Registreringstallene

Brutalt fall for kinesiske elbiler

Flere kinesiske merker er nesten helt borte fra registreringsstatistikken så langt i år. Nå kan flere nyetableringer bli kraftig forsinket.

TØFF START: Etter årets fem første måneder er de kun registrert to eksemplarer av Voyah Free (til venstre). Til høyre nykommeren EL7 fra Nio, som er registrert i 49 eksemplarer. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TØFF START: Etter årets fem første måneder er de kun registrert to eksemplarer av Voyah Free (til venstre). Til høyre nykommeren EL7 fra Nio, som er registrert i 49 eksemplarer. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): De siste årene har det kommet en rekke nye bilmerker til det norske markedet, de fleste av dem fra Kina. Og etter rekordåret 2022 ruller nå tusenvis av svære premium-biler fra BYD, Hongqi og Nio rundt på norske veier.

Men så kom utfordringene på løpende bånd: Moms, vektavgift, høyere renter og generelt usikre økonomiske tider har vært viktige årsaker til at mange aktører opplever brems i nybilsalget - og det har definitivt kineserne fått merke.

Brutale tall for flere merker

Ifølge ferske tall fra OFV har det for eksempel kun blitt registrert fire eksemplarer av majestetiske Hongqi E-HS9 så langt i år. På samme tid i fjor var det blitt registrert hele 879. Xpeng har flere modeller i sin portefølje, men så langt i år er det bare registrert 21 Xpeng-er i Norge, ned fra 453 på samme tid i fjor. For nykommer Voyah er tallet enda mer deprimerende: Kun to eksemplarer av store Voyah Free er blitt registrert så langt i år.

Og det skyldes ikke at det er lang leveringstid. De norske importørene og forhandlere har biler klare på lager som kan leveres nærmest på dagen, uten at det ser ut til å friste mange kjøpere.

Fortsetter etter videoen

I alle Nios biler sitter stemmeassistenten Nomi. Hun kan gjøre mye rart, men det er ikke alt hun forstår … Vis mer

Skifte i markedet

Samtidig registreres det mange nye biler om dagen. Mai 2023 ble det registrert over 10.000 elbiler i Norge, det høyeste antallet noensinne for en mai-måned. Ser vi bak tallene, åpenbarer det seg noen endringer i forhold til tidligere. Den største er at Tesla dominerer noe helt enormt. Nesten hver fjerde nybil som ble registrert i mai var en Tesla.

Den andre er at flere kjøper rimeligere elbiler. Interessant nok finner du få kinesiske biler i budsjettklassen her til lands.

Felles for Hongqi, Voyah, BYD og Nio er nemlig at de har siktet seg inn på premium-markedet. Alle tilbyr godt utstyrte biler til konkurransedyktige priser, men fortsatt er det snakk om dyre biler. For øyeblikket er det færre som velger biler i høyere prisklasser enn før nyttår, og de som gjør det, velger gjerne mer tradisjonelle bilmerker.

- Nedgangen i salget er ikke spesielt for kinesiske bilmerker. I «utrygge tider» søker man generelt mot mer kjente merkevarer, sier administrerende direktør Knut G. Aas hos Hongqi til Bilbransje24.no (krever abo).

Kjerringa mot strømmen

Eneste kinesisk bilmerke som ikke har opplevd et stort fall så langt i år, er MG. De er omtrent på par med fjoråret, og langt foran alle de andre kineserne. For i motsetning til dem, satser MG på biler til «folkepriser», som MG ZS EV og ikke minst MG4 - en av Norges billigste elbiler.

En rekke nye merker har vært planlagt til Norge i 2023. Geely har allerede varslet at de utsetter lanseringen av sine modeller til neste år. Også andre nyetableringer står i fare for å bli forsinket, skriver Bilbransje24.

Ståa for kinesiske biler januar-mai 2022 mot 2023

Plassering Merke Antall 2023 Antall 2022
1MG889901
2BYD234658
3Nio225406
4Maxus106315
5JAC42
6Xpeng21453
7Ora13
8Seres61
9Hongqi4879
10Voyah2

Kilde: OFV via Bilbransje24.no

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.