Bilen ble sommerens store vinner

Reisevanene har endret seg under pandemien, og bilen viser seg å være en svært sentral brikke i det hele.

KØ AV BILTURISTER: Svært mange dro på ferie med bil denne sommeren, og mange har også opplevd å stå i kø mange steder. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KØ AV BILTURISTER: Svært mange dro på ferie med bil denne sommeren, og mange har også opplevd å stå i kø mange steder. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Ifølge Statistisk sentralbyrå reiste vi 50 prosent mer i andre kvartal i år, i forhold til samme kvartal i fjor.

Ifølge byrået reiser vi nå omtrent like mye som før pandemien, men med ett stort unntak: Nesten ingen reiser utenlands. Selv om det var lettelser i reiserestriksjonene i vår, gikk 5,3 millioner av turene innenlands og kun 0,2 millioner gikk til utlandet.

Bruker bil og mindre penger

Ifølge byrået bruker vi dessuten mindre penger på reisene enn før. Norgesferien er av den mer spartanske typen, forklarer SSB:

- Typisk for en utenlandsferie er at vi reiser med fly, bor på hotell og er på reise lenger. På en typisk reise i Norge bruker vi bilen, benytter oss i større grad av ikke kommersiell innkvartering og foretar kortere reiser.

Med andre ord drar vi på telttur, langhelg og fyller opp skiboksen med bagasje, men denne sommeren var det færre som kjørte nordover i landet.

Sør-Norge vant i sommer

Trafikktall fra Statens vegvesen viser nemlig at Sør-Norge har vært den store vinneren denne sommeren. Flere kjente reisemål i Nord-Norge opplevde samtidig kraftig nedgang. Dette mener vegvesenet henger sammen med det varme sommerværet i sør og til dels kalde sommerværet i nord.

- Tellepunkt på Senjahopen viser en nedgang på 20 prosent. Nordkapp, som hadde en nedgang på 35 prosent i fjor, opplevde en ytterligere nedgang på 13 prosent i sommer. Selv om Lofoten tiltrekker seg flere norske turister, ser vi en trafikknedgang på 9 prosent på E10 i Svolvær, sier Nils Karbø, fungerende divisjonsdirektør i Statens vegvesen.

I Sør-Norge var imidlertid situasjonen en helt annen.

- I feriemåneden juli opplevde nok mange å være en del av køen av biler som beveget seg oppover Gudbrandsdalen og over Sognefjellet. Tellepunkter i Gudbrandsdalen viser en trafikkvekst på 5 prosent på Vingrom og 7 prosent i Lom sammenlignet med fjoråret, sier Karbø.

Over Dovrefjell var trafikkveksten på 8 prosent, og selv om utlendingene stort sett uteble også i år, var det en vekst på 2 prosent i området rundt Geiranger-Trollstigen. Ved Sørfjorden i Hardanger økte trafikken med 6 prosent.

Nær dobling til Sverige

Vegvesenet kan også melde om at trafikken over Svinesund økte kraftig i sommer, en naturlig konsekvens av at man for første gang på mange måneder kunne passere grensen uten å risikere karantene når man kom hjem.

- Det var ingen overraskelse at mange valgte å reise til hytta, besøke kjente eller dra på handletur til Sverige da grensene endelig åpnet. Trafikkveksten over Svinesund var på hele 94 prosent i juli sammenlignet med fjoråret, avslutter Karbø.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.