Bekreftet: Mercedes-Benz blir rent elbil-merke

Planlegger samtidig hele åtte gigafabrikker for batteriproduksjon.

GÅR ALL IN: Allerede fra 2025 blir det kun lansert helelektrisk arkitektur fra Mercedes-Benz. Her poserer Mercedes-sjef Ola Källenius blant eksisterende og nye elbiler fra selskapet. Foto: Mercedes-Benz
GÅR ALL IN: Allerede fra 2025 blir det kun lansert helelektrisk arkitektur fra Mercedes-Benz. Her poserer Mercedes-sjef Ola Källenius blant eksisterende og nye elbiler fra selskapet. Foto: Mercedes-Benz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Strengere Co2-utslippskrav, spesielt i Europa, gjør at stadig flere bilprodusenter har giret opp satsingen på elektriske drivlinjer.

Opel har for eksempel nylig sagt at de vil være et helelektrisk merke allerede fra 2028, Volvo har sagt 2030 og Ford sier de kun skal selge elbiler i Europa innen 2030. Volkswagen, verdens nest største bilprodusent, har satt mål av seg å bare selge elbiler i Europa fra 2035.

2035 er også året EU høyst sannsynlig kommer til å sette som sluttdato for salg av biler som går på fossilt drivstoff, noe du kan lese mer om her:

Slutt i 2030

Og nå har Mercedes-Benz lettet på sløret om sin nye elbilstrategi, og den er kraftig skjerpet siden sist: Allerede fra 2025 vil all ny arkitektur som blir lansert fra selskapet, være 100 prosent batterielektrisk.

Og innen utgangen av dette tiåret vil Mercedes-Benz være et rent elbil-merke i alle markeder der dette er mulig, inkludert Europa.

Det avslørte Daimler- og Mercedes Benz-sjef Ola Källenius, under dagens offentliggjøring av selskapets elbilstrategi for de neste årene. Han åpnet med å si at selskapet går fra å «tenke EV først, til å tenke kun EV».

Det betyr altså at en av verdens største eksperter på diesel- og bensinmotorer, i stor grad kommer til å avvikle alt av bensin- og diesel-drivlinje innen få år. Dette gjelder også ladbare hybrider.

Tidligere har Daimler sagt at de forventer at bare halvparten av nye Mercedes-Benz vil være helelektriske eller ladbare hybrider i 2030.

Samtidig vil ikke selskapet sette noen absolutt sluttdato for biler med forbrenningsmotorer i andre markeder, der det fortsatt er ventet etterspørsel - blant annet på grunn av begrenset ladeinfrastruktur.

Tre nye arkitekturer

Allerede i løpet av 2022 skal Mercedes-Benz ha batterielektiske modeller i alle segmentene de konkurrerer i, og fra 2025 skal selskapet lansere tre nye helelektriske arkitekturer for fremtidige modeller:

  • MB.EA som blir et skalerbart, modulært system som vil danne grunnlaget for fremtidige mellomstore og store personbiler
  • AMG.EA blir en plattform dedikert høyytelses-biler under Mercedes-AMG-merket
  • VAN.EA vil danne basis for elektriske varebiler og tyngre kjøretøy

Åtte gigafabrikker for elbatteriproduksjon

Samtidig avslørte selskapet en tung satsing på utvikling av elbilbatterier, og planlegger åpning av hele åtte såkalte gigafabrikker for batteriproduksjon rundt om i verden. Disse skal bygges sammen med strategiske partnere.

I tillegg introduserer Mercedes Benz en ny «Plug and Charge»-løsning, som skal gjøre det langt enklere å hurtiglade. Du kobler bare bilen til laderen, lader opp batteriet og kjører. Resten går av seg selv.

Løsningen rulles ut samtidig som luksusmodellen EQS kommer på veiene senere i år, og er åpenbart et svar på Teslas sømløse Supercharger-system.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.