Elbilsalget:

De rikeste kjøper flest elbiler

...men det er de billigste elbilene som er mest populære.

De rikeste husholdningene i Norge kjøper hver femte elbil som selges i landet. Her en Mercedes EQS. Foto: Bjørn Eirik Loftås.
De rikeste husholdningene i Norge kjøper hver femte elbil som selges i landet. Her en Mercedes EQS. Foto: Bjørn Eirik Loftås. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler: Prøv vårt pro-medlemskap for 1 krone første måneden.

(Elbil24): Husholdninger i Norge med under gjennomsnittlig inntekt sto for 23 prosent av elbilsalget i 2020. Av totalt 27.000 kjøpte biler i denne gruppen, var omtrent 14.000 elbiler.

Det betyr at elbiler nå er mer populære enn fossilbiler blant dem med lav inntekt, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Til sammenlikning ble 21 prosent av nye elbiler i 2021 kjøpt av de ti prosent rikeste husholdningene. Det tilsvarer 13.000 elbiler.

Størst økning blant lavtlønnede

59 prosent av alle nybilkjøp i 2020 var elbiler. Det tilsvarer 61.000 av 103.000 totale salg.

Blant nye biler er det en økning i andelen elbiler for alle inntektsgrupper, men de lavere inntektsgruppene har hatt den største økningen.

Blant nye biler kjøpt av husholdninger i gruppen med 10 prosent høyest inntekt, er 63 prosent elbiler. For husholdninger med tilsvarende lav inntekt, er 58 prosent elbiler.

Andelen elbiler blant de med lavest inntekt har økt med 20 prosentpoeng fra 2018.

Større sosiale ulikheter i Oslo

Andelen elbiler av nye biler i Oslo og nabokommunene er større enn resten av landet. I hovedstadsområdet er 68 prosent av alle nye biler elektriske, mens i resten av landet er 57 prosent av alle nye biler elektriske.

Hovedstadsområdet omfatter Oslo, Asker, Bærum, Lørenskog, Lillestrøm, Nittedal og Nordre Follo.

Husholdninger i disse områdene kjøpte 22 prosent av alle nye elbiler i 2020. De med 10 prosent høyest inntekt sto for 29 prosent av kjøp av nye elbiler, mens den tilsvarende gruppen i resten av landet sto for 18 prosent.

Interessant er det også at de billigste elbilene dominerer elbilsalget i 2020, både blant husholdninger med lav og høy inntekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.