Elektronisk blekk

BMW-nyhet kan skifte mellom 32 farger

BMW fortsetter å leke seg med den spennende teknologien.

BMW eksperimenterer med elektronisk blekk som tillater deg på å skifte farge på bilen i løpet av sekunder. Foto: BMW.
BMW eksperimenterer med elektronisk blekk som tillater deg på å skifte farge på bilen i løpet av sekunder. Foto: BMW. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): BMW benyttet den store elektronikkmessen CES i Las Vegas til å vise frem sin avanserte farge-teknologi. Teknologien er basert på e-ink og kan enkelt oversettes til elektronisk blekk.

Løsningen ble demonstrert på konseptbilen BMW i Vision Dee - en mellomstor sedan som etter planen skal settes i produksjon i 2025.

Som du ser av videoen under gjør et lag med e-ink det mulig å skifte mellom 32 ulike farger på bilen:

Ikke første gang

Teknologien er den samme som man blant annet finner i lesebrett, der en side «fryses» så snart den er oppdatert.

På sikt kan det kanskje tenkes at teknologien kan benyttes til å legge på logoer, firmanavn, firmaopplysninger og annen tekst, uten at BMW har sagt noe om dette.

Det er imidlertid ikke tvil om at BMW prioriterer e-ink. Også under fjorårets CES-messe i Las Vegas viste bilprodusenten frem denne teknologien, da på konseptbilen iX Flow. Den gang gjorde e-ink det mulig å endre gråtone og mønster ved å trykke på en knapp:

Under CES 2022 i Las Vegas viste BMW frem konseptbilen BMW iX Flow, som har den spesielle egenskapen at den kan bytte farge(!). Vis mer

I løpet av sekunder

Nå er teknologien tatt et steg videre og det tilbys altså 32 ulike farger. Den veksler ikke lenger bare mellom svart og hvit, men støtter nå en fullfargeversjon med individuelt konfigurerbare paneler.

Konseptbilen i videoen øverst har 240 segmenter som alle kan skifte farge, skriver nettstedet Motor1.

Ikke nok med det; også hjulene kan dekkes med e-ink og få nye visuelle uttrykk:

Foto: BMW
Foto: BMW Vis mer

BMW hevder at et «nesten uendelig utvalg av mønstre» er tilgjengelige og at teknologien muliggjør å bytte til en annen finish i løpet av sekunder.

Bilprodusenten sier riktignok ikke noe om mulighetene for å implementere fullfarget e-ink på en produksjonsmodell, men BMW er kjent for å ha blant de beste fargepalettene i bransjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.