Tesla investor day 2023:

– Begynnelsen på en ny æra

Onsdag kveld står Elon Musk på scenen igjen. Der vil han vise verden en ny og billigere Tesla, tror mange.

AVSLØRER PLANENE: Elon Musk går på scenen onsdag kveld norsk tid for å dele Teslas videre planer. Her fra åpningen av Gigafactory-fabrikken i Berlin. Foto: Patrick Pleul/Pool via REUTERS/NTB
AVSLØRER PLANENE: Elon Musk går på scenen onsdag kveld norsk tid for å dele Teslas videre planer. Her fra åpningen av Gigafactory-fabrikken i Berlin. Foto: Patrick Pleul/Pool via REUTERS/NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Klokka 22 onsdag kveld norsk tid går Elon Musk på scenen i Teslas Gigafactory i Texas. Da er det duket for det årlige «Investor day»-arrangementet, som best kan beskrives som bilbransjens svar på Apples iPhone-lansering.

Der har Tesla-sjefen planer om å avsløre den tredje utgaven av selskapets såkalte Master plan:

Mange tror at dette blir anledningen der Tesla viser frem sin tredje plattform, og at en mulig avduking vil være Teslas billigste modell til nå, som mange spår kan få navnet Model 2. Kanskje kan den havne så lavt i pris som 25.000 dollar, eller da drøye 250.000 norske kroner med dagens kurs.

IT'S A YOKE: Tesla Model S og X kommer nå med et helt nytt ratt. Det skaper ikke bare begeistring. Video: Elbil24.no Vis mer

Masterplan 1 og 2

Musk har tidligere lagt frem to masterplaner. I 2006 var den ganske enkelt å bygge en sportsbil (Roadster), bruke fortjenesten på å bygge en rimelig bil (Model S) og bruke de pengene igjen på å lage en enda rimeligere bil (Model 3).

Master plan 2 kom i 2016 og innebar at Tesla ville lage flotte solcellepaneler med integrert batteri, utvide bilparken til flere segmenter, utvikle selvkjøring som er 10 ganger så trygg som å kjøre manuelt og gjøre det mulig å tjene penger på bilen når du ikke bruker den.

Det er ikke å stikke under stol at selskapet i langt større grad har klart å innfri den første av de to. Fremdeles virker selvkjøringa å være et stykke unna, og med det også muligheten til å tjene penger på bilen. I USA var selskapet nylig nødt til å sende ut en tilbakekalling av 350.000 biler (i praksis en programvareoppdatering) fordi selvkjøringsfunksjonene ikke var gode nok.

Solcellene kan for så vidt kjøpes i hjemlandet, og både Cybertruck og Semi er under utvikling. Ja, en kan jo også si at Model Y også kan gå inn under punkt to.

Hva blir Master Plan 3?

Selv om den forrige planen er langt unna oppnådd, er det altså duket for nok en master plan.

Noen har store forventninger til hva Tesla presenterer onsdag kveld:

– Flere ting tyder på at Tesla-arrangementet denne uken vil markere begynnelsen på en ny æra innen bilproduksjon. En der elbiler ikke bare er mye billigere å kjøre og vedlikeholde enn bensin- og dieselbiler, men også billigere å produsere, skriver Daniel Bleakley for The Driven.

Han mener at vi kan være i ferd med å bevitne det viktigste øyeblikket i bilhistorien siden Henry Ford utviklet masseproduksjonen av Model T for over hundre år siden.

Bleakley mener at dette arrangementet sannsynligvis i stor grad vil dreie seg om produksjon og skalering – den siste biten av Tesla-puslespillet for å elektrifisere hele den globale bilparken.

Tjener mye

Selskapet har allerede investert tungt i produksjonen, og det betaler seg – nylig skrev vi at Tesla var det selskapet som tjente desidert mest penger per bil.

Det blant annet fordi de har strømlinjeformet produksjonen, med enorme maskiner som presser ut hele karosseriet i bare en håndfull deler, mot et par hundre i en tradisjonell bil, som deretter skal sveises sammen.

Ifølge investeringsbanken Morgan Stanley sparer Tesla både vekt, øker rekkevidden, reduserer plassbehovet i fabrikken og senker produksjonstiden kraftig med et slikt oppsett.

Bare Teslas Gigafactory i Berlin er i stand til å produsere 4000 Model Y per uke, med en gjennomsnittlig produksjonstid på 10 timer per bil. Det er tre ganger så raskt som Volkswagen klarer på sin fabrikk i Zwickau.

Og klarer Tesla å komme med en billigmodell som deler mange egenskaper med sine søsken, skal du ikke se bort i fra at mange vil snu seg den veien. Det kan de være langt på vei til med de nye batteripakkene, som er integrert i konstruksjonen snarere enn å være satt inn. De ble annonsert på Teslas Battery day i 2020, der selskapet forklarte at den nye produksjonsprosessen reduserte kostnaden per kWh med hele 56 prosent.

Kanskje er det derfor nettopp det som er den tredje masterplanen: Å produsere en bil som er så rimelig at det nesten blir en no-brainer å velge den over en fossildreven bil.

Svaret får vi onsdag kveld. Seansen sendes live på Teslas YouTube-kanal.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.