Brüssel Motor Show 2023:

Bli med på bilmesse

Brussel Motor Show har nettopp gått av stabelen. Vi var på plass, og her er utstillingen i bilder.

RARITETER: De underligste skapningene på fire hjul får du best øye på under en bilmesse. Foto: Fred Magne Skillebæk
RARITETER: De underligste skapningene på fire hjul får du best øye på under en bilmesse. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Brüssel Motor Show har i år sitt 100-års jubileum som bilmesse. De eneste årene messen ikke har åpnet dørene fysisk, er nå under den forbigående pandemien. De holdt likevel en slags virtuell messe, og feirer altså i år 100 år.

Da passer det også godt at messen for første gang huset den årlige offentliggjøringen av Car of the Year, som i år fyller 60 år. Dobbelt-jubileum, der altså.

Dessverre har tilstedeværelsen for de siste bilmessene vært skuffende. Publikum kommer, pressen kommer, men bilprodusentene har stilt store spørsmål rundt kostnadene for å stille på slike messer. Interne forhold er også med på å bremse noen av messene, for de tyske produsentene stiller ikke i på bilmessen i Paris, og de franske tar ikke turen til messen i München. Slikt blir det dårlige messer av.

Overraskende var det også at Genéva International Motor Show (GIMS) ble kjøpt opp av investorer fra Dakar, og hele arrangementet faktisk ble flyttet dit.

I alt dette virvaret seiler derfor Brussel Motor Show opp som en stabil og uavhengig messe, ettersom ingen av bilprodusentene har opphav i Belgia. Og det synes, for messen var faktisk godt fylt med biler, både eksisterende modeller og kommende. Også elektrifiseringen satte sitt spor på messen, for det var elbilene som stjal mye av showet.

Her er noen av de elektriske doningene vi kunne få med oss fra messen, noen av dem med veldig spennende agendaer.

Bilene står i alfabetisk rekkefølge, og du kan bla i karusellene.

Audi A6

Storselgeren A6 blir elbil, og bare det. Audi har som kjent endret navnfilosofi og gir alle de fullelektriske bilene sine partall, mens de som fortsatt har en fossilbrennende motor under panseret ender opp med oddetall.

Elbil24 har tidligere fått en eksklusiv titt på bilen i all ensomhet, og siden ble den også vist for publikum under eCar Expo for en tid tilbake. A6 kommer som både sedan og stasjonsvogn, og vil få en rekkevidde på over 70 mil, på største utgave. Den skal bygges på PPE-plattformen, som de deler med Porsche, men vi må fortsatt smøre oss med tålmodighet før vi ser den på veien. Dette er en bil for året 2024.

Citroën Oli

Denne konseptbilen er rett og slett Citroëns selvpålagte slankekur. Den er laget av resirkulerte materialer, er naturligvis fullelektrisk, og her har de kvittet seg med alt som ikke er nødvendig – det overflødige. Oli ender dermed opp i den gode sirkelen fremfor den onde, for når vekt kan fjernes, man batterier fjernes. Man trenger rett og slett mindre energi for å drive bilen så langt man ønsker. Likevel er kravet at det ikke skal gå ut over komforten. Du skal ha det varmt og behagelig, eller svalt om sommeren. Du skal sitte godt, og du skal kunne høre på musikk, om det er ønskelig. Nei, de har ikke et tradisjonelt stereoanlegg. Det veier for mye, men de fleste kan spille av fra en mobiltelefon som de uansett har med seg, og i Oli finner du et sett bærbare høyttalere som du kan koble mobilen til, og vipps, du har underholdning.

Dacia Manifesto

Altså, hvis man virkelig skulle hatt en entusiast-doning å leke med på fritiden, så er det kanskje ikke mye som overgår Manifesto. Her får du en farkost som er større enn en ATV, du har god plass til to, du har fremkommelighet, og du sitter ute i den frie natur, vel og merke med tak som beskyttelse for det verste av vær og vind. Også er den elektrisk.

Mange går jo med en drøm om en heftig off-road’er, og hvorfor ikke være futurisk i tillegg?

Vi digger konseptet, for det er dessverre bare et konsept den er. Samtidig fremstår den litt som en buggy, som minner oss på at også VW viste en tilsvarende for et par-tre år siden. Rett og slett kult, men kommer neppe på markedet.

DS E-Tenze Performance

Det franske merket DS deltar i Formel E, og mener selv at satsingen er med på å forme de øvrige bilmodellene deres, som DS E-Tense Performance. Bilen fremstår utvilsomt som et designstudie, i tillegg til å være det DS kaller et teknisk laboratorium. De hevder selv av bilen er i stand til å gjøre 0-100 km/t på 2 sekunder fra de to elmotorene som yter 815 hestekrefter. Som de selv sier, så er understellet, batteriet og elmotorene de viktigste komponentene i en elbil, og det er disse elementene de tester ut i E-Tense Performance. Det gjør jo heller ingen ting at den ser tøff ut.

