Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?
(Elbil24):
Oppdatering:
Elbil24 kunne tidligere i april fortelle at Tesla var i en kamp mot klokka for å kunne levere Tesla Model Y til sommeren, som estimert. Nå bekrefter selskapet selv at de første bilene ikke kommer til landet før seint i 2021. Ordlyden er også endret på deres nettsider.

Hvor stort antall som dukker opp på denne siden av nyttår er foreløpig ukjent, men Tesla har tidligere vist at de kan håndtere utlevering av stort antall på kort tid, slik de blant annet gjorde da Model 3 ble levert ut fra Norges Varemesse på Lillestrøm. For i mars 2019 leverte Tesla ut svimlende 5.315 Model 3 bare i Norge. Så gjenstår det å se om de får biler nok til å overgå sin egen rekord når Model Y kommer på markedet. Kanskje Model Y blir årets mest populære julegave på fire hjul?
Opprinnelig sak:
Tesla startet for ei tid tilbake forhåndssalget av sin kommende Model Y på sine nettsider. Bilen er allerede på markedet i USA, og Europa står for tur. Om du forsøker å bestille et eksemplar, står det å lese at produksjonen for vårt marked er ventet å starte i midten av 2021 – altså om et par måneder. Leveranser vil naturlig nok skje litt etter dette igjen.
Men nå kommer det ut informasjon som kan sette spørsmålstegn til hvorvidt Tesla er litt vel tidsoptimistiske.
For en ting er at Tesla selv skal produsere battericeller i egne fasiliteter. I tillegg skal Panasonic, som er Teslas årelange batterikompis, bistå med å produsere ytterligere celler av den nye typen som skal inn i Model Y.
Men nå forteller Panasonic at de ikke engang har startet testproduksjon av batteriene som er tenkt i bilen, og at de på ingen måte ser på produksjonen av disse batteriene som en «walk in the park».
Det er Automotive News som har publisert uttalelsene rundt utfordringer og muligheter, fra representanter for det japanske selskapet.

Batteriets dommedag
Produseres i Berlin
Tesla Model Y er som sagt lansert på det amerikanske markedet allerede, der de foreløpig bruker de samme 2170-battericellene som benyttes i Tesla Model 3. Produksjonen i Europa er derimot tenkt å finne sted i Berlin, på Teslas nye fabrikk som er under oppføring.
I Europa er Model Y tenkt lansert med deres nye 4680 battericeller, som ble offentliggjort under «Battery Day» i september.
Tesla bruker som kjent sylindriske battericeller, og tallene definerer diameter og lengde. 4680-cellene er med andre ord 46 millimeter i diameter, og 80 millimeter i lengde. Dette gjør cellene langt større enn 2170-cellene, som sitter i Model 3.
Gevinsten er først og fremst at det trengs langt færre celler per bil for å oppnå samme batterikapasitet, samtidig som de nye cellene er langt mer plasseffektive, og har en høyere energitetthet.
Dette høres i utgangspunktet ut som en forenkling, men i realiteten forflyttes bare utfordringen fra selve bilproduksjonen, til der cellene produseres. For det er langt mer komplisert å produsere store celler enn små. For jo større cellene blir, jo større er sjansen for feilmarginer knyttet til at det blir vanskeligere å lage et fullstendig sterilt produkt. Bare et enkelt bitte lite støvkorn kan ødelegge en celle, og skape fare for brann. Jo større fysisk celle, jo større er utfordringene.

Fortsatt på utviklingsstadiet
Panasonic uttaler at de fortsatt bare jobber med enkeltceller på et prototyp-nivå. Først når de mener å ha kommet i mål på dette nivået skal cellene settes i en småskala testproduksjon.
Denne er nå under oppføring, og først når dette går smertefritt kan de oppskalere til masseproduksjon.
En annen utfordring Panasonic trekker fram er hvordan de i en så stor celle skal bli kvitt den varmen som produseres i cellen i seg selv.
En sylindrisk celle består av en såkalt jelly-roll, der anode, katode og isolator rulles sammen. Jo flere runder man ruller, jo mer fungerer batteriet som sin egen isolasjon, og dette går begge veier. For ikke bare blir det vanskeligere å kvitte seg med egenutviklet varme, men det blir også mindre påvirket av forsøk på å kjøles utenfra. Dette er blant oppgavene de nå jobber med på et såkalt desktop-nivå, før de i det hele tatt kan sette cellene i testproduksjonen, som de nå er i ferd med å sette opp.
Elon Musk presiserte de samme utfordringene på et batteriseminar i november, der han igjen dro fram sine uttalelser om produksjonshelvetet – at det er langt mer komplisert å lage mange kopier, enn det er å lage originalen man ønsker å kopiere. På det tidspunktet var heller ikke Tesla selv kommet lenger enn til å jobbe med enkeltceller.

Utfordringer og muligheter
I en periode så det ut til å være dårlig stemning mellom Tesla og Panasonic, og det spekuleres på om nettopp realismen rundt 4680-batteriene var en av grunnene. Panasonic gikk i denne perioden ut og annonserte samarbeid med andre bilprodusenter, deriblant Toyota, mens Tesla på sin side tegnet avtaler med andre celleprodusenter for det kinesiske markedet. Men også Panasonic er nå optimister til hvor samarbeidet tar veien.
- Dersom noen skal klare å masseprodusere 4680-cellene, må det være oss, forteller de. Samtidig er de klar på at det vil være et stort gjennombrudd når de klarer det.
Men så var det Model Y da. For når slike uttalelser kommer ut et par måneder før bilene skal settes i produksjon for vårt marked, vil bilene da bli produsert med eksisterende batteriteknologi, eller vil modellen utsettes til den kan leveres med ny teknologi? Et tredje alternativ er at både Tesla og Panasonic blir ferdig i tide.

Som planlagt
Hos Tesla Norge er de fortsatt optimister med tanke på når bilen skal settes i produksjon, og således kommer til landet.
-Vi forholder oss til den informasjonen vi har fått, som er at bilene skal settes i produksjon i midten av året, forteller Eivind Sandvoll Roland, kommunikasjonssjef for Tesla i Norge.
Han er vel vitende om at Model Y etter alt å dømme blir selskapets nye storselger her til lands, til tross for at Model 3 fortsatt i perioder herjer på toppen av registreringsstatistikken. Tesla holder kortene tett til brystet, men det er stor grunn til å tro at det ligger en stor bunke ordre av Model Y i ordrebanken, som bare venter på at bilene skal bli produsert og levert ut til kundene.

Tesla krever tronen tilbake
Nå skal det sies at også konkurrentene har begynt å trille ut biler, som VW ID. 4, Skoda Enyaq, Ford Mustang Mach-E, Volvo XC40 og etter hvert Audi Q4 e-tron.
VW har allerede uttalt at de tror ID. 4 blir Norges mest solgte bil i 2021.
Dersom vi legger april-tallene til grunn, så får de rett i det. I skrivende stund er det registrert 369 VW ID. 4 så langt i april, med Audi e-tron på andreplass med 122 biler.
Men så vet vi av erfaring at Tesla er i stand til å dytte ut mange tusen biler på en og samme måned, bare de får inn en stor nok båtlast. Det blir med andre ord spennende å se når året nærmer seg slutten, hvem som trekker det lengste strået. Mye avhenger av om Tesla Model Y blir forsinket eller ikke.
Slik vi ser det, står og faller dette på produksjonen av battericeller, og om fabrikken blir klar i tide.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.