Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler
PARIS (Elbil24): Citroën viste i dag frem sin sprell nye generasjon C3, og de er ikke snauere enn å annonsere at du skal glemme alt du vet om elektriske biler.
Ettersom det i Norge vil være snakk om elbiler, vil bilen enkelt og greit hete Citroën ë-C3. Bilen klasser inn i det såkalte b-segmentet, der VW Polo, Toyota Yaris og deres like har regjert i generasjoner her hjemme. Den første C3 kom for øvrig på markedet i 2002, og nå er det fjerde generasjon som dukker opp.
Bilen vil få en startpris på under 250.000 kroner, og det med en god del utstyr som slettes ikke er vanlig i dette segmentet, og i hvert fall ikke til denne prisen.
Citroën starter på sett og vis racet for de nye og rimelige elbilene, for etter hvert som teknologien blir rimeligere vil det garantert følge flere modeller etter. VW har som kjent allerede vist sin ID.2, som blir en direkte konkurrent, og flere er på vei:

Snart kommer et skred av billige elbiler
Tallenes tale
Citroën ë-C3 er laget på Stellantis-gruppens nye Smart-Car-Platform, og har et LFP-batteri på 44 kWh. Med dette får den en rekkevidde på 32 mil etter WLTP-standarden. Midt i den pågående elektrifiseringen forteller Citroën at de også skal komme en utgave som skal klare 20 mil til under 200.000 kronersmerket i løpet av 2025, men importøren regner ikke med at det i Norge er stort marked for så korte rekkevidder, som på vintertid unektelig må ventes å bli enda kortere.

I den første elektriske ë-C3 sitter det en 113 hestekrefters elmotor som ifølge Citroën skal gi mer enn nok krefter i en pakke som dette, for bilen måler kun 4,01 meter i lengde.

ID. 2all: Råbillig elbil fra Volkswagen
Dette skal gi en sprint til 100 km/t på 11 sekunder, og bilen har en toppfart på 135 km/t. Når du har gasset på så heftig at batteriet nærmer seg tomt, kan bilen lades med opp til 100 kW ladeeffekt fra en hurtiglader. Fra 20 til 80 prosent skal det ta rundt 26 minutter, forteller Citroën.
For typisk hjemmelading (AC) kan du maksimalt lade med en effekt på 11 kW, men her tipper vi – tradisjon tro fra Stellantis – at standard ombordlader støtter 7,4 kW, og at du må krysse av på listen over ekstrautstyr for å få en slik 11 kW lader.
To versjoner
I utgangspunktet kommer bilen i to utstyrsversjoner, You eller Max. I Norge regner importøren med at det blir Max som blir den mest aktuelle, hvilket betyr en betydelig bedre utstyrspakke enn i You, som antagelig passer bedre for de sør-europeiske markedene.
Bilen har vokst i størrelse på denne nye generasjonen, og er som sagt 4,01 meter i lengde, har en bredde på 1,76 meter, mens den i høyde måler 1,57 meter.
Ettersom markedet skriker mer etter høyreiste biler, har de også hevet den en del, for bakkeklaringen har økt med hele 3 centimeter, tross at batteriet er plassert i bunnen av bilen. Dette gir tilslutt en bakkeklaring på 16,3 centimter.

Mellom hjulhusene er det en innvendig bredde på 101,5 centimeter, noe vi normalt først måler på langt større biler. Dette gir deg et bagasjerom på 310 liter, før du begynner stolleken. Dersom du trenger enda bedre plass er bakseteryggene på Max-utgaven mulig å legge ned i 60/40 bredde, og du kan på den måten få enda bedre lagringsplass.
Nytenking
Bak rattet har Citroën funnet en alternativ måte å vise den opplagte informasjonen under kjøring, som speedometer, og lignende. Her projiseres dette på en blank flate som er plassert mellom toppen av dashbordet og frontruten – en alternativ løsning til både display og et ordinært head-up som normalt leses på selve ruten. Årsaken skal være at du med dette slipper å ha informasjonen først i et normalt instrumentpanel, og i tillegg i frontruten. Det lukter kostnadsbesparelser, men så lenge det fungerer, så hvorfor ikke. For at dette displayet skal være bedre synlig, har også Citroën tatt i bruk et grep som Peugeot startet med, nemlig å sette på et mindre ratt, som tar mindre av sikten.
I tillegg har du et display på 10,25 tommer i midtkonsollen, som er en anelse vinklet mot føreren. Her finner du de åpenbare tingene, som bilens øvrige innstillinger, navigasjonssytem, og infotainmentsystemet. Sistnevnte støtter for øvrig både Apple CarPlay og Android Auto.

