Finland:

Ber folk la være å forvarme bilene

Statlig eid nettselskap mener folk bør tåle kalde bilseter.

FRISTENDE: Det kan være fristende å bruke forvarming for å unngå snø og is på bilrutene, men i Finland oppfordres folk til å la være denne vinteren. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FRISTENDE: Det kan være fristende å bruke forvarming for å unngå snø og is på bilrutene, men i Finland oppfordres folk til å la være denne vinteren. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Flere europeiske land planlegger nå for i perioder å måtte klare seg uten strøm i vinter.

I november skrev Elbil24 om hvordan sveitsiske myndigheter hadde forberedt en firestegsplan dersom det ble behov for å rasjonere strøm, der alt fra TV-spill til unødvendig kjøring av elbil røk på det tredje trinnet:

Flere land med oppfordringer

I Storbritannia varsler landets største nettselskap at strømmen kan bli skrudd av når forbruket er på topp i de kaldeste periodene. De oppfordrer blant annet til å varme middag i mikrobølgeovn fremfor stekeovn og ta klesvasken utenfor «prime time».

Befolkningen i Frankrike må også forberede seg på tidvise strømkutt. Her spares sykehus, nødetater og fengsler, men til og med skoler kan stenges på dager med strømunderskudd. I tillegg må folk belage seg på at strømmen kan forsvinne i inntil to timer av gangen, der målet er at maksimalt 4 millioner av landets rundt 65 millioner innbyggere skal rammes samtidig. Man kan også vinke farvel til gatelys.

Finland: Ikke forvarme bilene!

Det statlig eide nettselskapet Fingrid er også bekymret for vinterens strømsituasjon.

I en artikkel hos Yle (tilsvarende NRK i Norge) uttrykker selskapet at det å sette seg i en varm bil, eller bruke oppvarming for å smelte is på rutene, blir en unødvendig luksus denne vinteren.

– Hvis alternativet er strømbrudd og å la folk være uten strøm, føles det ganske smart å vurdere denne luksusen, sier Jonne Jäppinen fra Fingrid.

Dette er riktignok ikke en spesiell oppfordring til elbileiere – i Finland er det å ha både motor- og kupévarmer ganske vanlig, og det er da spesielt kupévarmeren man ønsker at folk unngår å bruke.

Men de fleste elbiler bruker også strøm fra nettet om de er koblet i med kabel og man starter forvarming.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.