Euro NCAP

BMW i4 fikk trekk i kollisjonstest

De fleste nye biler klarer fem av fem stjerner i de omfattende testene, men slik gikk det ikke med populære BMW i4.

FIKK TREKK: BMW i4 fikk kun 4 av 5 stjerner i kollisjonstestene til Euro NCAP. Video: Euro NCAP Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Enhver ny personbil på det europeiske markedet må på et tidspunkt gjennom selve ildprøven innen sikkerhet; de tøffe kollisjonstestene til testlaboratoriet Euro NCAP.

Testene er den eneste felles europeiske standarden som finnes innen sikkerhetstester, og produsentene legger stor prestisje i å klare målet om fem av fem stjerner.

Slik går det imidlertid ikke alltid. For en tid tilbake fikk for eksempel Renault Zoe 0 av 5 stjerner, og Dacia Spring fikk kun 1 av 5 stjerner. Begge disse modellene er fra nå av uaktuelle for det norske markedet.

Og selv prestisjemerker som BMW kan snuble, viser det seg. Nylig testet Euro NCAP et knippe nye biler, og den helelektriske BMW i4 var en av dem - og faktisk den eneste, sammen med småbilen Toyota Aygo, som ikke oppnådde fullt hus. I stedet måtte begge nøye seg med fire av fem stjerner.

Firedelt test

Bilene blir målt etter hvor trygg man er i den, og hvor «snill» bilen er med andre trafikanter, dersom man skulle være uheldig og komme borti noe eller noen. Bilene måles også på hvor flink den er til å unngå en ulykke gjennom aktive og passive sikkerhetssystemer.

Testene deles i hovedsak opp i fire deler.

  • Voksne i bilen
  • Barn i bilen
  • Myke trafikanter
  • Sikkerhetssystemer

Her får de trekk

Ser vi nærmere på resultatene for BMW i4, ser vi at bilen scorer svært bra på de to første punktene - mer enn godt nok til fem av fem stjerner. Men på fotgjenger-/syklistbeskyttelse og førerassistanse får bilen bare middels god score, noe som til slutt endte med fire av stjerner.

«Støtfangeren ga god beskyttelse til fotgjengernes ben på alle teststeder, men beskyttelsen av bekkenet var stort sett dårlig», heter det blant annet i konklusjonen.

Førerassistansen fungerer i hovedsak bra, men bilen får trekk for hvordan den varsler når bilen er på vei ut av veibanen. Her får den 1,8 av 4 poeng, som betyr «marginal ytelse» - eller midt på treet.

Det er med andre ord langt fra noen totalslakt det er snakk om her, selv om en firer naturlig nok ikke er noe å slå i bordet med.

Øverst ser du en video fra testen. Du kan for øvrig lese hele rapporten her.

Med den store SUV-en iX gikk det derimot mye bedre for BMW, noe du kan lese om i saken under.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.