Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Elbil24 skrev nylig om de nye bøtesatsene som har gjort et kraftig hopp fra 1. februar. Nå skal du for eksempel straffes med 9700 kroner for å bruke mobilen i bilen - mot 7450 kroner tidligere.
Men om du blir tatt for denne - eller en annen - trafikkforseelse nå, slipper du utrolig nok unna med den gamle bøtesatsen.
Verken Utrykningspolitiet (UP) eller politidistriktene har nemlig begynt å skrive ut bøter med de nye satsene. Dette fordi politiets IT-systemer ennå ikke er oppdatert, skriver Aftenposten.

20 elbiler testet: - Bare å glemme å fullade disse på langtur
Egen app for forelegg
For noen år siden la politiet bort gebyrblokken og innførte en egen app som betjentene bruker til å skanne førerkortet og deretter sende forelegget digitalt. Men denne løsningen opererer fortsatt med de gamle satsene og politiet kan ikke endre beløpene selv.
Årsaken er at de nye satsene kom kort tid før de trådte i kraft og politiets IT-enhet har derfor ikke rukket å oppdatere systemene med de nye satsene.
- Vi fikk ikke meddelt dem før 1. februar. Derfor har vi ikke klart å komme i gang med de nye satsene. IT-systemene våre er ikke oppdaterte, forklarer UP-sjef Knut Smedsrud til avisen.
Han sier at han regner med at de nye satsene vil være inne i systemet om rundt en ukes tid.
- Lurer du på hvor fort du egentlig kjører?
Kritisk til de nye satsene
De nye bøtesatsene for lovbrudd i trafikken ble fra denne måneden økt med 30 prosent. Kjører du for eksempel i 140 km/t i en 100-sone måtte du før ut med 11.600 kroner i bot. Den nye satsen fra 1. februar er på 15.100 kroner for et forenklet forelegg.
Bryter du flere trafikkregler samtidig, risikerer du en fellesbot på hele 26.250 kroner.
Akkurat nå slipper du altså billigere unna om du blir tatt. Hadde UP, riksadvokaten, Trygg Trafikk, Norsk Lastebileierforbund og sentrale deler av politiet fått viljen sin, ville du slippet billigere unna også på lang sikt.
Endringen av bøtesatsene var ute på høring før den ble innført. Der svarer de nevnte aktørene et klart nei til å innføre de skyhøye satsene, skriver NRK.

Her kan du sjekke hvor mange prikker du faktisk har på førerkortet
UP må skrive forelegg mot sin vilje
Regjeringen valgte å overse den tydelige kritikken og innførte de nye bøtesatsene. Ironisk nok må derfor UP og politidistriktene om kort tid begynne å skrive forelegg de er motstander av.
blant annet sentrale deler av politiet, Utrykningspolitiet (UP), riksadvokaten, Trygg Trafikk og Norsk Lastebileierforbund (NLF) et klart nei til å innføre de skyhøye satsene.
Men på tross av bred kritikk, ble de nye trafikkbøtene innført av regjeringen. UP-sjef Knut Smedsrud frykter at de høye bøtene kan føre til at flere bestrider forelegget. Dermed kan saken havne i rettssystemet.
- Det vil bli mer ressurskrevende. Forenklet forelegg skal jo få unna en sak på en enkel og ressursbesparende måte, sier Smedsrud til NRK.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.