Norgeslansert:

BYD Tang - en svært spennende kineser

Stor, vellutstyrt, og med det rette utstyret. Velkommen til noe så spennende som en godt priset el-SUV.

DEN ENESTE: Dette er det eneste eksemplaret i Norge. Bilen er blitt testet på norsk jord siden i fjor høst. Foto: Fred Magne Skillebæk
DEN ENESTE: Dette er det eneste eksemplaret i Norge. Bilen er blitt testet på norsk jord siden i fjor høst. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24:) Denne uken har den kinesiske bilprodusenten BYD offisiell lansering i Norge. I går startet nemlig importøren RSA Bil i Drammen forhåndssalget av merkets første modell, BYD Tang. Produkssjonen starter i november, og de første bilene leveres til kundene i januar. Startskuddet er samtidig starten for hele det europeiske markedet, og markedsdirektøren for Europa, Isbrand Ho, deltok på presselanseringen via videolink.

Bilen er en firehjulsdreven sak med 489 hestekrefter, og er på størrelse med Audi e-tron.

RSA-sjef Frank Dunvoll erklærte tirsdag forhåndssalget for åpnet, og offentligjorde prisen på bilen til å være 599.000. Til denne prisen har bilen svært mye utstyr inkludert, utstyr man normalt må plukke fra listene over ekstrautstyr hos de fleste konkurrentene.

Importøren RSA har definert en Executive-pakke som de har verdsatt til 92.500 kroner. Denne er nå inkludert i prisen, og består blant annet av 22-toms hjul, panorama soltak, elektrisk ventilerte og justerbare seter, skinninteriør, 360 graders parkeringskamera, oppvarmet ratt, trådløs lading av mobiltelefon, Brembo bremser og elektrisk bakluke.

Konkurrentene ble definert som Audi e-tron, Mercedes-Benz EQC og Jaguar i-Pace. Om vi legger Tesla Model X til i dette knippet, så har vi tidligere omtalt dette knippet som «the big four». Nå er de blitt «the big five».

Salget skal foregå fra dedikerte forhandlere, for Dunvoll mener det fortsatt er mange som ønsker et tillitsforhold til en forhandler fremfor å taste kode og klar på internett.

FULLVOKSEN: Med en lengde på 4,87 meter snakker vi om en stor bil.
FULLVOKSEN: Med en lengde på 4,87 meter snakker vi om en stor bil. Vis mer

Tidlig ute

Vi må legge til at vi foreløpig ikke har gjort annet enn å få se og kjenne på bilen, men den fremstår som svært tillitsvekkende med tanke på opplevd kvalitetsfølelse. BYD er heller ingen nybegynner i dette markedet, og er en av verdens største produsenter av batterier.

RSA startet dialogen med BYD allerede i 2014, og at Tang ikke er i salg allerede, skyldes blant annet batteriet som skal inn i bilen.

-Vi ville vente til bilen får den nyeste batteriteknologien, forteller Frank Dunvoll, og legger til at det er snakk om det nye Blade-batteriet.

Elbil24 har tidligere omtalt dette batteriet, som skal være nær 100 prosent brannsikkert, og det har langt høyere energitetthet enn batterier vi kjenner fra markedet i dag. Dette gjør at man enten kan sette inn et mindre og lettere batteri, eller velge å øke kapasiteten. I tillegg skal batteriet være kjemisk fritt for kobolt.

Etter alt å dømme er dette den første bilen på markedet i Europa som lanseres uten kobolt som en del av batterikjemien.

Vi har forsøkt å få ut mer inngående detaljinformasjon, som energitetthet, vekter og kapasiteter, men dette blir først offentliggjort nærmere lanseringen. I utgangspunktet oppgir BYD en batterikapasitet på 82,8 kWh brutto, men legger samtidig til at de med Blade-batteriet vil by på noe større energilager, og fra RSA melder de at vi kan forvente rundt 86 kWh. Det er ikke å vente at bilen tas til landet med alternative batteristørrelser eller drivlinjer.

