Elbilladere:

Ble bygget 713 hurtigladere i 2019

Altfor lite, mener Norsk Elbilforening.

VIKEN LEDER: I fjor ble det bygget 713 nye hurtigladere. Fordelt på fylke er det nye Viken som har bygget flest Foto: Norsk elbilforening/Nadia Frantsen
VIKEN LEDER: I fjor ble det bygget 713 nye hurtigladere. Fordelt på fylke er det nye Viken som har bygget flest Foto: Norsk elbilforening/Nadia Frantsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

(Elbil24): I 2019 ble det bygget 713 hurtigladere i Norge, ifølge Norsk elbilforening, som mener dette fortsatt er langt under behovet. Totalt er det 2.362 hurtigladere.

Tallene er hentet fra den nasjonale ladestasjonsbasen Nobil, som driftes av Norsk elbilforening på oppdrag fra Enova. Hurtigladere er ladere som leverer 50 kilowatt, eller mer.

– Vi mener det må bygges over 1.000 hurtigladere i året for å holde tritt med elbilsalget og unngå at hurtigladekøene vokser, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Hun får støtte fra NAF, som har bedt regjeringen kalle inn aktørene som skal sørge for utbygging av ladestasjoner.

– I 2019 ble det bare bygget litt over halvparten av den ladekapasiteten som trengs, og langt færre hurtigladere enn det selskapene planla for i starten av året, sa Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i desember.

Lynladere økte kraftig i 2019, fra 25 til 226.

Blant byene har Oslo flest hurtigladere med 118, mens Bergen har 75, Trondheim 53 og Stavanger har 33.

Fordelt på fylke har Viken klart flest med 586 hurtigladere. Vestland har 418, mens Innlandet har 301. Nord-Norge ligger fortsatt på bunn. Troms og Finnmark har kun 46 hurtigladere, hvorav de fleste ligger i Troms.

Tesla største "ladeoperatør"

Av de ulike ladeoperatørene som er etablert i Norge har Tesla klart flest hurtigladere. Denne oversikten gjaldt ved årsskiftet:

  • Tesla: 770 hurtigladere
  • Fortum: 653 hurtigladere
  • Grønn kontakt: 529 hurtigladere
  • BKK og Lyse: 232 hurtigladere
  • Circle K: 66 hurtigladere
  • Ionity: 66 hurtigladere

Sjekk kart med alle hurtigladere i Norge

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.