(Elbil24): OPPDATERT 19.12: Salget av Xpeng G9 starter 19. desember. Innstegsutgaven G9 RWD Long Range vil koste 568.220 kroner, mens toppversjonen AWD Performance med firehjulsdrift vil koste 624.220 kroner. I tillegg kommer moms på kjøpesummen som overstiger 500.000 kroner, samt vektavgift, før bilene er klare til levering.
Ifølge Elbil24s egne kalkulasjoner, skulle det bety at RWD-utgaven vil koste 606.900 kroner, mens AWD-utgaven vil koste 678.525 kroner fra nyttår, ferdig registrert, med moms og hele pakka.
Prisene virker å være meget konkurransedyktige mot åpenbare konkurrenter som BYD Tang, Hongqi E-HS9 og Nio ES8.
Du må imidlertid legge 39.990 kroner ekstra på bordet, for å få levert bilen med et såkalt «Premium Cockpit kit», som blant annet inkluderer massasjeseter i nappa-skinn og stor lydpakke fra Dynaudio.

TEST: Tre store, elektriske sju-setere
Den opprinnelige saken fra 27. oktober kan du i sin helhet lese her:
- Skreddersydd for Norge
Elbil-merket Xpeng er norgesaktuelle med modellene P7 og G3i, men noe voldsomt volum av biler er det ikke snakk om foreløpig.
Når neste modell kommer, kan det meste endre seg. G9 er nemlig en stor elektrisk SUV i premiumsegmentet, med spesifikasjoner som er skreddersydd et kresent norsk publikum, mener Xpeng Motors Norway sin PR-sjef, Knut Arne Marcussen.

Elbil24 var blant de første mediene som fikk ta G9 i nærmere øyesyn under en pressevisning i Oslo torsdag.
De to bilene som har ankommet er prototyper, men er langt på vei slik de vil framstå når de første eksemplarene leveres kundene i tredje kvartal 2023.

TEST: MG 4 møter Kia Niro EV
- Gamechanger
Bilen ble lansert på det kinesiske markedet i slutten av september, men allerede i august kunne interesserte kjøpere reservere bilen. Det førte til 23.000 reservasjoner i løpet av de første 24 timene, ifølge bilprodusenten selv.
- I Kina omtales G9 som en gamechanger allerede, med blant annet ekstremt høy ladefart og høyt nivå av selvkjøring, sier han til Elbil24.
Spesielt dette med ladefart har fått mye oppmerksomhet. Den kinesiske utgaven av G9 støtter nemlig 800v-lading og maks ladeeffekt på hele 480 kW. Det er nesten dobbelt så raskt som de raskeste konkurrentene. Under optimale forhold skal man få 200 kilometer ny rekkevidde etter å ha ladet i bare fem minutter, ifølge Xpeng.
Så rask blir ikke ladehastigheten i de norske utgavene av bilen, som kommer til Norge til sommeren. Her oppgis den foreløpig til 300 kW, som uansett er bedre enn noe annen bilmodell på norske veier. Foreløpig leverer de raskeste lynladerne her hjemme maks 350-360 kW på det meste.
Og de norske bilene blir også noe enklere utstyrt når det kommer til Lidar og funksjoner knyttet til selvkjøring, ganske enkelt fordi selvkjøring ligger langt fram i tid, får vi opplyst Fra Xpeng Motors Norway.

De nye rekkevidde-vinnerne: Nå løsner det!
«Norsk» bil
Norge er det første landet utenfor Kina at Xpeng satser, og G9 er den første elbilen fra selskapet som først og fremst er laget for et internasjonalt marked.
Ifølge Xpeng Motors Norway har det norske markedet vært en slags rettesnor under konstruksjonen av bilen - og de har lagt vekt på å gi bilen egenskapene som typiske norske kjøpere ser etter.
G9 har dermed blitt en stor bil på nesten 4,9 meter i lengden, 1,93 i bredden og 1,67 i høyden, og med en akselavstand på 3 meter. Bilen blir tilgjengelig i tre utgaver i Norge, en med drift på bakhjul og to med drift på alle fire hjul.
Utgavene med firehjulsdrift leveres med adaptive dempere, og bakkeklaringen kan heves fra 14,5 cm (standard) til 19,5 cm dersom det skulle være behov for det.

