LFP-batteri:

BYD-batteri i Tesla Model Y imponerer stort

Tesla har tatt i bruk BYDs LFP-batterier i basismodellen av Model Y - og ser spennende resultater.

Kjøper du en Tesla Model Y med bakhjulsdrift, får du LFP-batteri og ikke lithium-ion-batteri. Foto: Fred Magne Skillebæk.
Kjøper du en Tesla Model Y med bakhjulsdrift, får du LFP-batteri og ikke lithium-ion-batteri. Foto: Fred Magne Skillebæk. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Tesla Model Y er den store bestselgeren i Norge og knuser rekorder her til lands. Hittil i år er det registrert over 11.200 nye eksemplarer av SUV-en. Totalt finnes det over 37.000 eksemplarer på norske veier.

Elbil24 kom nylig med en grundig sammenlikning av de tre utgavene av Model Y; Performance, Long Range og basismodellen med bakhjulsdrift.

Sistnevnte er den billigste utgaven og er tilgjengelig fra 431.844 kroner i Norge. Da får du 455 kilometer WLTP-rekkevidde og en brutto batterikapasitet på 60 kWh.

Lade LFP til 100 prosent

Noe som er veldig spennende med basisutgaven av Model Y, er at den kommer med LFP-batteri (litium-jernfosfat). Der Long Range og Performance har lithium-ion-batterier med anbefalt daglig ladegrense på 80 prosent, anbefaler Tesla ladegrensen på 100 prosent på bilene med LFP-batteri.

Videre oppfordrer Tesla til å fullade LFP-batteriet minst én gang i uken for å ta best mulig vare på batteriet. Model Y med bakhjulsdrift har 455 WLTP-kilometer med fulladet batteri. Til sammenlikning har Long Range 452 WLTP-kilometer med 80 prosent oppladet batteri.

Det betyr faktisk at den bakhjulsdrevne Model Y og Long Range vil ha ganske lik rekkevidde i hverdagen.

IT'S A YOKE: Tesla Model S og X kommer nå med et helt nytt ratt. Det skaper ikke bare begeistring. Video: Elbil24.no Vis mer

BYDs LFP-batteri imponerer

Tesla har benyttet CATLs LFP-batterier i Model Y med bakhjulsdrift. Elbilgiganten vil fortsette å bruke LFP-batterier også fremover, men nå kan de også leveres av BYD.

Batteriet kalles BYD Blade og benyttes i BYDs egne elbiler.

Fordelen med LFP-batterier er at både er billigere og mer holdbare enn dagens lithium-ion-batterier. Ulempen med LFP er at energitettheten er lavere og at batteriet veier mer.

I basismodellen til Model Y kan det nå være et CATL Kririn-batteri eller et BYD Blade-batteri. Så er spørsmålet hva som er forskjellen på de to.

Ifølge Notebookcheck kan BYD Blade-batteriene lade med høyere effekt på lavt batterinivå. De viser til en ladetest hvor begge batteriene begynte å lade med en effekt på 172 kW. Mens energien avtok gradvis for CATL-batteriet, beholdt BYD-batteriet toppeffekten til 50 prosent. Her ser du et bilde fra testen:

Grafikk: Notebookcheck
Grafikk: Notebookcheck Vis mer

Kan du velge batteri?

Som du ser av grafene ovenfor, tar BYD Blade-batteriet imot gradvis lavere ladeeffekt etter 50 prosent batteristatus.

Legg imidlertid merke til at BYD Blade-batteriet likevel holder seg over CATL-batteriet ut hele økten.

Disse resultatene indikerer at du nok er tjent med å få BYD Blade-batteri i bilen om du kjøper en Model Y med bakhjulsdrift. Enn så lenge er ikke dette noe du kan velge i konfigurasjonen. Med andre ord vil du ikke vite om du får CATL- eller BYD Blade-batteri ved bestilling i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.