Bilene i Europa vil bli utstyrt med CCS ladestandard. Ombordladeren for AC-lading, også kalt hjemmelading, vil være på 7 kW, mens støttet ladeeffekt fra hurtigladere foreløpig er oppgitt til 60 kW. Dette er svært lite for et batteri på denne størrelsen, og vi har foreløpig ikke fått tallene bekreftet som endelige.

BYD forventer forøvrig å få fem stjerner i Euro NCAP når den skal testes. Det er ikke alle bilprodusenter forunt å klare det.

PÅ SKINNER: Baksetet står på skinner, og kan skyves frem eller tilbake individuelt, noe som gir et fleksibelt bagasjerom. Foto: Fred Magne Skillebæk
PÅ SKINNER: Baksetet står på skinner, og kan skyves frem eller tilbake individuelt, noe som gir et fleksibelt bagasjerom. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

En stor bil

Bilens lengde ligger med 4,87 meter rett over Jaguar i-Pace og Mercedes-Benz EQC i størrelse, og tett oppunder Audi e-tron. Dette forteller også at den får et bagasjerom det står respekt av. BYD oppgir 940 / 1655 liter. Det ene må være med seteryggene oppe, men helt opp til taket, og det andre maksimalt volum når bakseteryggene er lagt ned.

Samtidig har BYD satt baksetet på skinner, og du kan selv velge hvor du ønsker å prioritere plassen. Du kan også skyve frem bare den ene delen av det 60/40-delte baksetet, eller begge sidene. Når baksetet skyves helt tilbake har du et hav av beinplass frem mot stolene foran, og fortsatt et anstendig bagasjerom å fylle.

Bilen får i tillegg muligheten for å trekke tilhenger inntil 1410 kg, og den er typegodkjent for taklast. Vekten er foreløpig ikke satt, men rundt 75 kg burde ikke være utenfor rekkevidde.

Bilen er som sagt en firehjulstrekker og vil vel gjerne defineres som en SUV, i likhet med konkurrentene. Og jo, da. Bilen har en god bakkeklaring på 15 centimeter, og du sitter høyere enn i en stasjonsvogn. Men en fullverdig høyreist SUV er den ikke. Crossover er derfor en riktigere definisjon.

VALGFRITT: Skjermen kan enten stå i breddeformat eller høydeformat. Du velger selv. Foto: Fred Magne Skillebæk
VALGFRITT: Skjermen kan enten stå i breddeformat eller høydeformat. Du velger selv. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Et trivelig indre

Vel plassert bak rattet er det absolutt ingen spor av det man kan finne på å definere som typsik kinesisk. Her er det opplevd kvalitetsfølelse hele veien, et ryddig interiør, med smarte og gjennomtenkte løsninger.

Så er det også designere fra øverste hylle i Europa som har formet bilen, innvendig som utvendig.

Foruten et stort display foran rattet, er det også en stor frittstående skjerm plassert i midten av dashbordet. Det fiffige er at du ikke trenger å lure på om du liker bredformat eller høydeformat. Med et tastetrykk snus skjermen 90 grader, så du har med andre ord valgfriheten.

Setene har som sagt både varming og kjøling, og i tillegg en uttrekkbar sittepute, for optimal lårstøtte. Det er med andre ord liten grunn til ikke å trives i en BYD Tang, og vi innrømmer at det er spennende med en batteriprodusent som skal lage bilen selv. På sikt skal BYD Norge også ta inn både mindre og større varebiler, i tillegg til en 19-tonns fullelektrisk lastebil.

Vi kommer naturligvis tilbake med mer så snart vi har mulighet for å få testet BYD Tang, nærmere markedslansering på nyåret.

HØYREIST: En ting er at bilen i seg selv er høy, men også lastekarmen er uvanlig høy.
HØYREIST: En ting er at bilen i seg selv er høy, men også lastekarmen er uvanlig høy. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.