Alle tre utgavene blir levert med et 98 kWh-batteri som skal gi en rekkevidde på inntil 570 km på utgaven med drift på to hjul, og inntil 520 på de andre. Det har for øvrig støtte for V2L-standarden, som betyr at man kan bruke det som en gigantisk powerbank, for eksempel til å fyre opp en elektrisk grill, lade elsykkelen eller til å gi strøm til belysning, kjøleskap og TV-en på den strømløse hytta. Maks strømuttak er 3,3 kW. Hjemmelading er begrenset til 11 kW (400v/3-fas).
Bagasjerommet rommer 620 liter opp til hattehyllen, 660 liter dersom man tar med rommet under gulvet. Vi målte dybden til 102 centimeter, og bredden til 1 meter på det smaleste ved hjulbuene.
I tillegg har bilen en relativt stor frunk (oppbevaringsrom) på 71 liter foran.
Helautomatisk hengerfeste er faktisk standard på utgavene med drift på alle fire hjul, og bilen skal også kunne dra henger på inntil 1500 kilo. Den er også sertifisert for inntil 75 kilo på taket.
Drivkraften er det heller ikke noe å utsette på. Utgaven med drift på alle fire hjul gjør for eksempel unna sprinten fra 0-100 km/t på 3,9 sekunder, og blander seg dermed inn i klubben for de raskeste SUV-ene på markedet. Flere tekniske data i tabellen nederst.
Artikkelen fortsetter etter bildene
Premium på innsiden
På innsiden er det lagt vekt på å gi en premium opplevelse, med blant perforerte skinnseter med både kjøling og varme - med en rekke justeringsmuligheter. Hardplast er også helt fraværende. Taket domineres av et svært panoramatak, som kommer som standard.
Foran dominerer to store skjermer, der den til venstre er forbeholdt føreren - og styring av funksjoner og lydanlegg. Operativsystemet har et grensesnitt som minner om det som sitter i øvrige Xpeng-modeller - og vi ser at støtte for tjenester som Spotify, Tidal og TuneIn er på plass.
Støtte for Android Auto og Apple Carplay er imidlertid ikke på plass, og slik støtte er heller ikke sikkert at kommer, får vi opplyst fra Xpeng.
Det sitter totalt 20 høyttalere i kupeen (18 fra DynAudio). En høyttaler er faktisk plassert under bilen foran - til bruk for eksempel når man står parkert på campingplassen.
En litt spesiell detalj er at skjermen til høyre har et såkalt privacy-filter, som gjør at den blir sort for føreren. Det har naturlig nok med trafikksikkerhet å gjøre.
Midtarmlenet kan åpnes fra begge sider, og rommet på innsiden har støtte for kjøling. Her er også egne luftdyser som skal kunne spre godlukt i kupeen om man skulle ønske det.
Passasjersetet foran har også innebygd fothviler som justeres elektronisk. Baksetet er spesielt ved at sitteputene kan justeres i lengderetningen, vinkelen på seteryggene kan også justeres.
Gulvet kan videre legges helt flatt og utstyres med madrass for overnatting i kupeen.

Tre supre elbiler med topp rekkevidde til 400.000 kroner
Men når kommer den og hva skal den koste?
Xpeng har foreløpig ikke bestemt hva bilen skal koste, men understreker at den kommer til å få en pris som vil være meget konkurransedyktig. Ser vi på BYD Tang, som er naturlig å sammenligne mot, starter prisene på rett over 600.000 kroner - og vi blir ikke overrasket om G9 vil starte i samme leie.
Salget forventes å starte i andre kvartal, og biler vil komme mot slutten av tredje kvartal neste år, noe som skulle hinte mot august/september.
Vi kommer tilbake med prisene så snart vi får dem fra Xpeng.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.