Årets Bil 2024:

BMW i5 er Årets Bil 2024 i Norge

Igjen stakk BMW av med den mest prestisjetunge tittelen en bil kan få her til lands.

Juryformann Fred Magne Skillebæk i Elbil24 overrekker BMW, her representert ved kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby, diplomet for Årets Bil 2024. Foto: Lars Eivind Bones
Juryformann Fred Magne Skillebæk i Elbil24 overrekker BMW, her representert ved kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby, diplomet for Årets Bil 2024. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

RUDSKOGEN MOTORSENTER (Elbil24): Så er det igjen blitt den tiden på året som alle bilinteresserte går og venter på med spenning, og som bilimportører og produsenter ser etter med stor lengsel.

For igjen er det tid for å erklære vinneren av Årets Bil. Dette er nittende gang Dagbladet, i samarbeid med DinSide og Elbil24, kårer en vinner i konkurransen.

Og vi kan med dette gratulere BMW i5 med den prestisjetunge tittelen «Årets Bil 2024».

– I år var kampen kanskje vanskeligere enn noen gang, forteller juryformann og fagredaktør i Elbil24 Fred Magne Skillebæk. Han legger til at han selv var spent helt til siste jurymedlem hadde avgitt sine resultater, men at det – tross dette – ble en knusende seier.

Finaledagen med de sju finalistene ble gjennomført ved Rudskogen Motorsenter. Foto: Lars Eivind Bones
Finaledagen med de sju finalistene ble gjennomført ved Rudskogen Motorsenter. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Stor jubel

Hos importøren av BMW ble det vill jubel da de igjen kunne trekke hjem landets soleklart mest prestisjetunge pris.

– Plaketten skal på veggen på kontoret, i godt selskap ved siden av plaketten BMW i4 fikk for to år siden, forteller Marius Tegneby, kommunikasjonsdirektør i BMW Group Norge.

Fra juryen sin side er det vektlagt at i5 kommer med en bredde av produkter som gjør at bilen blir for mange, ikke bare de få.

– Om ikke så altfor lenge drar vi lakenet av BMW i5 Touring, vår første elektriske stasjonsvogn. Før sommeren ruller de første eksemplarene inn på norske veier, og vi vil også kunne by på fornuftig motorisering med xDrive firehjulsdrift, forteller Tegneby om veien videre.

Utvalget gjør at BMW i5 blir interessant for langt flere, og nordmenn har mang en gang vist at de er villige til å bla opp litt ekstra for å få nettopp det lille ekstra. Biler som Audi e-tron og Porsche Taycan har ved flere anledninger stått som bestselgere når månedsstatistikkene er gjort opp. Det viser at folk bruker mye penger på bil, og BMW i5 vil helt klart melde seg på i kampen, takket være de pakkene de etter hvert kommer med.

DE 7 FINALISTENE: BMW i5, Kia EV9, BYD Seal, Xpeng G9, Lotus Eletre, Jeep Avenger og Nio EL6. Foto: Lars Eivind Bones
DE 7 FINALISTENE: BMW i5, Kia EV9, BYD Seal, Xpeng G9, Lotus Eletre, Jeep Avenger og Nio EL6. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Prosessen

Eliminasjonsrundene startet med at 18 nominerte bilmodeller ble jobbet ned til syv finalister. Disse syv finalistene ble så kjørt gjennom egne finaletester på Rudskogen Motorsenter, der både dynamiske tester og ordinær kjøring på bane stod på programmet.

– Bilene er vi kjent med fra før, så en slik siste test for jurymedlemmene er til for å skille klinten fra hveten, forteller Skillebæk.

Som ved tidligere år, består fagjuryen av syv forskjellige fagfolk fra både bilorganisasjoner og andre områder som gir god innsikt i bil.

Jurymedlemmene kjørte bilene både på bane og gjennom en rekke dynamiske tester. Foto: Lars Eivind Bones
Jurymedlemmene kjørte bilene både på bane og gjennom en rekke dynamiske tester. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Årets jury bestod av:

  • Anders G. Hovde, bilekspert Kantar
  • Børre Skiaker, KNA
  • David Kordahl Andersen, biljournalist Bil og Motorbloggen
  • Fred Magne Skillebæk, fagredaktør Elbil24 (juryformann)
  • Pål Joakim Pollen, redaksjonsleder Elbil24
  • Ståle Frydenlund, testansvarlig Norsk Elbilforening
  • Turid Næss, Dagbladet
JURYEN: Fra venstre, Pål Joakim Pollen, Fred Magne Skillebæk, Anders G. Hovde, Børre Skiaker, David Kordahl Andersen, Turid Næss, og Ståle Frydenlund. Foto: Lars Eivind Bones
JURYEN: Fra venstre, Pål Joakim Pollen, Fred Magne Skillebæk, Anders G. Hovde, Børre Skiaker, David Kordahl Andersen, Turid Næss, og Ståle Frydenlund. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

I tillegg til Årets Bil 2024 har vi også latt dere lesere stemme frem deres favoritt, en pris vi har kalt «Folkets Favoritt 2024». Her endte BMW i5 på en andreplass, hårfint slått av Xpeng G9. Stemmene i denne kategorien ble så lagt til som den åttende stemmegiveren i selve finalen. På den måten har leserne også en innflytelse på sluttresultatet i Årets Bil 2024.

BMW i5 ble den soleklare vinner, ettersom fire av jurymedlemmene hadde denne på topp. I tillegg hadde et femte medlem av juryen bilen på andre plass, og en fra juryen henviste den som nummer tre. Når poengene fra alle disse ble lagt sammen, inkludert poengene fra lesernes stemmer, så endte BMW i5 opp med å få 17 poeng, mot 11 poeng for Kia EV9, som tok andreplassen. Xpeng G9, som vant Folkets Favoritt, endte på en tredjeplass i selve Årets Bil 2024.

Stemmegivningen i Årets Bil skal være transparent, og prosessen foregår ved at hvert jurymedlem skal gi tre poeng til sin vinner, to poeng til nummer to, og ett til nummer tre. Når disse poengene er lagt sammen er vinneren som regel klar, og i år ble den soleklar.

Da gjenstår det bare å gratulere BMW i5 nok en gang med en soleklar seier. Vi kan også melde at i5 også vant den samme kåringen i Danmark tidligere i uken. Gratulerer med det også.

Slik stemte juryen i år:

Juryens poeng:

Plass Merke/modell David Fred Magne Børre Ståle Turid Pål Joakim Anders jury total Folkets TOTAL m folkets
1BMW i5 M6033231315217
2Kia EV92122221111
3Xpeng G9231639
4Lotus Eletre13377
5Jeep Avenger1122
6BYD Seal111
7Nio EL6011
antall poeng666666642648

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.