Regjeringen foreslår lovendring:

Borettslagsbeboere skal ha rett til å lade

Vil trolig gjelde først i 2020, tror NAF.

FORSLAG: Regjeringen vil at også beboere i borettslag skal kunne anlegge ladepunkter i fremtiden. Foto: NTB Scanpix
FORSLAG: Regjeringen vil at også beboere i borettslag skal kunne anlegge ladepunkter i fremtiden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

Regjeringen foreslår å lovbestemme at også elbileiere i borettslag skal ha rett til å lade bilen hjemme.

Det er den sterke veksten i antallet elbiler, som er regjeringens utgangspunkt for å foreslå lovendringen.

– Seksjonseiere i eierseksjonssameier har hatt en slik rett siden forrige årsskifte, og jeg ser ingen grunn til at beboere i borettslag ikke skal ha den samme muligheten, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

På den måten vil regjeringen sikre at beboere som har, eller vurderer å skaffe seg, en elbil kan lade, selv om det ikke er et flertall for å investere i ladepunkter på generalforsamlingen.

Jubler

NAF har lenge jobbet for en slik lovendring, og er svært positive til forslaget.

– Denne retten sidestiller borettslag med sameier, så dette er et bra forslag for et økende antall elbileiere, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I borettslag kan fremdeles styret nekte folk ladeplass uten noen spesiell grunn, mens for sameier ble reglene endret ved forrige årsskifte. Her kan ikke styrene nekte ladepunkter, uten en såkalt saklig grunn.

Dersom forslaget går gjennom, vil det samme altså gjelde for borettsslagg i framtida.

– Dette har vi etterlyst lenge, og at lovendringen nå kommer på høring er ikke et sekund for tidlig.

Likevel tror Sødal at lovendringen vil ta litt tid å få på plass.

– Høringsfristen er september og deretter skal regjeringen sende et forslag til Stortinget for endelig vedtak. Vi tviler på at lovendringen blir gjeldende før tidligst fra 2020, sier han.

Vil ha statlig støtte

Myndighetenes mål er at fra 2025 skal alle nye biler være nullutslippsbiler, men tall fra Transportøkonomisk institutt (TUI) viser at om lag én av fire ikke kan lade hjemme. Har man ikke muligheten til å lade der man bor, vil overgangen til elbil bli langt vanskeligere, tror Sødal.

– Lovendringen for borettslag er etterlengtet. Vi har påpekt dette i lang tid, og forslaget fra regjeringen vil bidra til å gjøre livet som elbilist enklere om du bor i et borettslag, sier Sødal.

Selv om det blir enklere å få satt opp ladepunkt i borettslag, er det flere tiltak som må til for å komme i mål for å sikre hjemmelading til folk, mener NAF.

Fordi det er kostbart å oppgradere elanlegg for ladepunkter, vil NAF at det skal komme en statlig styrt støtteordning for de kommunene som vil hjelpe byggelag og sameier med å bygge ut ladeplasser.

– Signalet fra regjeringen er at de vil gi økonomisk støtte til ladepunkt i borettslag, sameier og garasjelag. Dette er gode signaler, men vi venter fortsatt i spenning på om det kommer en konkret støtteordning, sier Sødal.

Forslag med vilkår

Fra regjeringens side kommer forslaget med noen vilkår som må oppfylles. Blant annet mener de at andelseieren allerede må ha rett til å parkere på borettslagets eiendom. I tillegg er det bare aktuelt for arealer som er avsatt til parkeringsformål allerede.

Økonomisk sett mener regjeringen at regningen må belastes borettslaget, men forslaget setter en begrensing på hvor mye hver enkelt andelseier kan pålegges å betale.

Ifølge forslaget skal dette ligge på halvparten av folketrygdens grunnbeløp på cirka 48.400 kroner. Dersom ladeplassen settes opp på en parkeringsplass der den enkelte har eksklusiv bruksrett, må imidlertid alle utgifter betales av den enkelte.

– Strømforbruket vil selvsagt måtte betales av den enkelte, sier Mæland.

Forslaget er sendt ut på høring med frist til 1. september.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.