Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Markedet for små elbiler har ikke tatt av på samme måte som for de større. En av årsakene – kanskje hovedårsaken – er at utvalget for små og rimelige elbiler har vært begrenset. De har rett og slett vært for dyre å lage, og ingen produsenter ønsker å lage modeller de ikke tjener penger på. Nå ser det derimot ut som om kineserne får til det de europeiske produsentene ikke har ønsket å vektlegge noe særlig.
Vi har tidligere omtalt BYD Seagull som et alternativ, en bil som ble lansert på markedet i Kina i april, og som BYD fikk over 10.000 bestillinger på det første døgnet.

Mer om BYD Seagull
Bilen ble i utgangspunktet annonsert som et billig alternativ i det såkalte a-segmentet, de minste bilene. Til å begynne med ble prisen annonsert å skulle være 11.700 dollar i Kina, men da den kom på markedet i april, var prisen satt ned til 10.600 dollar. Omregnet blir dette rundt 110.000 kroner, uten at det er realistisk å tro at dette blir prisen i Europa også. Jeg kommer tilbake til dette.

Bekreftes fra to hold
Elbil24 har nettopp kommet tilbake fra Kina, der vi blant annet snakket med representanter for ledelsen i BYD. I disse samtalene fikk vi bekreftet at det er gitt klarsignal for å selge bilen i Europa, og mellom linjene fikk vi forståelse av at det vil bli en realitet. Etter dette møtet fikk vi også en mer konkret bekreftelse fra en av de øvrige ansatte. Avgjørelsen skal være tatt, men noen tidsramme er ikke satt.
Utfordringen er at BYD også har småbilen Dolphin i porteføljen, en noe større bil, men fortsatt en småbil. Denne er så vidt rukket å bli lansert i Europa, og biler er snart på vei.

Årets mest spennende småbil?
Elbil24 har allerede prøvekjørt Dolphin, som i sin klasse er et godt tilskudd. Men på grunn av nettopp lanseringen av Dolpin, så må vi regne med at det tar noe tid før Seagull kommer til Europa. Det gjenstår også så se hvor populær Seagull blir i hjemlandet, for skulle det ta helt av der, så må vi nok regne med å måtte vente noe lenger her hjemme på berget.
En knakende god pakke
I Kina fikk vi anledning til å se nærmere på bilen, og det er rett og slett oppsiktsvekkende hvor mye bil den gir for pengene. Den opplevde kvaliteten var heller ikke noe dårligere enn de litt større bilene. Materialkvaliteten føltes god, og utstyrsnivået var langt bedre enn ventet, til å være en såpass liten og rimelig bil.
Foran rattet har du en skjerm som viser det viktigste av informasjon, og i midtkonsollen sitter det en større skjerm for det øvrige av infotainment-systemet. Tradisjon tro fra BYD, så kan denne settes valgfritt liggende eller stående bare med et tastetrykk. Det er ingen tvil om at denne lille tassen kan gjøre en helt grei jobb for mange.
Plassen kan vi heller ikke si noe på, for vi satt fire voksne mennesker i bilen uten at det var påtagelig trangt – heller ikke med tanke på beinplassen i baksetet.

Sikkerhet koster
Det er Euro NCAP som definerer kravene for å oppnå fem stjerner i sikkerhetstestene, men denne kravlisten begynner nå å bli så inngående at ikke alle produsenter av småbiler ønsker å jakte på full pott i form av fem stjerner lenger. Det vil trekke prisene så høyt opp at bilene ikke lenger blir salgbare.
For dersom de minste bilene vil koste like mye som de større vil vinningen gå opp i spinningen, og kundene vil heller velge den større bilen for samme pris.
Produsentene vil derfor prioritere hvilket utstyr som absolutt må være med, og hva som kan utelates. For det er eksempelvis ikke nødvendig at alt av sikkerhetsutstyr må være på plass i en bil som i stor grad kommer til å gå korte turer i urbane strøk og nærområdet. Kravlisten fra Euro NCAP er som sagt blitt urovekkende lang, over utstyr og funksjoner som må være på plass for å oppnå de etter hvert obligatoriske fem stjernene.

Flere gjør det samme
Vi så allerede eksempler på utelatelse av slikt utstyr da VW-konsernet fjernet AEB (automatisk nødbrems) på e-Up og dens tilsvarende modell fra Skoda og Seat. Dette var nettopp for fortsatt å kunne tilby bilene til akseptable og konkurransedyktige priser. Her tipper vi flere produsenter kommer til å følge etter, ettersom den nente kravlisten fra Euro NCAP bare vokser og vokser.
En representant fra BYD forteller at de nå ser på samme mulighet når det gjelder Seagull.
-Vi sjekker hvorvidt kjøpere av denne type biler vektlegger Euro NCAP i særlig grad, selv om vi naturligvis skal levere en sikker bil, forteller vedkommede til Elbil24. Han fortsetter med å fortelle at dersom bilen skal ta hensyn til Euro NCAP sine kollisjonstester, vil bilen blant annet måtte forlenges med rundt 20 centimeter. Dette alene vil dra kostnaden opp, noe som ikke er ønskelig på en bil som skal være så rimelig som mulig.

Den viktige prisen
Representanten forteller videre at vi i Europa ikke kan forvente å få bilen til samme pris som i Kina, for det er i tillegg en importavgift fra Kina, for ikke å snakke om frakten. Sistnevnte har økt enormt de siste par årene, forteller han, og gir oss noen eksempler.
Målet er å kunne holde oss under 20.000 dollar, forteller han.
Dette tipper vi bil ende rett under 200.000 kroner. Men dette er et farlig prisområde for en bil som Seagull, for den er dermed ikke så rimelig som den er ment å være.

Elbil på budsjett? Sjekk våre favoritter under 100.000 kroner
Da konkurrerer den faktisk med en av Norges mest solgte biler – Nissan Leaf – som nå er å få på kampanje til 199.900 kroner. Og selv om Seagull er en glimrende kandidat i sitt segment, så får man unektelig mer bil for pengene i en Nissan Leaf, som er et par segmenter over i størrelse.
Akkurat disse argumentene kan være med å gjøre Seagull rimeligere i våre markeder, for BYD må møte konkurransen med pris som verktøy. Tør vi tippe 179.900 kroner, og i beste tilfelle håpe på 169.000? Og bare for å nevne det, Nissan Leaf er testet av Euro NCAP i 2018, med fem stjerner som resultat etter datidens krav.
Utgifter til reise og opphold for å lage denne reportasjen ble helt eller delvis dekket av importøren. Les mer her.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.