Bilberging:

Avviser vinter­fenomen: - Skjer om sommeren også

Og denne pinlige bilbergingen bør du unngå.

Skulle du oppleve å få motorstopp på ferieturen, gjelder det å holde hodet kaldt og tenke på sikkerheten til deg og dine. (Foto: NAF)
Skulle du oppleve å få motorstopp på ferieturen, gjelder det å holde hodet kaldt og tenke på sikkerheten til deg og dine. (Foto: NAF) Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

Sommeren er høysesong for lange bilturer, og i år er bilferie mer aktuelt enn noen gang.

En undersøkelse NAF har gjennomført viser at mer enn 7 av 10 skal på bilferie i år. Men bilferien kan få en kjedelig bråstopp om bilen svikter.

- Sommerstid er det motorstopp som topper vår bergings-statistikk. I tillegg er det mange som opplever startvansker og flate batterier, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Det er nemlig ikke slik mange tror, at starttrøbbel på bilen på grunn av bilbatteriet er et vinterfenomen.

- Vi har nok å gjøre med å få liv i strømløse startbatterier om sommeren. Halvtomme batterier liker ikke sommervarmen spesielt godt, sier Sødal.

Få deg og dine i sikkerhet

Skulle du oppleve å få motorstopp på ferieturen, gjelder det å holde hodet kaldt og tenke på sikkerheten til deg og dine.

- Få bilen ut på veiskulderen, ta på refleksvesten og sett ut varseltrekanten, rådgir Sødal.

- Alle må ut av bilen. Da er det lurt å bruke dørene som vender ut mot veikanten. Det er også smart å få alle over autovernet om det er mulig. Dette er særlig viktig på motorveiene der hastigheten er høy, fortsetter han.

Lad batteriet

Det er kjedelig å oppleve starttrøbbel på grunn av flatt batteri. Opplever du dette på ferieturen, får bilbergeren deg i de fleste tilfeller i gang igjen.

- En startboost lader ikke opp batteriet i bilen din igjen. Om det er mulig, vil en vedlikeholdslading føre til at du ikke opplever mer batteritrøbbel på resten av ferieturen, sier Nils Sødal. - Da kan du også få ladet dine egne batterier, fortsetter han.

Husk reservenøkkel til bilen

En bergingsårsak er særegen for sommerferiemånedene. Det er de som enten har låst inne eller mistet bilnøkkelen. Dette var inne på topp fem av bergingsårsaker i fjor sommer.

- Folk er nok litt sløvere i sommervarmen og da er det fort gjort å låse inn nøkkelen i bilen, mener Sødal.

- Har dere husket å ta med reservenøkkelen, løser dette seg selv og man slipper den litt pinlige bilbergingen, avslutter han.

Topp 5 bergingsårsaker i juni, juli og august 2019:

  • Motorstopp
  • Startvansker (her inngår det flere årsaker. Kan også være noen flate batterier som er registrert på denne)
  • Flatt batteri
  • Punktering
  • Innelåst nøkkel, mistet nøkkel eller knukket nøkkel

Topp 5 bergingsårsaker hele 2019:

  • Startvansker (her inngår det flere årsaker. Kan også være noen flate batterier som er registrert på denne)
  • Flatt batteri
  • Motorstopp
  • Punktering
  • Hjul og hjuloppheng

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.