Tesla raser på børsen

Blodrøde tall for Tesla

Verdien har falt med over 60 prosent bare den siste måneden for elbilgiganten.

Den siste måneden har Tesla-verden blitt mer enn halvert på børs. Foto: Tesla.
Den siste måneden har Tesla-verden blitt mer enn halvert på børs. Foto: Tesla. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24): 19. februar i år kostet en Tesla-aksje 917,42 dollar (9.723 kroner) . I skrivende stund, én måned senere, får du den samme aksjen for 355 dollar (3.763 kroner) - et fall på svimlende 61 prosent.

Verdifallet kommer i en tid hvor koronaviruset byr på store samfunnsmessige utfordringer, og bilbransjen frykter enorme konsekvenser.

- Jeg vil av prinsipp ikke uttale meg om aksjeverdien, sier talsperson for Tesla i Norge, Even Sandvold Roland til Elbil24.

- Frykten råder

Fra toppunktet i midten av februar og frem til i dag er det mange som har solgt aksjer. Gjerne er det såkalte «tradere» - som ofte hopper av og på for lettjente penger. Disse er som regel også de første som forsvinner, når markedet møter motgang.

Det kraftige børsfallet vitner først og fremst om et nervøst marked.

- I disse dager er det frykten som råder. Da presses alle selskap ned, sier analytiker i Nordnet, Roger Berntsen til Elbil24.

Gufs fra fortiden

Tesla er ikke alene om å være en storaktør med røde tall. Til sammenlikning har ledende norske selskap som DNB og Equinor falt henholdsvis 36 prosent og 41,5 prosent den siste måneden.

Berntsen ønsker ikke å uttale seg om spesifikke bedrifter, men sammenlikner dagens situasjon med den vi så for 11-12 år siden.

- Det var en ekstrem frykt i markedet under finanskrisen i 2008 og 2009, og vi ser liknende tendenser nå, sier Berntsen.

- Selskapene som klarer seg best, er de som produserer det vi trenger mest her og nå. Som mat og medisiner, legger Berntsen til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Denne grafen viser Teslas fall på børsen den siste måneden. Skjermdump: Nordnet
Denne grafen viser Teslas fall på børsen den siste måneden. Skjermdump: Nordnet Vis mer

Bilbransjen tar grep

En rekke bilprodusenter melder om stengte eller sterkt reduserte forhold på fabrikkene. VW-konsernet forbereder ifølge Automotive News å stenge de fleste fabrikkene i Europa - trolig i to uker.

Renault rammer 18.000 ansatte ved å stenge 12 fabrikker, mens Ford vil stenge flere fabrikker uten å si noe om hvor lenge de vil holdes stengt.

Og slik fortsetter listen med aktører som må ta grep.

I Tesla merker de en annerledes hverdag.

- Salget går foreløpig bra, men på servicesiden merker vi endringer. Kunder utsetter og avbestiller servicetimer nå. Vi antar at det har en sammenheng med det som skjer ellers i verden, sier Roland.

Tesla skal ha blitt pålagt å stenge fabrikken i Fremont, i likhet med andre fabrikker i området. De skal ha søkt om å få holde det gående med bakgrunn i at de er en samfunnsviktig aktør. Dette skal først ha blitt innvilget, men i etterkant overprøvd av sheriffen i distriktet, som har en høyere myndighet. Nå meldes det at de reduserer antall arbeidere med 75 prosent, fra ca. 10.000 til rundt 2.500, i følge Automotive News.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.