Abarth 500e

Legg merke til at du ikke finner en Fiat-logo på nye Abarth 500e. Det er vitnemålet om at dette er en ekte Abarth, ikke bare en modifisert Fiat 500, selv om det naturligvis er basisingrediensene. For en garva elbilist kommer det antagelig ikke som noen bombe at bilen er raskere enn sin fossildrevne slektning, selv om vi skal huske at dette er en liten småbil. Toppfarten er derfor satt til 155 km/t, med 155 hestekrefter som verktøy. Dreiemomentet er på 235 Nm, og akselerasjonen til 100 km/t er unnagjort på 7 sekunder. Her teller kjøreglede mer enn rekkevidde, men bilen har et energilager på 42 kWh samlet, så noen mil går den da.

Bilen leveres med 18-toms hjul som standard, et langt frekkere interiør, og det er særlig den giftgrønn-gule og den knallblå fargen som setter prikken over i’en. Det skal forresten ikke produseres fler enn 1949 eksemplarer av den lille illsinte, så det gjenstår å se om det er noen igjen til Norge, når den italienske fansen har rasket til seg det de vil ha.

Ioniq 6

Hyunda i hadde stor suksess med Ioniq 5. Nå gjenstår det å se hva de får til med Ioniq 6, en bil det ser ut til at man enten elsker eller hater, om vi skal tro signalene fra publikums førsteinntrykk. Noen mener den ser ut som en padde, andre som en Porsche 911.

Salgsargumentene handler mer om at den skal klare 614 km uten å lade, og at den får lynrask lading. Det er to viktige argumeneter. I tillegg kan den fås med firehjulsdrift, men da vil rekkevidden reduseres til 583 kilometer. Elbil24 har allerede prøvekjørt den, og senere i år vil den være tilgjengelig for kundene. Prisen starter på 519.900 kroner.

Jeep Avenger

Selvfølgelig hadde Jeep med seg Avenger til Brussel Motor Show, ettersom den ikke bare var en av finalistene i Car of the Year, men den vant hele greia. Og annonseringen, ja den fant sted under Brussel Motor Show. At Avenger vant skyldes at den overrasket stort som en liten og kompakt bil med et stort indre, og svært god komfort og kjøreegenskaper til en så liten bil å være. Med en elmotor på 150 hk, og et batteri på 54 kWh, er bilen både kvikk og langtrekkende. Over 40 mil skal den klare etter WLTP-standarden. Det holder mer enn nok på en såpas kompakt bil. Smilet sitter lett når man havner bak rattet på nye Jeep Avenger.

Mini Aceman

Bilene blir bare større og større. Det gjør også Mini. Til Brussel hadde Mini tatt med seg konseptbilen Aceman, som er konseptutgaven av den neste Mini’en. Den lages på samme plattform som BMW iX1, og vil etter alt å dømme arve noen av de samme egenskapene. De færreste blant publikum får se slike konseptbiler i virkeligheten, bortsett fra på messer, så det er bra Mini har tatt den med. Vi må likevel smøre oss med tålmodighet frem til 2024 før produksjonsutgaven ser dagens lys.

Polestar 3

Først Polestar 1, deretter 2, og snart 3. Det er ikke første gang Polestar har med seg en Polestar 3 på vift, men for de fleste vil dette være første gang man får se den. Bilen blir en sporty SUV, eller crossover, eller noe midt i mellom. Bilen får rask lading (250 kW), rask akselerasjon (4,7 sek. I Performance-utgaven), og den skal kunne trille opp til 61 mil etter WLTP-standarden. Etter at momsinnslaget kom fra nyttår, så vil en bil som dette starte på et sted rundt 800.000 kroner, og oppover.

Renault 5

Dette må være en av de kuleste småbilene som er vist. Den er egentlig en konseptbil på en kommende Renault 5, men den skal visst bli svært lik i produksjonsutgave. Bilen lages på en delt plattform innen Renault-Nissan alliansen, og blir teknisk veldig lik en kommende Nissan Micra. Begge bilene lages med en identitet som knytter dem til sine respektive selskaper, og vi må si at Renault har videreført genene fra forgjengeren veldig bra. For her bor det mye norstalgi. Det ryktes også at denne skal ta over for en etter hvert aldrene Renault Zoe, og vi kan på ingen måte si det er en dårlig erstatning.

VW ID. Extreme

Vi vet ikke helt om dette bare er et stund, eller om det er et signal på noe fremtidig. Det er likevel tøft gjort av VW å hinte om at man kan pimpe opp en ID.4 GTX med firehjulsdrift til noe så barskt som dette – i det minste sammenlignet med den ordinære. Det er ikke mange grepene som skal til heller. Kast på fire skjermbeskyttere, sett på fire All-Terrain hjul, en takgrind til ekstra stæsj, og en lyktebøyle foran som minner om en kufanger i miniatyr. Vi tror faktisk dette kunne solgt anstendig bra.

De øvrige elbilene

Det var faktisk et stort antall elbiler på messen, så bare for å gi en indikasjon har vi her laget et bildealbum med de aller fleste.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.