Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?
(Elbil24): Høsten 2020 smalt det i snitt 780 ganger med personbiler i Norge daglig, viser tall fra Finans Norge. De samlede kostnadene knyttet til skadene, var på 1,5 milliarder kroner.
- Det er høye tall, men 2020 var faktisk godt under normalen på grunn av corona-pandemien. Høsten 2019 bikket skadekostnaden to milliarder for uhell med norske personbiler, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.
Ytre-Hauge frykter at vi denne høsten vil være tilbake på «normalen» igjen, med flere biler på veiene enn under nedstegningen i fjor.
Samtidig har vi fått flere elbiler på veiene, med deler som ofte er dyre å skifte ut - noe som kan bidra til å øke snittkostnaden, påpeker han.

36 elbiler analysert: Store forskjeller i hvor mye vekt de tåler
Dyre bulkeskader
Han peker på stress som en viktig årsak til at folk bulker. I en undersøkelse som Yougov har gjort for forsikringsselskapet, sier hele 1 av 3 at de har stressbulket når de har hatt det travelt.
Mye av denne bulkingen skjer på parkeringsplasser, og i motsetning til tidligere, kan selv små skader bli dyre å reparere. Snittkostnaden pr ulykke i fjor høst var på mer enn 20.000 kroner, ifølge Finans Norge.
- Det er høyt og har sammenheng med at biler har mer fancy og dyrt utstyr som sensorer, kameraer og radar i fronten som leser trafikkbildet. Når karosseriet på bilen får seg en trøkk, blir utstyret også skadet. Det gjør at en bulkeskade, som tidligere var relativt billig, nå kan bli veldig dyrt, sier Ytre-Hauge.

Advarer: - Kan bli dyrt å vente med elbil
Mange stikker av
I en annen undersøkelse, som YouGov gjorde for If forsikring i fjor, kom det fram at mange samtidig lar være å si fra dersom de bulker biler som står parkert.
54 prosent av de som har opplevd å få skade fra andre biler mens bilen sto parkert, svarte at bilisten hadde stukket uten å legge igjen kontaktinformasjon - og hørte heller ikke noe i etterkant. Dette er et klart brudd på vegtrafikklovens paragraf 12, om at «De som er innblandet i trafikkuhell, har gjensidig plikt til å oppgi navn og adresse. Fører av kjøretøy skal også oppgi eierens navn og adresse og i tilfelle motorvognens kjennemerke.»
- Dersom man ikke kommer i kontakt med skadelidte, skal man kontakte politiet, uttalte jurist Henriette Taxt Rødstadli i Oslo politidistrikt, i forbindelse med Dinsides omtale av undersøkelsen.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.