Guide: Slik bruker du CarPlay
Det må legges til at denne skjermen kun er å få på Max-utgaven. Dersom du skulle ende opp med en You, noe de færreste kommer til å gjøre, så har du faktisk ikke denne skjermen i det hele tatt, men en dokkingstasjon der mobiltelefonen din overtar mye av det samme som 10-tommeren gjør i Max-utgaven. Bare dette er en grunn god nok til ikke å velge You, og heller gå for en Max. For du mister samtidig en rekke nyttige funksjoner.

Med komfort som salgsargument
Som sagt er lav pris bare en av rosinene i pølsa, for med ë-C3 har Citroën lurt inn ytterligere et virkemiddel. Dette er nemlig den minste bilen fra Citroën - med den laveste prislappen – hvor de har puttet inn deres hydrauliske understell. Selv forteller Citroën at dette gir bilen en følelse av å være et flyvende teppe, uten av vi skal kaste oss på samme terminologi uten å ha prøvd.
Det er likevel en kjensgjerning at systemet i de fleste bilene det har havnet har gitt en komfort man lett kan savne i andre biler, og vi tipper at en bil med såpass kort akselavstand vil dra ekstra nytte av et system som dette.
Ved normalt underlag jobber dempere og fjærer sammen på tradisjonelt vis for å gi en følelse av utjevnet underlag. Systemet har i tillegg hydrauliske stoppere i topp og bunn som bidrar ytterligere når bevegelsene blir store – både på demping og returdemping. Denne toveis jobbingen blir ofte utelatt i mang en rimelig bil, elbil eller ikke, ettersom det er kostnadsdrivende. Det er sjelden ønskelig når man snakker om billige biler.
Systemet, som de kaller «Citroën Advanced Comfort Suspension» vil bli standard, uansett utstyrsversjon. I tillegg vil de også sette inn Advanced Comfort Seats, altså seter hvor komforten er prioritert, også der.
Lav pris
Stein Pettersen fra importøren, Bertel O. Steen, forteller at de skal under 250.000 kroner i startpris, og at de for disse pengene skal kunne levere en Max-utgave. Det betyr som sagt en mye lengre liste med utstyr, der 17-tommers hjul er standard, 2-tonet farge, mørke ruter i sidevinduene bak, og mye mer.
Også på sikkerhetsfronten er det mye å hente. Foruten det som nærmest er lovpålagt, har du også parkeringssensorer, ryggekamera, gjenkjenning av fartsgrense, og dette spiller samtidig på lag med fartsholderen. Hill Assist som holder bilen når du parkerer er også på plass. Automatisk fjernlysassistent er på plass, og en rekke annet.
Det er med andre ord en liten pakke med mye innhold Citroën nå lanserer i nye ë-C3, og når prisen da vil ligge under 250.000 kroner, så blir det spennende å se om bilen vil brøyte vei i dette segmentet. Det er nemlig mye bil for relativt lite penger, og når Ola og Kari Nordmann faktisk finner ut at en rekkevidde på 32 mil duger veldig fint i en normal hverdag, så må denne pakken sies å være veldig attraktiv.
Det endelige svaret får vi nærmere sommeren.
Tekniske spesifikasjoner:
Motor: | 1 x elektrisk |
Effekt: | 113 hk |
Batterikapasitet: | 44 kWh |
Rekkevidde (WLTP): | 320 km |
Maks ladeeffekt: | 100 kW |
0-100 km/t: | 11 sek |
Toppfart: | 135 km/t |
L x B x H (mm): | 4010 x 1760 x 1570 |
Bakkeklaring: | 163 mm |
Bagasjeromsvolum: | 310 liter |
Pris fra kr. | Under 250.000 |
Kommer: | 2. kvartal 2024 |
Reiseutgiftene til denne reportasjen er dekket av bilimportøren. Les mer her.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.