EasyPark-svindel:

Avslørt: Nå kan det være slutt på denne

SMS fra «EasyPark» oppfordret folk til å oppdatere betalingsdetaljene.

Dette er en melding du bør slette. Foto: Steinar André Danielsen.
Dette er en melding du bør slette. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Det siste året er det mange nordmenn som virker å mottatt SMS fra en avsender som utgir seg for å være parkeringsselskapet EasyPark.

I SMS-en informeres det om trøbbel med forrige parkering - og at betalingsdetaljene derfor må oppdateres. Problemet er bare det at meldingen er et svindelforsøk fra en avsender som har null å gjøre med EasyPark.

I bildet i toppen av artikkelen ser du et eksempel på en slik svindel-SMS.

Ikke første gang

Denne «EasyPark»-svindelen har dessverre vært et gjentakende problem. I slutten av 2022 gikk EasyPark ut og advarte mot at noen utga seg for å være dem:

«Vi vil informere deg om at vi har oppdaget et pågående SMS-svindelforsøk i Norge 02.12.2022. SMS inneholder en link og innhold om at eier av telefon har en ubetalt parkering. Dette er ikke en SMS som kommer fra EasyPark, vennligst ikke trykk på lenken

Selv om saken ble anmeldt til politiet, vedvarte svindelforsøkene. Tilbake i mai tikket det inn en SMS på telefonen til en av Elbil24s journalister:

«Kjære kunde!

Den siste parkeringen din ble ikke gjennomført, og av den grunn har vi midlertidig inaktivert din konto. For å aktivere den igjen må du registrere betalingsdetaljene på nytt https://easypark-id.com

Mvh EasyPark»

URL-en kunne trykkes på. Tekstmeldingen ble sendt fra nummeret 944 40 437.

Endelig tatt

Nå håper imidlertid EasyPark at de har fått bukt med problemet. Nylig ble nemlig tre personer pågrepet i saken, skriver Romerikes Blad.

Daglig leder Stian Holst i Easy Park er glad for at svindlerne er tatt.

- Dersom man mottar SMS fra oss, vil EasyPark alltid stå som avsender. Vi sender heller ikke lenker i våre SMS, og vi oppfordrer alltid til å benytte appen ved nødvendige endringer, sier Holst til Elbil24.

Holst håper pågripelsene setter en stopper for svindel-SMS-ene, men tør ikke utelukke at liknende svindelforsøk også i fremtiden.

- Etter at disse svindlerne ble tatt, så har problemet så og si forsvunnet helt, sier Holst - uten å utdype om det er rapportert om svindel-SMS-er etter pågripelsene.

Vi har prøvekjørt det Volvo håper blir deres neste storselger – se hvor enkelt bilen parkerer uten at vi trenger å gjøre noe. Vis mer

Leder til falsk nettside

I tilfelle problemene med svindel-SMS vender tilbake, kan vi forklare hvordan svindelen fungerer:

Svindlerne har lagt opp til at mottakerne av den falske SMS-en skal trykke på lenka. Har timingen vært god, har mottakerne nylig brukt EasyPark-appen til parkering. Dermed har sjansen økt for at du går i den kjipe fella.

Inne på lenka dukker det opp en nettside som ser slik ut:

Avslørt: Nå kan det være slutt på denne

Det kan virke som om svindlerne har benyttet seg av flere landingssider. På bildet over brukes easypark-id.com, mens det i bildet øverst i artikkelen er easypark-no.org som er tatt i bruk.

Felles er at lenkene fører til en nettside som fort kan forveksles med EasyPark sin. Den har imidlertid ingenting med EasyPark å gjøre. Velger du å logge på her for å «registrere betalingsdetaljene på nytt», gir du bort kortdetaljene dine til svindlere.

Flere har rapportert om svindel

Sjekker vi Whois-informasjonen for disse domenene, ser vi at de er opprettet i mai. Det er grunn til å tro at svindlerne har benyttet seg av flere domener og telefonnumre.

Avslørt: Nå kan det være slutt på denne

På bildet over ser du et av telefonnumrene som har blitt brukt i svindelforsøkene. Fra opplysningstjenesten 180.no ser vi også at mange har slått opp dette telefonnummeret, og på den samme siden er det en rekke brukere som har advart mot svindel fra dette telefonnummeret.

På spørsmål fra Elbil24 om hvordan EasyPark jobber med å få bukt med problemet, svarer Holst:

- Hvis vi oppfatter at svindelforsøk pågår, vil vi varsle om dette på våres nettsider. Utover det vil det å gå ut med hva vi gjør offentlig kunne medføre at fremtidige svindlere vet hvordan de skal agere for å unngå å bli tatt. Det er nok derfor klokt om vi holder dette for oss selv.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.