Bilsalget i november

Bilsalget nesten halvert

47 prosent nedgang i elbilsalget sammenlignet med november 2022.

RETT INN PÅ LISTA: Xpeng G9 ble blant Norges 10 mest registrerte biler i november. Foto: Fred Magne Skillebæk
RETT INN PÅ LISTA: Xpeng G9 ble blant Norges 10 mest registrerte biler i november. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): De siste månedene i fjor ble det en knallsterk innspurt i elbilsalget, ettersom «alle» gjerne ville få tak i en bil før nye avgifter gjorde bilene dyrere fra nyttår.

Nedgang

Den innspurten ser vi på ingen måte i år, og totalt ble det registrert 8442 elektriske personbiler i november, viser ferske tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Det er hele 46,95 prosent færre eksemplarer enn i tilsvarende måned i fjor.

Hittil i år er det registrert 95.631 elbiler, også det en nedgang fra i fjor på 9,39 prosent.

Elbilene stod som vanlig for en høy andel av de nye bilene i november, der elbilandelen landet på 81,6 prosent, men det er den laveste markedsandelen siden mai. Bare 59 bensinbiler og 207 dieselbiler ble registrert i november. Resten var hybridmodeller.

Kinesisk rekord

Det begynner å bli en gjenganger nå, men Tesla Model Y ble også den mest solgte bilen i november, foran Skoda Enyaq, som slo Toyota bZ4X med én bil.

Nykommer på lista denne gangen er Xpeng G9, og vi ser også at flere andre kinesiske aktører har registrert flere biler enn de gjorde i november i fjor. Blant annet har BYD nesten tredoblet salget av sin største modell, Tang, og MG har doblet salget av MG4 om vi sammenligner med november i fjor.

Ifølge Bilbransje24 (krever abonnement) har de kinesiske bilene aldri hatt så høy markedsandel, som ble 11,2 prosent i november.

Topp 10

Under ser du de ti mest populære elektriske personbilene i november:

1. Tesla Model Y (1496)
2. Skoda Enyaq (565)
3. Toyota bZ4X (564)
4. Hyundai Kona (466)
5. Ford Mustang Mach-E (354)
6. Nissan Leaf (327)
7. Xpeng G9 (305)
8. Nissan Ariya (264)
9. Volvo XC40 (258)
10. Mercedes-Benz EQC (235)

Volkswagen ID.4, som gjennom mange måneder har ligget høyt på listene, er nå altså utenfor topp 10-lista og havner på 11. plass.

– Registreringsstatistikken tegner ikke nødvendigvis et helt riktig bilde av hvordan etterspørselen er fra måned til måned, sier kommunikasjonssjef Stian Blindheim i Harald A. Møller til Bilbransje24, og peker på at leveransene fra fabrikken kommer litt i bølger.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.