Volvo EX30:

Blir Volvos billigste

Nye EX30 kan bestilles allerede i dag, og innstegsmodellen koster bare rett over 300.000 kroner.

EX30 blir Volvos rimeligste elbil til nå, men også den med raskest akselerasjon. Da må du imidlertid noe opp i pris. Foto: Volvo
EX30 blir Volvos rimeligste elbil til nå, men også den med raskest akselerasjon. Da må du imidlertid noe opp i pris. Foto: Volvo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Volvo har for lengst dratt sløret av den store SUV-en EX90, men før den kommer på markedet varter Volvo opp med en langt mer prisgunstig bil – EX30. Den ble akkurat avduket.

Volvo er snart klare med den elektriske etterfølgeren til XC90. Bli med på forhåndstitt i videoen over! Video: Elbil24 Vis mer

Med en prislapp som starter på 321.900 kroner kan det være en bil som brått er aktuell for mange, i en tid der mange må tenke seg om både to og tre ganger før de går til anskaffelse av en ny bil.

– Volvo EX30 er en av de mest spennende lanseringene vi noen gang har gjort. Med en meget lav innstegspris vil bilen være aktuell for veldig mange kundegrupper, sier Erik Trosby, markeds- og kommunikasjonssjef i Volvo Cars.

KOMPAKT SUV: Volvo EX30 måler 4,23 meter i lengderetningen. Foto: Volvo
KOMPAKT SUV: Volvo EX30 måler 4,23 meter i lengderetningen. Foto: Volvo Vis mer

Liten SUV

EX30 er en forholdsvis kortvokst SUV som måler 423 cm i lengderetningen, altså rundt 20 cm kortere enn C40/XC40.

Bilen er 155 cm høy og har en akselavstand på 265 cm. Det gir selvsagt ikke verdens største bagasjerom, men det oppgis til 318 liter, der 61 av literne riktignok er under gulvet bak.

Faktisk har EX30 også en liten frunk på 7 liter, som du typisk kan ha ladekabelen i når den ikke er i bruk.

Volvo-historiens kjappeste akselerasjon

Du vil kunne bestille EX30 i tre utgaver:

  • Single motor (bakhjulsdrevet) med 51/49 kWh batteri og 344 km WLTP-rekkevidde
  • Single motor extended (bakhjulsdrevet) med 69/64,5 kWh batteri og 480 km WLTP-rekkevidde
  • Twin motor performance (firehjulstrekk) med 69/64,5 kWh batteri og 460 km WLTP-rekkevidde

Performance-utgaven har en motor på 428 hk og dreiemoment på 543 Nm og gjør 0–100-spurten på bare 3,6 sekunder. Det er rekord for en Volvo. Skjønt er ikke de to andre noen sinker på veien heller, med 0–100-tider på henholdsvis 5,7 og 5,3 sekunder.

De to batteripakkene kan lades med henholdsvis 134 og 153 kW effekt, som skal gi en 10–80-lading på 26 minutter.

Blir Volvos billigste

Utstyrsnivået er også delt i tre: core, plus og ultra. Allerede i grunnpakka får du LED-hovedlys, parkeringssensor bak, infotainment fra Google (Android Automotive) og flere sikkerhetssystemer, blant annet overvåking av sjåføren og varsling om du ser ut til å trenge en hvil.

Plus-nivået introduserer avansert lydpakke fra Harman Kardon, elektrisk bakluke og ny generasjon med Pilot Assist, Volvos førerassistentfunksjoner.

Klinker du til med Ultra får du 360-graderskamera, 22 kW ombordlader, panoramatak og 19" felger. Hengerfeste må uansett kjøpes som tilbehør. EX30 kan trekke 1000/1400/1600 kg på de tre ulike utgavene, og de kan ta 75 kg på taket.

EX30 kan trekke henger på inntil 1600 kg (twin motor) og har et bagasjerom på 318 liter, der 61 av dem er under gulvet. Foto: Volvo
EX30 kan trekke henger på inntil 1600 kg (twin motor) og har et bagasjerom på 318 liter, der 61 av dem er under gulvet. Foto: Volvo Vis mer

Bærekraft sentralt

– Bærekraft har stått sentralt gjennom hele EX30, helt fra de første tegningene til den dagen bilen ikke er på veien lenger. Ved slutten av sin levetid er EX30 designet for å kunne bli 95 prosent gjenvunnet, gjennom å resirkulere materialene og gjenvinne energi fra alt som ikke kan resirkuleres, sier Trosby.

Bilen blir Volvos foreløpig mest bærekraftige, med et 25 prosent lavere karbonavtrykk enn C40/XC40, som det ruller snaue 20.000 av på norske veier. Blant annet brukes det ca 25 prosent resirkulert aluminium og 17 prosent resirkulert stål og plast.

Den biten kan du lese mer om i en egen artikkel på Elbil24:

Volvo har også gjort en ny vri på lydanlegget i bilen, som nå er utformet slik den er i mange TV-stuer: én lydplanke foran som holder på flere høyttalere som fyller kupeen med lyd. Dermed trenger man ikke like mange ledninger rundt i bilen – igjen for å gjøre bilen mer bærekraftig.

I interiøret ellers brukes fornybare materialer som ull, lin og demim. Man kan velge mellom fire ulike «romtemaer», blant annet ett der det brukes resirkulert denim.

En snedig vri er at hanskerommet er plassert midt under midtskjermen slik at innholdet blir lettere tilgjengelig for føreren. Skjermen måler for øvrig 12,3 tommer diagonalt.

Slik ser EX30 ut fra innsiden. Hanskerommet er flyttet til midten av bilen og lydplanken på tvers foran er alt som er av høyttalere i bilen. Foto: Volvo
Slik ser EX30 ut fra innsiden. Hanskerommet er flyttet til midten av bilen og lydplanken på tvers foran er alt som er av høyttalere i bilen. Foto: Volvo Vis mer

Priser

Volvo tar sikte på at de første kundene kan få EX30 allerede i første kvartal 2024. Single motor-utgaven starter altså på 321.900, mens du må ut med minst 366.900 for extended range-utgaven og 421.900 for den med trekk på alle fire. Serviceavtale er inkludert i prisen.

Så kommer selvsagt eventuell utstyrspakke på toppen.

Volvo gjør oppmerksom på at WLTP-tall og lignende er preliminære tall, og at mer nøyaktige tall vil komme nærmere lansering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.