Bremseproblemer for Tesla?

– Bremsene sviktet helt plutselig

Kolliderte med bilen foran da bremsene tilsynelatende ikke fungerte.

Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

«Bremsene sviktet helt plutselig. Tok ikke tak i det hele tatt.»

Slik starter innlegget som ble postet i den lukkede Facebook-gruppen Tesla Owners Club Norway forrige uke.

Innlegget inneholder en video som viser en kollisjon mellom to biler, og årsaken er, ifølge sjåføren som har filmet, at bremsene sviktet fullstendig i flere sekunder.

Innlegget har vekket stort engasjement blant Tesla-eiere.

– Hadde ingen effekt

Elbil24 har fått lov til å bruke videoen av sjåføren, som filmet hendelsen med sitt dashbordkamera.

Sjåføren ønsker å være anonym, men han forteller at uhellet skjedde midt i Oslo, da han var på vei hjem fra jobb.

– Jeg var på vei hjem fra jobb, og hadde kjørt noen minutter. Bremsene fungerte tilsynelatende normalt da.

Da han kom opp en bakke, måtte han bremse ned for litt kødannelse, og det var da uhellet var ute, sier han.

– Mens jeg lå bak bilen på videoen, trykket jeg inn bremsen, uten at noen ting skjedde. Bremsen gikk helt inn men det hadde ingen effekt. Kjørte også med regen (regenerativ bremsing journ.anm.) på low.

Sjåføren sier at han trykket inn bremsen tre til fire sekunder inn i videoen, han treffer den andre bilen når 10 sekunder av videoen har passert. Han mener at han holdt en fart på under 20 km/t, og ut ifra bilder lagt ut på Facebook, ble de materielle skadene små. Ingen personer ble skadd.

Etter kollisjonen skal, ifølge sjåføren, bremsene igjen ha fungert.

– Bremsene sviktet der og da, og fungerte igjen da jeg hadde snakket ferdig med sjåføren av den andre bilen.

Opplevd liknende

Etter videoen ble postet har det vært mye diskusjon rundt hva som skjedde i sekundene før bilen traff.

Innlegget på Facebook har i skrivende stund 101 kommentarer.

44 personer oppgir å ha opplevd samme, eller liknende, problem som sjåføren i videoen.

Mens noen tror is, salt eller mangelfull bruk av bremsene er årsaken, mener flere at dette er problem som oppstår til tross for jevnlige kraftige oppbremsinger, og bytter eller rengjøring av bremseklosser.

Altså at problemet ligger i Tesla sitt bremsesystem, ikke i vedlikeholdet av bremsene.

«Har hatt det samme (bremsesvikt) med Tesla flere ganger. Men ikke ulykke heldigvis.»

«Samme opplevelse for ei uke siden. Unngikk sammenstøt, men det er jo fullstendig krise. At noen bagatelliserer dette, er uforståelig.»

«Har mistet all bremsekraft ett minutt etter bremsene fungerte helt fint, har ingenting med regen å gjøre.»

Vi kontakter kommunikasjonssjef i Tesla Norge, Even Sandvold Roland. Han har sett videoen, men vil ikke spekulere i hva som er årsakene ut ifra det han ser. På generelt grunnlag sier han følgende.

– På alle biler kan skitt, rust og is samle seg på bremseskivene, og det er viktig å teste bremsene før kjøring i kaldt vær. Dette gjelder særlig alle elektriske biler som regenererer strøm med motorbrems, ikke bare Tesla.

Gjelder flere biler?

Sånn vi forstår Sandvold Roland kan altså en bremsesvikt slik Teslaeiere beskriver, skje på alle elbiler.

Vi tar derfor en telefon til en rekke andre elbilprodusenter for å sjekke om også de har dette problemet.

  • Knut Arne Marcussen, Nissan Norge: – Dette er ikke noe problem for oss, og vi har ikke opplevd et problem som dette på våre biler.
  • Marius Tegneby, BMW Norge: – Vi kjenner oss ikke igjen i at dette er er et problem som gjelder alle elbiler. Vi har ikke fått noe tilbakemelding fra våre eiere på dette.
  • Øyvind Knudsen, Hyundai Motor Norge: – Dette har jeg aldri hørt om. Dette er verken en kjent feil, eller en vanlig elbilproblematikk så vidt jeg vet.
  • Stein Pettersen, Opel Norge: – Ampera-e har et helt konvensjonelt bremsesystem, og vi har ikke hatt noen tilsvarende situasjoner.
  • Mette S Simonsen, Kia Bil Norge: – Vi har ikke tilbakemeldinger på bremsesvikt under kjøring, og da heller ikke at det har oppstått skader.

Nedsatt bremseeffekt, men ikke svikt

Alle produsentene bekrefter imidlertid Teslas svar; at is, vann, salt og rust kan legge seg på bremseklosser på elbiler.

Dette fordi elbiler i stor grad bruker elmotoren til å bremse med, og at de fysiske bremsene ikke er like mye i bruk som på en bil med vanlig forbrenningsmotor.

Dette laget av fukt og skitt kan kreve et par kraftige nedbremsinger for å slipe bort laget og for at bremsene skal fungere optimalt.

Selv om flere av produsentene sier at et slikt lag kan gjøre bremseeffekten dårligere, er det ingen av de øvrige som har opplevd en fullstendig svikt i bremsene på grunn av dette.

«Ikke feil på bremser»

Flere av eierne som har kommentert videoen på Facebook, og som har opplevd liknende situasjoner selv, har i etterkant kontaktet Tesla.

Ifølge eierne har Tesla undersøkt bilene, men konkludert med at det ikke er noen feil å finne på bremsesystemet.

I stedet skal det ha blitt forklart med manglende vedlikehold av bremser i form av lite bruk av bremser, eller lag på bremseklosser.

Enkelte skal også ha blitt tilbudt smøring av klosser for å unngå is og saltansamling, men på eiers regning.

– Vanskelig å dokumentere

Men mange av eierne har ikke latt seg berolige av svarene de får fra Tesla, og mener seg sikre på at dette er en feil på bremsesystemet.

Dersom det er en produksjonsfeil, så har du krav på å få feilen fikset. Men da må du kunne dokumentere feilen, sier Jens Christian Riegel, advokat i NAF.

– Det er den som påstår at en bil er mangelfull som må sannsynliggjøre at dette er tilfelle. Et alternativ kan være å få andre kyndige til å se på bilen, ved å for eksempel levere den på et annet verksted.

– Du kan også få en mekaniker eller liknende til å prøvekjøre bilen, for å se om de kan bekrefte / oppleve den samme feilen som du ser, avslutter Riegel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.