Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Nord Pools oversikt over spotpriser på strøm går helt tilbake til 1. januar 1998.
Ikke noen måneder i deres oversikt har strømprisen vært lavere enn den var på Øst- og Vestlandet i september, der ferske tall for morgendagen viser at snittprisen for måneden lander på 1,12 øre per kWh uten moms. 11 av septembers 30 dager var det negative priser i øst og vest.
Det er lavere enn den forrige rekordnoteringen – i juli 2020, der snittprisen var 1,51 øre – fortsatt uten moms. Og ganske sterk kontrast til september i fjor, der snittprisen i de samme regionene var på hele 4,48 kroner (inklusiv moms).
Dermed har elbileiere i disse to regionene sluppet svært billig unna når de har ladet hjemme i september. Den dyreste dagen, 1. september, var strømprisen på snaue 12 øre i snitt – inklusiv moms. Litt avhengig av nettselskap blir da den reelle sluttprisen (strøm, nettleie og avgifter) i størrelsesorden 50 øre per kilowattime.

Fersk elbil-eier? Her er ti ting du må vite
Ny strømstøtte i sørvest
I Midt- og Nord-Norge landet snittprisen på ganske nøyaktig 10 øre (pluss eventuell moms), mens den i Sørvest-Norge lander på rett under 58 øre uten moms.
Det er under den gamle terskelen for strømstøtte, som slo inn når snittprisen for måneden var over 70 øre eks moms. Med den ordningen ville altså folk i Sørvest-Norge ikke ha fått noe strømstøtte i det hele tatt.
Men september er den første måneden der strømstøtten gis time for time, og ikke for måneden under ett.
Eksempelvis vil folk i Sørvest-Norge da få rundt 28 øre i strømstøtte per brukte kilowattime 1. september, der timeprisene lå mellom 114 og 124 øre inklusiv moms.
16 av månedens 30 dager var strømprisen høyere enn 70 øre eks mva (men ikke nødvendigvis samtlige timer i døgnet), og på dager som 16. september, der snittprisen lå under den gamle terskelen på 70 øre, var det allikevel 16 av døgnets 24 timer som hadde strømpris over 70 øre og som det derfor gis strømstøtte for.
Vanskeligere å ettergå
Fordelen med den nye strømstøtten er altså at man kan få strømstøtte selv om snittprisen er under den gamle terskelen. Den jevner også ut den reelle prisen man betaler gjennom døgnet – på dager der enkelte timer er knalldyre, vil strømstøtten være høy den samme timen.
Ulempen er at besparelsen blir mindre på å lade de rimeligste timene av døgnet, og at den nye strømstøtten gjør det vanskeligere for strømkundene å ettergå at strømstøtten faktisk er gitt riktig, med 720 datapunkter (30 dager﹒24 timer) i stedet for ett.

Mindre å spare på hjemmelading
En får dermed håpe at nettselskapene har tunga rett i munnen når strømstøtten beregnes, selv om dette riktignok er den første måneden med den nye ordningen.
Om du vil ta jobben med å ettergå at dette blir gjort riktig, er et tips å logge på Elhub (med BankID) og hente ut time-for-time-dataene fra strømmåleren din for september.

Det gjør du først ved å trykke på fanen «målerverdier», trykke på målerpunktet ditt og trykke deg inn på 2023 og september. Ved å trykke last ned målerverdier vil du få få en csv-fil som du for eksempel kan åpne i Excel med forbruk time for time måneden igjennom.

Disse dataene må du så kryssjekke mot strømprisene time for time. Disse finner du for hver enkelt dag hos Nord Pool ved å velge «hourly» og så trykke deg inn på hver enkelt dag (husk NOK som valuta). Prisene hos Nord Pool er kroner per megawattime, så de må deles på 10 for å få øre per kilowattime. De er også uten moms.
For alle timer med pris på mer enn 70 øre eks moms skal strømstøtten altså være 90 prosent av det overstigende ganget med antall kWh brukt den aktuelle timen – pluss moms.
Ikke akkurat trivielt å regne seg frem til selv, med andre ord.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.