Selvkjørende biler

Da politiet stoppet Tesla-en, satt det ingen i førersetet

Kjørte bilen fra passasjersetet. Nå må han møte i retten.

SELVKJØRENDE: Mange Tesla-er kan kjøre helt selv, men det er slett ikke lov i Norge. Illustrasjon: Tesla.com
SELVKJØRENDE: Mange Tesla-er kan kjøre helt selv, men det er slett ikke lov i Norge. Illustrasjon: Tesla.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Tesla er en av bilprodusentene som har kommet lengst på utviklingen av FSD, som står for Full Self Driving. I praksis kan bilene allerede nå kjøre helt på egenhånd, såfremt de er utstyrt med denne funksjonaliteten - men fortsatt er den på beta-stadiet, og det gjenstår en del før løsningen er helt trygg.

For enkelte er imidlertid fristelsen stor for å teste ut selvkjøring, og på Youtube finner du en rekke videoer som viser hvordan det fungerer i praksis.

I Norge er det imidlertid ikke mulig ennå, men med litt kreativitet kan man manipulere bilene til å kjøre helt selv.

Tatt, sittende i passasjersetet

Nettopp det var det en mann i 30-årene fra Østlandet gjorde, da han i januar i 2020 ble tatt idet han var ute på tur i Tesla-en sin. Da politiet stoppet ham, satt han ikke en gang i førersetet, men i passasjersetet.

Ifølge VG skal han ha lagt press på førersetet med hånden sin, og på den måten narret bilen til å tro at han satt i førersetet. Han hadde imidlertid ingen kontakt med verken ratt eller pedaler under kjøring, hevder kilden.

Møtet med politiet viste seg imidlertid ikke å være noen lærepenge. Bare dager etter at han ble stoppet, kolliderte bilen han satt i med en midtdeler på E6, nok en gang mens bilen kjørte på egenhånd.

Uferdig

Tesla har tidligere måttet tåle mye kritikk for FSD. Elbil24 har tidligere skrevet om hvordan amerikanske Tesla-eiere først måtte melde seg opp for en funksjon de tross alt har betalt for.

Deretter måtte de gjøre seg fortjent til å få (beholde) FSD ved å kjøre forsiktig i én uke.

Nylig ble den nyeste betaversjonen av FSD fjernet, etter at flere brukere klaget på at bilene deres begynte å sende ut kollisjonsvarsler fordi de «oppdaget» gjenstander foran bilen.

Noen eiere erfarte at «Autosteer»-funksjonen forsvant, mens andre har rapportert om trøbbel med autopilot og cruisekontroll.

Det kan med andre ord lønne seg å vente en stund før man ruller selvkjøring ut i stor skala ...

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.