 541 kilometer.

Så må det nevnes at bilen sto med 21-toms dekk under presentasjonen og at det er vanskelig å se for seg at dette er en bil man velger uten firehjulsdrift. Større hjul og drift på alle hjul vil begge deler spise av rekkevidden, så 541 kilometer høres i overkant optimistisk ut.

Elbil24 var blant de første i verden som fikk se konseptutgaven av SUV-en EV9. Den var hakket mer eksperimentell, særlig på innsiden. Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Litt om ytelsene

Vi kan likevel ta en titt på hva henholdsvis RWD- og AWD-utgavene tilbyr:

Den bakhjulsdrevne Long Range-versjonen kommer med en elektrisk motor med 150 kW/350 NM på bakakslingen og gjør 0-100 km/t på 9,4 sekunder. Her kan man også velge 160 kW/350 NM, noe som vil bedre 0-100 km/t-akselerasjonen til 8,2 sekunder.

Kia EV9 med firehjulsdrift har to elmotorer som samlet gir 283 kW/600 NM og en akselerasjon fra 0-100 km/t på 6 sekunder. Også her kan man imidlertid velge et hakket hissigere alternativ - da med 700 NM og en 0-100-akselerasjon på 5,3 sekunder.

Versjonene ovenfor er med den største batteripakka og det er altså den førstnevnte bakhjulsdrevne Long Range-versjonen som får en WLTP-rekkevidde på 541 kilometer. Kia opplyser ikke rekkevidden for de tre øvrige versjonene.

To eller tre seterader

Det er imidlertid ting som tyder på at EV9 treffer godt på forholdet mellom størrelse og rekkevidde. Størrelsen og tyngden på en elbil vil gå utover rekkevidden, så gode aerodynamiske egenskaper er viktig.

Kia opplyser at EV9 har en luftmotstandskoeffisient på 0,28, som må sies å være solid. Til sammenlikning kommer nye Polestar 3 med 0,29 i luftmotstandskoeffisient, mens Hongqi E-HS9 har 0,35.

I likhet med Hongqi E-HS9 og nevnte EQS SUV vil nye Kia EV9 bli tilgjengelig med tre seterader. Modellen Kia nå viste frem hadde seks seter fordelt på tre seterader, da med de eksklusive kapteinstolene på midterste seterad.

Sjefdesigner Karim Habib i Kia benyttet anledningen til å skryte av romsligheten på tredje seterad. Habib er selv 182 centimeter høy og fikk god plass til bena helt bakerst.

Hånd i hanske for nordmenn

God plass og lang rekkevidde er definitivt musikk i ørene til mange nordmenn. Legger vi til at EV9 får en tillatt hengervekt på inntil 2500 kilo, er det mye som ligger til rette for at dette blir en populær bil i Norge.

Om prisen ikke blir avskrekkende, da. Her holder Kia foreløpig kortene tett til brystet. Kia opplyser heller ikke noe om forventet leveringstid for nye EV9, men elbilen vil komme for salg i utvalgte markeder etter sommeren. Målet er altså å selge 100.000 eksemplarer i 2024.

Her i Norge vil Kia trolig kjempe om de samme kundene som nykommerne Volvo EX90 og Skoda Vision 7s, i tillegg til allerede etablerte Hongqi E-HS9, Nio ES8 og Byd Tang. Disse tre SUV-ene har Elbil24 satt under lupen i en stor trippeltest. Hvilken modell som gikk seirende ut, kan du lese mer om her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.