Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): BMW annonserer i dag store endringer innen batteriteknologien sin. Den nye teknologien skal havne i det de kaller Neue Klasse fra 2025. Og nei, da. Det er ikke faststoffbatterier det er snakk om i dette tilfellet, men videreutvikling av litium-ion batteriene.
De grepene BMW nå tar, skal gjøres sammen med partnere, forteller selskapet, og nevner blant annet CATL og EVE Energy som to av dem. Og det er ikke småtterier samarbeidet skal lede til, for hør bare her.
Nyutviklede sylindriske battericeller
At BMW nå velger å endre kurs mot sylindriske celler er interessant i seg selv. Elbil24 har selv diskutert formfaktoren for celler med BMW, og den gangen var de klare på at prismatiske celler var å foretrekke, ettersom de var enklere å temperaturstyre da de sitter i et aluminiumshus. Men nettopp dette kan også være med på å trekke kostnaden opp, så det er antagelig et valg mellom fordeler og ulemper som nå er gjort.
Selve innmaten i cellene er uansett lik, selv om pakkeformatet er forskjellig. Deretter kan de naturligvis velge hvilken kjemi de benytter.
De nye cellene får en diameter på 46 millimeter, akkurat det samme formatet som Tesla har annonsert for sine nye celler, en celletype mange entusiaster sårt venter på. BMW har ikke annonsert lengden på sine sylindriske celler, men vi antar at de er med på en slags standardisering, noe som er viktig når et knippe celleprodusenter skal produsere for et større antall bilprodusenter.
Den nevnte kjemien i de nye batteriene skal også endres, og vil inneholde mer nikkel på katode-siden, mens kobolt-innholdet er redusert. Det er en god ting. På anode-siden vil de øke silisium-nivået i stedet for grafitt, ettersom silisium byr på ti ganger høyere lagringsevne.

Mer enn 20 prosent bedre energitetthet
Når BMW forteller at de skal øke batterikapasiteten, så gjøres dette som sagt gjennom selve batterikjemien, men også ved å effektivisere måten å pakke cellene i bilene på. I likhet med flere andre bilprodusenter skal også BMW vekk fra å pakke cellene i moduler, som deretter plasseres i en batterikasse.
Det er langt mer plasseffektivt å legge cellene rett i batterikassen, eller til og med direkte i bilens egen struktur - uten batterikasse, noe BMW også vurderer i den nye generasjonen biler – der Neue Klasse. Dette gir rom for flere celler, som igjen gir mulighet for bedre kapasitet, som igjen gir økt rekkevidde og mulighet for bedre ytelser – opp til 30 prosent bedre rekkevidde, forteller BMW.
Opp til 30 prosent raskere ladehastighet
At BMW nå lover høyere ladefart skyldes blant annet at de akter å øke ladeeffekten. For å få til dette må de over på 800 volt ladespenning, ettersom 200 kW er det maksimale de klarer å hente ut av deres egne Ionity-ladere med 400 volts teknologi.
Hvor høy ladeeffekt de nå sikter etter har de foreløpig ikke sagt noe om, men de hinter om opp mot 500 ampere med 800 volt ladespenning, noe som blir 400 kilowatt. En typisk ladetid fra 10 til 80 prosent vil med dette reduseres med rundt 30 prosent, ifølge BMW, og det er fordi de tar de riktige grepene.
For det er ikke en selvfølge at ladefarten øker, selv om man dobler ladespenningen fra 400 til 800 volt. Med med de rette grepene, noe BMW her har gjort, så kan det hjelpe betraktelig.

Nei, 800V-lading er ikke nødvendigvis raskere enn 400V
Opp til 50 prosent lavere kostnad
Dette punktet handler antagelig mer om dimensjonering og effektivisering av selve produksjonen, enn det handler om teknologien.
Storskala har sine fordeler, og når BMW nå skal være med på å bygge flere fabrikker for produksjon av battericeller - hver med en kapasitet på 20 GWh årlig - så drar dette naturlig nok kostnadene ned.
BMW forteller i tillegg at de skal redusere karbonfotavtrykket fra celleproduksjonen med inntil 60 prosent, blant annet ved å benytte grønn energi i selve produksjonsleddet, i tillegg til å bruke resirkulerte råvarer i de nye cellene.

Faststoff
Så hvorfor bruker BMW så mye ressurser på å utvikle nye formfaktorer og celler i litium-ion teknologien frem mot 2025, når vi stadig blir fortalt at faststoffbatterier er fremtiden?
Vel, blant bil- og batteriprodusentene er det en skjønn enighet om at litium-ion teknologien fortsatt har et stort potensial, i tillegg til at faststoff på langt nær er ferdig utviklet. Likevel sier også BMW at faststoff kommer. Så sikre i sin sak er de, at de lover en demobil på veien i god tid før 2025, nettopp for å bekrefte at de jobber med saken, og at det er hold i teknologien. Litt nærmere 2030 lover de at dette er satt i serieproduksjon.
Frem til da kan vi glede oss over både lengre rekkevidde, kortere ladetider og ekstra rekkevidde. Det er godt nytt for enhver elbilist.

Skal redusere ladetiden til en tredel
En revolusjon?
Nei, det er ikke en revolusjon BMW nå gjennomfører, men mer en evolusjon. De har tydelig tenkt å bevise at de er et premiummerke, for nå plukker de teknologi fra øverste hylle av det som per i dag er tilgjengelig, og som vi vet kommer.
Og de velger både cellestruktur og pakkestruktur som både effektiviserer og optimaliserer alt fra plass til energitetthet.
Når de i tillegg kobler cellene sammen på en måte som ikke begrenses av 400-volt ladespenning, men tar i bruk 800 volt, så er de svært godt rigget for fremtiden.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.