Slik laster du bilen:

Bruk dette smarte trikset når du pakker bilen

Vår ekspert kjører alltid med et par plastkasser stroppet fast i bagasjerommet. Her får du vite hvorfor.

Plastbokser: Med en eller to plastbokser som er stroppet fast blir det både orden i bagasjerommet og sikker kjøring. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Plastbokser: Med en eller to plastbokser som er stroppet fast blir det både orden i bagasjerommet og sikker kjøring. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Publisert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Enten du pakker til hyttetur, eller stabler noen poser fra handleturen, så er det de samme fysiske lovene som gjelder.

Tunge gjenstander som settes i bevegelse kan gjøre stor skade på de som sitter i bilen. Når lasten først begynner å flytte seg, vil selv ganske lette gjenstander gjøre store ødeleggelser.

- Et av de viktigste prinsippene når bilen skal pakkes, er at bagasjen ikke skal få mulighet til å sette seg i bevegelse, forklarer Erik Andersen.

Stropp eller steng

Han er regionleder hos Wright trafikkskole og viser til at det finnes to prinsipper for å unngå at bagasjen flytter seg:

Å stroppe bagasjen fast eller å stenge den.

Når lasten er stroppet skikkelig, blir friksjonen mot underlaget så stor at lasten holder seg i ro.

På samme måte vil bagasjen ikke bli satt i bevegelse hvis du fyller opp tomrommet foran den, slik at den stenges.

Hvis mulig, anbefales det å kombinere de to metodene.

Riktig rekkefølge

- En smart metode er å fylle opp med den tyngste bagasjen så langt ned og frem i bagasjerommet som mulig, tipser Andersen.

Denne bagasjen stropper du fast. Så kan du fylle opp med lettere ting og gjerne legge et bagasjenett over.

Da ligger de tyngste tingene stabilt, samtidig som de blokkerer resten av bagasjen.

- Tipset med å stroppe fast det tyngste godset kan også brukes om du vil ha litt mer orden i og god sikring av bagasjerommet, forklarer Andersen.

(artikkelen fortsetter under illustrasjonen)

Rekkefølge: Den tyngste bagasjen stroppes fast på gulvet lengst frem mot seteryggen. Ikke pakk høyere enn nakkestøttene på baksetene. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Rekkefølge: Den tyngste bagasjen stroppes fast på gulvet lengst frem mot seteryggen. Ikke pakk høyere enn nakkestøttene på baksetene. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Kassetrikset

Vår ekspert deler gladelig et smart tips som han daglig drar nytte av:

-Jeg har et par solide plastkasser som er stroppet fast helt fremme ved seteryggen. På permanent basis. I den ene plastkassen har jeg endel lastestropper, en kanne med spylervæske, en liten kompressor og litt verktøy.

- Den andre brukes til kartonger og flasker når jeg har vært på handletur. Det gir sikker transport til hverdags, og en effektiv blokkering når jeg fyller opp med mer bagasje, sier Andersen.

Taklast

Skal du laste bagasje på taket av bilen, må du være klar over at et takstativ kun er egnet for lettere last.

- Sjekk vektbegrensningene i vognkortet. Den svake konstruksjonen gjør at tung last er vanskelig å sikre, uansett hvor godt den stroppes fast. I tillegg kan taklast i bevegelse forårsake stor skade på medtrafikanter, advarer Andersen.

- Her syndes det nok en del utenfor byggevarehusene. Tunge materialer bør lastes på en henger, eller bestilles tilkjørt, råder han.

Frunken

I bagasjerommet foran, for de som har det, er det lurt å stappe godt. Løse, tunge gjenstander kan først og fremst skade selve bagasjerommet ved kraftig nedbremsing.

- Fyll godt opp, og legg gjerne noe mykt på toppen slik at bagasjen blir klemt godt sammen, avslutter Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer