Toyota:

Blir briller i bilen fremtiden?

Toyota har tatt patent på AR-briller ment til bilbruk.

HUD via egne briller kan gi mer informasjon enn du får i en tradisjonell HUD-løsning. Foto: Shutterstock / NTB
HUD via egne briller kan gi mer informasjon enn du får i en tradisjonell HUD-løsning. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): En av mange funksjoner vi setter pris på på nye elbiler, er såkalt HUD, eller head-up display som forkortelsen står for.

Da får du projisert relevant informasjon i frontruta, som fart, fartsgrense, blindsonevarsling, hvor du skal svinge når du kjører med navigering og lignende. Informasjonen er lett tilgjengelig uten at du trenger å ta blikket fra veien.

Nå melder CarBuzz at Toyota har tatt patent på en brilleinnretning som vil være i stand til å gi deg informasjon som dette via et par briller, som skal vises på en sikker måte.

Ved hjelp av eksterne sensorer vil Toyota gi sine briller muligheten til å dimme omgivelseslyset om det er for sterkt. Foto: Skisse fra Toyotas patensøknad
Ved hjelp av eksterne sensorer vil Toyota gi sine briller muligheten til å dimme omgivelseslyset om det er for sterkt. Foto: Skisse fra Toyotas patensøknad Vis mer

Justerer lysinnslippet

AR-biller er på ingen måte noe nytt, og blant annet Apple viste frem sine Vision Pro-briller på utviklerkonferansen WWDC tidligere i sommer. Facebook-eier Meta har også sitt Quest Pro-hodesett som projiserer datagenerert grafikk oppå bildet av virkeligheten.

Noe av det spesielle med Toyotas brillepantent er blant annet detaljer om hvordan brillene kan tilpasses lyset i omgivelsene. Toyota mener at tradisjonelle head-up display-løsninger har en svakhet spesielt i sterkt sollys, der det blir vanskeligere å se innholdet på skjermen.

Brillene vil derfor bøte på dette ved å regulere hvor mye lys som slipper inn gjennom brilleglasset, altså som en slags elektronisk justerbar solbrille som dimmer lyset hvis det blir for sterkt. Det kan også gjøres i soner, for eksempel i de situasjonene der du har kveldssola rett i fleisen.

Mange muligheter

Utstyrt med både høyttaler, mikrofon, kamera og kommunikasjon med bilen, skal mulighetene være mange med disse brillene.

Eksempelvis har brillene kamera som følger øyebevegelsene, slik at brillene derfor kan vise deg midlertidige varsler som forsvinner når du har rettet blikket mot dem et gitt tidsintervall. Et eksempel kan være en innkommende SMS, som da vises utenfor kjørebanen, og som da forsvinner etter et halvsekund når du har fått kastet et lite blikk på den.

KINOSAL: Undeholdning i bil blir aldri det samme. Bli med på test av kinoen i BMW i7! Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Kommunikasjonen med bilen kan gi deg varsel om et kjøretøy i blindsona gjennom brillene, eller om fotgjengere og syklister. Annet kan være at bygget du har angitt navigasjon blir indikert gjennom brillene når du nærmer deg.

Blir briller i bilen fremtiden?

Avhengig av om det er fører eller passasjer som bruker brillene, kan innholdet tilpasses deretter. Om det er passasjeren som har dem på seg, er det ingenting i veien for at vedkommende kan se film gjennom brillene, for eksempel.

Ikke alene

Det er flere enn Toyota som jobber med integrering av AR i bilene. Blant annet har BMW inngått et partnerskap med Meta om å utvikle lignende for sine biler.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.