Mobilbruk i bil:

Bøtene er mye høyere, men nå blir langt færre tatt

Nedgangen i mobilbøter er kraftig, men hvorfor?

Blir du tatt for ulovlig mobilbruk i bil, må du ut med tusenvis av kroner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Blir du tatt for ulovlig mobilbruk i bil, må du ut med tusenvis av kroner. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): - Det er komplekst, det kan være mange årsaker til nedgangen i tallene, forklarer konstituert UP-sjef Olav Markussen til P4.

Bakgrunnen er at langt færre nordmenn nå får bot for å bruke mobilen mens de kjører bil.

Fra 1. januar til og med 30. juni ble det i år skrevet ut 3404 forelegg for mobilbruk, viser tall fra Utrykningspolitiet. I samme periode i fjor var fasiten 5893 forelegg.

Det betyr en voldsom forbedring i år: 2489 færre forelegg tilsvarer en nedgang på 42 prosent.

9700 kroner

Den 1. februar i år ble det vesentlig dyrere å bli tatt for mobilbruk i bil. Bøtesatsene ble økt med 30 prosent, fra 7450 kroner til 9700 kroner.

I tillegg får du nå tre prikker på førerkortet, mot to tidligere. Lurer du på hvor mange prikker du faktisk har på førerkortet? Sjekk her!

De nye bøtesatsene ble innført etter at Samferdselsdepartementets forslag ble vedtatt. Håpet var at de høye bøtesatsene ville sette en støkk i bilistene og redusere mobilbruken i bil.

I første kvartal i år ble det gitt 1859 færre bøter for ulovlig mobilbruk. Det tilsvarte da en nedgang på 44,7 prosent.

Nå ser vi at trenden fortsetter. Men om dette skyldes at de høye bøtesatsene virker avskrekkende, er for tidlig å si, ifølge Trygg Trafikk og UP.

  • Har du sett denne?
Volvo er snart klare med den elektriske etterfølgeren til XC90. Bli med på forhåndstitt i videoen over! Video: Elbil24 Vis mer

Ny teknologi

- Det er komplekst, det kan være mange årsaker til nedgangen i tallene, sier Markussen til P4.

Han trekker frem at ny handsfree-teknologi i biler gjør det lettere å unngå å bruke mobilen når en må svare på en telefonsamtale.

Enten det er ny teknologi, avskrekkende bøtesatser eller en god kombinasjon som ligger bak den oppmuntrende utviklingen, er det uansett gledelig.

- Nedgangen i bruk av mobil bak rattet er det beste for trafikksikkerhetsarbeidet, sier Harald Heieraas i Trygg Trafikk til P4.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.