Ladeboks

Den forrige ble forbudt å selge – nå har Easee nyhet på gang

Den nye ladeboksen kan være til salgs allerede i august.

Ladeboksene til Easee har salgsforbud i Sverige. Det samme kan bli tilfellet i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Ladeboksene til Easee har salgsforbud i Sverige. Det samme kan bli tilfellet i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I mars måtte elbilladerprodusenten Easee permittere 138 ansatte etter at det svenske Elsäkerhetsverket 14. mars innførte salgsforbud for deres produkter i Sverige.

Årsaken til salgsforbudet er at den svenske tilsynsmyndigheten mener produktet til det Sandnes-baserte selskapet ikke oppfyller grunnleggende sikkerhetskrav. Blant annet dreier det seg om manglende jordfeilbrytere.

Her til lands gikk Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) ut og varslet et mulig salgsforbud også i Norge. Deretter opplyste Nkom at de ville avvente dom i den svenske forvaltningsdomstolen før de eventuelt pålegger Easee å stanse salget i Norge.

Ny ladeboks på vei

Til tross for kraftig nedbemanning og mulig salgsforbud, har ikke Eaase gitt opp å fikse problemet og rette opp inntrykket.

Nå håper de å få på plass nye produkter. De nye produktene er ikke erstattere av Easee Home og Charge, men kommer i tillegg.

De nye ladeboksene kan være på plass i august, ifølge Teknisk Ukeblad.

- Vi håpet egentlig å lansere før sommeren, men vi har ikke lyst til å lansere noe før det er hundre prosent i orden i forhold til gjeldende dokumentasjon. Så vi venter ennå på noen testrapporter. Mest sannsynlig vil de være klare til lansering i august-september, sier markedssjef Martin Langeland i Easee til Teknisk Ukeblad.

Ladeselskapet har de siste månedene jobbet med å få på plass et nytt produkt som tilfredsstiller dokumentasjonskravene.

De nye hjemmeladerne lar strømmen gå begge veier. Vis mer

Dette blir nytt

Easee vil ikke gå ut med de tekniske spesifikasjonene for det de nå skal lansere, men forklarer at det skal dreie seg om et produkt for hjemmelading og et for systemlading for større installasjoner.

Det er ikke snakk om splitter nye produkter, men en resertifisert lansering av produktene som finnes på lager.

- Heldigvis er det ikke slik at vi trenger å endre mye på selve maskinvaren, så lenge en dokumenterer at sikkerheten er ivaretatt. Det vil være ny fastvare og litt andre spesifikasjoner på de nye laderne som kommer, sier Langeland til Teknisk Ukeblad.

Verste utfall

Ladeboksen som har fått salgsforbud i Sverige, er fremdeles tilgjengelig i norske butikker. Den anses som lovlig og trygg å bruke.

Likevel går Easee usikre tider i møte. Ettersom verken Norge eller noen andre EØS-land protesterte mot konklusjonen fra Elsäkerhetsverket innen fristen 15. juni, har Easee plikt til å følge opp vedtaket i hele EØS.

I verste fall kan det bety et salgsforbud i hele Europa og Easee, dersom Easse ikke lykkes med rettsprosessen som starter til høsten.

Det er ikke klart om andre land i EØS vil avvente endelig domsavgivelse før de eventuelt innfører omsetningsforbud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.