CCS/ChaDeMo:

Ber folk ta hensyn til Leaf-eiere

Elbilforeningen med klar oppfordring før høstferien.

ChaDeMo-kontakten til venstre brukes blant annet av Nissan Leaf og Kia Soul EV, men de aller fleste biler bruker CCS-kontakten til høyre. Foto: Justin TALLIS / AFP
ChaDeMo-kontakten til venstre brukes blant annet av Nissan Leaf og Kia Soul EV, men de aller fleste biler bruker CCS-kontakten til høyre. Foto: Justin TALLIS / AFP Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Rundtom i Norge finner vi to typer hurtigladerkontakter – CCS, som de aller fleste biler har, og ChaDeMo, som brukes av enkelte, særlig eldre biler som Nissan Leaf og Kia Soul EV.

De to bilene har solgt i bøtter og spann i Norge, og bare disse to modellene står for over 100.000 av Norges totalt 700.000 elbiler.

Sjelden alene

ChaDeMo-laderne er imidlertid i mindretall, og de aller fleste av ladepunktene deler stolpe med en CCS-kontakt. På slike stolper kan ikke begge kontaktene brukes samtidig.

Før høstferien oppfordrer Elbilforeningen derfor til at folk med CCS-lader velger en «ren» CCS-lader om den er ledig, for dermed å la ChaDeMo-laderen være tilgjengelig for folk som trenger den.

─ Det er fullt forståelig at man lader elbilen sin på første ledige plass, og at dette ikke er noe man reflekterer over, men til de som ikke bruker Chademo-kontakt er vår oppfordring: Om du kan velge en ren CCS-hurtiglader, så gjør det. Ellers tar du den som er ledig, sier generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen i en pressemelding.

Utfordringer

I Elbilforeningens siste undersøkelse oppgir 44 prosent av de som kjører ChaDeMo-biler at det er problematisk at «CCS-biler opptar ChaDeMo-plasser».

Ifølge statistkk fra Nobil er det 2882 ChaDeMo-ladepunkter i Norge, men de fleste av disse deler altså stolpe med en CCS-lader.

Og de bygges fortsatt. Hittil i 2023 har det kommet 244 nye ChaDeMo-ladepunkter, og i 2022 kom det 359 nye punkter.

Mange nye ladestasjoner som settes opp, byr imidlertid ikke på ChaDeMo-kontakter. Blant annet finnes ikke slike kontakter hverken hos Ionity eller Tesla, og ChaDeMo-brukere må derfor i større grad enn andre planlegge ladingen, hevder Elbilforeningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.