Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå
(Elbil24): BMW er virkelig i skuddet for tiden, når det gjelder lanseringer av nye elbiler. For et par måneder siden startet de utlevering av den nye BMW i4, som nå er utsolgt over et år frem i tid. Den større SUV’en BMW iX er også på vei ut i markedet i full fart, og nylig var vi i Tyskland for å prøvekjøre den i den heftige M60-utgaven – som også er utsolgt ut året.Som om ikke dette er nok, har de også avduket det elektriske flaggskipet i7, en bil som får alt annet til å se ynkelig ut.
Nå fortsetter de racet, og denne gangen er det kanskje deres virkelige storselger de viser frem, den helt nye BMW iX1.
Bilen følger den tradisjonelle bokstavformen fra BMW, der «i» forteller at den er fullelektrisk, «X» forteller at den er en suv, 1-tallet forteller hvilken serie den tilhører, og xDrive forteller at den har firehjulsdrift.
BMW iX1 sjekker med andre ord av på alle de bokser som nordmenn flest pleier å ønske seg. Dette blir kanskje BMWs mest solgte elbil gjennom tidene, og nei, jeg har ikke glemt storselgeren i3.

Også i fossil-utgaver
Bilen er bygget på en delt plattform med sin fossile nykommer, X1, som har forbrenningsmotor i en eller annen form under panseret. Denne kommer det knapt til å bli solgt mange av, i all den tid ni av ti biler som selges for tiden er en elbil.
De ytre målene forteller oss at bilen er akkurat 4,5 meter lang, og har en akselavstand på 2,69 meter. Høyden er 1,64 meter og bredden er på de normale 1,85 meter.
Formatet er dermed midt i smørøyet når det gjelder størrelse bil, og når BMW i tillegg har klart å komprimere det vellykkede designet fra storebror X5 ned i et iX1 format, så er det mye som taler for at dette blir vellykket.

BMW iX 50 i iskald vintertest
God plass
Plassens skal vi heller ikke jamre oss over, for med et bagasjeromsvolum på 490 liter (50 liter mindre enn de fossile utgavene), er det likevel et anstendig bagasjerom der bak. Vi har også sett voksne personer sitte i baksetet, og de har god plass i både beinlengde og takhøyde.
Bakseteryggen har forøvrig justering i vinkelen, så du kan sitte godt og avslappet uten den typiske oppreiste sittestillingen.
Bak rattet vil du kjenne igjen noen av elementene i nyere BMW-modeller, deriblant planken med to skjermer foran rattet, for også iX1 bruker det nye OS8 operativsystemet, med alt det innebærer. Dette deler den med blant annet nye iX og i4, selv om det er å forvente at noen av de mest påkostede funksjonene antagelig ikke er tatt med over.
Siste generasjon
BMW iX1 har femte generasjon elektriske drivlinje, og den har som sagt firehjulsdrift. De to elmotorene – en foran og en bak – yter til sammen 313 hestekrefter på det meste, fra et dreiemoment på 494 Nm. Dette er nok til en akselerasjon til 100 km/t på 5,7 sekunder og du når raskt toppfarten på 180 km/t.
I de senere elbilene fra BMW har drivverket vist seg å være svært effektive, og vi forventer ikke noe dårligere av nye iX1. Selv sier BMW at den trenger pluss-minus 1,8 kWh på mila etter WLTP-standarden, og med et batteri på 64,7 kWh anvendbar batterikapasitet skal dette holde til en rekkevidde på et sted mellom 413-438 kilometer.
For å lade den opp igjen kan du koble den til en hjemmelader (AC) på opp til 11 kW, mens den støtter hurtiglading på opp til 130 kW som det meste. Her må vi igjen få minne om at gjennomsnittseffekten under aldesekvensen er vel så viktig som å kunne skryte av et høyt tall som toppeffekt.
Til dere som nå har lest helt hit og trodde jeg kom til å glemme hvorvidt den kan dra henger, så har jeg ikke det. Nye iX1 kan trekke henger, og det opp til en vekt på 1200 kg, dersom den har bremser, og du har førerkortet for det.

TEST: VW ID.5 GTX møter Polestar 2 Performance
Riktig priset
De første bilene skal være på veien i løpet av november måned, og det eneste som kan hindre denne fra å bli en storselger er leveringssituasjonen eller prisene. For BMW iX 1 smetter rett inn i et segment der alternativene begynner å bli mange. Det er også biler i dette segmentet som nå topper registreringsstatistikken, måned etter måned. Konkurransen er derfor stor.
Men også prisene ser ut til å være omtrent der de skal være. Vi skal huske at BMW er et premium-merke, og sjelden svikter når det gjelder opplevd kvalitetsfølelse.
Når startprisen for en iX1 da er kr. 479.000, så tyder det bra. Som vanlig har den norske importøren også her satt seg ned og lagt tre pakkeløsninger, kalt Charged (kr.519.900), Charged Plus (kr. 546.900) og Fully Charged (kr. 584.900).
I tillegg til dette vil også en BMW iX1 være oppkoblet til enhver tid, og du kan i ettertid kjøpe flere funksjoner gjennom operativsystemet – en såkalt «Functions On Demand» løsning.
Nå gjenstår det bare å se hvor mange biler BMW Norge klarer å levere av de forhåndsbestillingene som kommer til å renne på, for i skrivende stund er allerede ordreboken åpnet.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.